Kálnok kivár

2019. július 30., kedd, Faluvilág

Ha minden úgy menne ebben az országban, ahogyan közel 30 éve új utakra lépő településeink elképzelték, falvaink nagy része turistacsalogató hely lehetne. Kálnoknak kiemelkedő a tájképi értéke, a faluból elénk tárul az Olt-kapu vidéke, és a közelben terül el a vidék egyik legszebb lomblevelű erdősége. Mind a két temploma épített örökségként, műemlék jellegű épületként élvez védelmet, emlékhelyek, emlékművek, emléktáblák tisztelegnek jeles események, személyek előtt. Csak a szálláshelyek hiányoznak és a foghíjas infrastruktúra jelent akadályt.

  • Felújításra vár a kultúrotthon. A Szerző felvétele
    Felújításra vár a kultúrotthon. A Szerző felvétele

Mire vár a falu?
 

– Meddig kell még várnia a faluközösségnek a szennyvízhálózat kiépítésére? – tettük fel a kérdést Kisgyörgy Sándor kőröspataki polgármesternek.
– Nekünk közös tervünk volt a két település csatornahálózatára, de időközben megjelent egy olyan rendelkezés, amely a lakosság számaránya alapján csak egymillió eurót engedélyez szenny­vízhálózat kiépítésére. Így maradt ki Kálnok a kőröspataki programból, és ez tetemes késést jelent. A tervet fel kellett újítani, és az elkövetkező évben ismét meg kell pályáznunk az ottani munkálatot. Ez is rá lesz csatlakoztatva a községközpont – vagyis Kőröspatak – hálózatára, és a kettő együtt arra az árkosi rendszerre, amely már a város fővezetékébe csatlakozik bele. Tudjuk, hogy nagyon fontos munkálat, hiszen részben a csatornázás hiányának tudható be, hogy számos falusi kútban nem megfelelő a víz minősége.

– Eszerint a kálnoki gondok közül most semmi sem oldódik meg? Ez a falu mindig kivár?
– A csatornázás tekintetében igen. Szerencsére van egy olyan nyertes pályázatunk, amely a község két kultúrotthonának teljes felújítását célozza meg. Jelenleg a tervek ellenőrzése zajlik, ha ennek is a végére érünk, következik a kivitelező cégekre a versenytárgyalás, a licit. Várhatóan még a tél előtt elkészülnek, és ezek a korszerűen felújított kultúrotthonok adnak majd helyet a téli művelődési életnek. A kálnoki olvasóknak azt is tudniuk kell, hogy a település útjainak, utcáinak javítására nem csak a csatornázás vezetékeinek lefektetése után tudunk áldozni. Szórtunk már kavicsot, tört követ Kálnokon, idén még folytatni fogjuk.

 

A mezőn munka, a gyerekeknek vakáció

Bedő György mezőgazdászt egy virtuális határnézőre kértük, ugyanis a kapuk előtt állók örömmel újságolták, hogy mindenütt szép a kálnoki határ.

– Megkezdődött az aratás, lefogyatták az őszi árpát, és lassan majd a búza is raktárakba kerül. Sajnos, kevés rozs van a határban, viszont érdekességképpen mondom, megjelent itt is sárga zab. Mezőgépekben nincsen hiány a faluban, több személynek van – Váncsa Béla, Bedő Jenő, Bedő Attila –, a legtöbb azonban Magyarósi Sándornak van. Kapásnövényt itt csak a családok, az állatok részére termelnek. Sajnos, jár le a vad az erdőből, dézsmálja a csóréfejű búzát és a kukoricát. Termesztett takarmányt csak az állattartók vetnek, a legfontosabb a siló, nélküle nincsen tejtermelés.

Téglás Enikő tanítónő soros dolgait intézte az iskolában. A nyáron itt is újracsempéztetik a mosdót – mondta.

– Hat negyedikes lépett ki idén: három a művészeti líceumba megy, a másik három a kőröspataki ötödikbe. Élő a mi falunk, mert a következő tanévben is tíz tanítványom lesz. Még népesebb lesz az óvoda, ahol növekvő a gyereklétszám, óvónőnk Para Szidónia. Működött a délutáni iskola, tánccsoportot vezetett az Ürmösi-Incze házaspár, a két egyházközség által szervezett kiránduláson a mi gyerekeink is ott voltak. Sokat segített nekünk a Máltai Szeretetszolgálat, jó a kapcsolatunk a központi iskola vezetőségével.

Rokoni látogatás során az iskolát említve, volt alkalmunk meghallgatni Szőcs Sándorné Gyöngyösi Zelma régi iskolai emlékeit, aki nyolcvanadik életévének derekán meglepő fris­sességgel beszélt iskoláskori élményeiről.

– A mai szép iskola helyén volt egy régi. Ott jártam az osztályokat. Tanítóm volt Régeni Áron kántortanító, aki újrafestette az unitárius templom kazettáit. Szigorú volt és mégis szerettük a református papnét, Varga tanító nénit. Az óráin még a légy sem zümmögött, mert a fiúk a nádpálcából kaptak a fenekükbe, a leányok pedig tenyerest. Ha így leányocskákul bekukkintottunk a bálba, másnap tíz tenyerest kaptunk! Mégis szépen emlékszem ezekre vissza...

Kálnoki látogatásunk másodnapján mindenki a vasárnapi fúvóstalálkozóról beszélt. Megtelt a lelkünk régi rezesmuzsikával – mondták. Egy évben egyszer jár nekünk is egy szórakozás. A múlt héten ismét megszólalt a kálnoki zenekar, református lelkészüket, Tóth Annát és az Annákat köszöntötték.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4348
szavazógép
2019-07-30: Gazdakör - Incze Péter:

Pályáznak a kisgazdaságok (Vidékfejlesztés)

Cătălina Savint, a megyei vidékfejlesztési hivatal igazgatónőjét a múlt hétvégén kérdeztük a kisgazdaságok támogatásáról, a beérkezett pályázatok helyzetéről. Múlt keddi lapszámunkban tájékoztattuk olvasóinkat, hogy az országos ügynökség elindította a 6.3-as intézkedés pályázhatóságát, amely 15 ezer eurós, önrész nélküli támogatást jelent több mint 3000 kisgazdaság számára.
2019-07-30: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Munka és ünnep Kilyénben

A kettőt már csak azért sem lehet szétválasztani, mert így alakul ez nyáridőben az Olt menti, Sepsiszentgyörgyhöz tartozó településen. „Inkább falu vagyunk” – mondták a falunapra komótosan gyülekező helybeliek. „Tudja, ez úgy van, hogy mi sem tudunk meglenni a város nélkül, de az sem nélkülünk. Már nagyapáink is, a városbeliek is a piacról éltek, és ez ma is így van. Most abbahagytuk a takarást-aratást, és falunapra jöttünk.”