Belföldi hírek

2007. július 12., csütörtök, Belföld

Válaszolnak Băsescunak

Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök felkérte a pénzügyi, illetve a munkaügyi minisztert, elemezzék Traian Băsescu államfő levelét a nyugdíjak emelésére szükséges pénzforrások kapcsán, és készítsék elő a a kormány válaszát.

Traian Băsescu kedden felkérte a kormányt, mutassa be a pénzforrásokat, amelyekből biztosítani akarja a nyugdíjak emelését. Arra kérte a kormányt, pontosítsa, módosítja-e a maximális összeget a fűtéstámogatás megállapításánál, vagy az ártámogatott gyógyszerek juttatásánál. Elmondta, jelenlegi formájában a törvénynek az lesz a következménye, hogy a kisnyugdíjasok továbbra is nagy szegénységben fognak élni, míg a nagyobb nyugdíjak számottevően megemelkednek.

Tarolt a jég Hargita megyében

A tegnap délután lehulló jégeső tetemes károkat okozott több Hargita megyei településen, tönkretette a házak tetejét és a termést. Benedek István, a jégeső által leginkább elvert Kápolnásfalu polgármestere elmondta, a tojás nagyságú jégdarabok a település szinte minden házának tetejét és ablakait betörték, és teljes egészében tönkretették a burgonyaültetvényeket. A vihar következtében az áramszolgáltatás is megszakadt a községben. ,,Szánnal lehet közlekedni a községben, tojás nagyságú jégdarabok estek, a lerakódott jégréteg 15 centiméter vastagságú. Ki kell cserélni a művelődési ház, a tömbház, illetve a legtöbb lakóház tetejét. A burgonya nem is látszik ki a jég alól" ― sorolta a károkat Benedek István. A jégeső Csíkmadarast sem kerülte el, a dió nagyságú jégdarabok mindent letaroltak. Székelyudvarhelyen szintén átvonult a vihar. Egy szél által kidöntött fa ráesett egy gépkocsira, az eső pedig elárasztotta több ház pincéjét. A Csíkszereda és Gyimes völgye közötti 12 A országúton 10 centiméteres jégréteg rakódott le. Hargita megye narancssárga jelzésű figyelmeztetést kapott a tegnap délutántól ma reggelig.

Hároméves lesz a középiskola

Négy évről három évre csökkenthetik a középiskolai oktatás időtartamát, ha az új oktatási törvénytervezetbe foglalt reformot elfogadja a parlament — számolt be Svetlana Preoteasa közoktatási államtitkár. A kilencedik osztály az alapképzés utolsó éve lesz. Az államtitkár szerint ezzel egyidejűleg megszűnhetnek a nyolcadik osztály végi képességvizsgák is, a diákok az ötödik osztálytól tartott felmérő vizsgák alapján jutnának be a középiskolákba. Az új rendszert négy év múlva vezetnék be. A közoktatási törvénytervezetbe foglalt reformokról ősszel, az új parlamenti ülésszak elején szavaz a parlament.

Az idegbeteg tanárok nem taníthatnak

A tanügyminisztérium javasolni fogja az Egészségügyi Tárcának egy olyan bizottság létrehozását, amelynek feladata a pszichológiai és mentális gondokkal küzdő pedagógusok kiszűrése, illetve állapotuk nyomonkövetése lesz. A terv szerint ez a bizottság fogja majd eldönteni, hogy egy tanár vagy egy tanító gyakorolhatja-e mesterségét vagy sem. Ha a szakemberek súlyos pszichés vagy mentális betegséget állapítanak meg, jogukban áll eltanácsolni a pedagógust az oktatásból. Az egyetem előtti oktatásért felelős államtitkár, Svetlana Preoteasa elmondta: nem létezik egyetlen megye sem, ahonnan ne jeleztek volna pedagógusok efféle betegségét. Az illetékes elmondta: legutóbb Vrancea megyében történt meg, hogy a felbőszült tanár vasrúddal verte meg fegyelmezetlen diákjait. A létrehozandó bizottság az ilyen esetek megelőzését hivatott biztosítani.

Bezárják a năvodari-i tábort

Bezárják a năvodari-i tábort, ahonnan a hét elején több mint hetvenen kerültek kórházba — erről tegnap reggel döntött az egészségügyi minisztérium. A tábor vezetőségére 75 000 lejes büntetést róttak ki, és csak akkor kezdhetik újra a komplexum működtetését, ha minden gondot megoldanak, és újra megkapják a megyei egészségügyi hatóság engedélyét. A tábor eddig engedély nélkül működött. Az ellenőrzések kiderítették, hogy a konyhai alkalmazottak közül öten szalmonellával fertőzöttek voltak, és ez okozta a tömeges megbetegedést. Eugen Nicolăescu miniszter azt is bejelentette, ellenőrző csoportot alakítanak, és kivizsgálják az ország területén működő összes tábort.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1096
szavazógép
2007-07-12: Közélet - x:

Kiállt az RMDSZ-es tisztségviselők mellett a kormányfő

Miként a kormány nem avatkozik be az igazságszolgáltatásba, az igazságszolgáltatásnak sem lenne szabad beavatkoznia a kormány teendőibe — nyilatkozott Călin Popescu Tăriceanu kormányfő azokról az ügyészségi eljárásokról, melyeket az RMDSZ kormányzati és önkormányzati tisztségviselői ellen indítottak a magyar közösségek számára kiutalt pénzforrások miatt.
2007-07-12: Belföld - x:

Hírsaláta

KILÉPETT AZ ELNÖKI VIZSGÁLÓBIZOTTSÁGBÓL KIBÉDI KATALIN. Az Igazságügyi Minisztérium államtitkára a Krónikának elmondta: a túlterheltség miatt döntött úgy, hogy távozik a bizottságból. (Krónika)