Alkotmányellenesek a törvénymódosítások

2019. július 30., kedd, Belföld

Alaptörvénybe ütközőnek minősítette az alkotmánybíróság azokat a büntetőjogi törvénymódosításokat, amelyeket április végén néhány nap alatt fogadott el a parlament.

A testület hét halasztás után tegnap hozott határozatot az ellenzék és Klaus Iohannis államfő által beterjesztett óvások ügyében, miután az elnök a Cotroceni-palotában tartott vasárnap esti sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy nemcsak ő várja el a törvénymódosító jogszabályok visszavonását, hanem a Velencei Bizottság, az igazságszolgáltatási rendszer kompetens szakértői, valamint mindazok a román állampolgárok is, akik a Szociáldemokrata Párt inkompetenciája és korrupt volta miatt szenvednek.

A kormánykoalíció tavaly nyáron módosította a büntető törvénykönyv (Btk.) és büntetőeljárási törvénykönyv (Betk.) számos előírását, ám ezek jelentős része alkotmányellenesnek bizonyult. Idén áprilisban a koalíció megpróbálta megmenteni azokat a módosításokat, amelyek tavaly nem akadtak fenn az alkotmányossági szűrőn. Az ezek elleni óvásoknak adott helyt most az alkotmánybíróság, így a büntetőjog módosítása várhatóan újabb parlamenti vita tárgya lesz.

Korábban a kormánykoalíció egyebek közt azzal indokolta a büntetőjog módosításának szükségességét, hogy ki kell igazítani azokat az előírásait, amelyek az évek során alkotmánysértőnek bizonyultak. A tavaly nyári törvénymódosítás során azonban nem minden ilyen cikket sikerült úgy módosítaniuk, hogy az megfeleljen az alkotmányossági elvárásnak.

Az államfő újabb – most elfogadott – alkotmányossági óvásában egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a parlament nem próbálkozott még egyszer ezeknek a cikkeknek a kijavításával, hanem letett módosításukról, hogy mielőbb hatályba léptethesse a reformnak azt a részét, amellyel nem volt gond. Így azonban a régi, szintén alkotmányellenes előírások maradnak érvényben. Az alkotmánybíróság azért dobta most vissza a büntetőjog legújabb módosítását, mert az nem veszi figyelembe a testület korábbi határozatait és nem javít ki minden, korábban alkotmánysértőnek bizonyult Btk.- illetve Betk.-cikkelyt.

Az alkotmánybírósági döntés valószínűleg a múlt héten megerőszakolt és meggyilkolt 15 éves lány hatalmas közfelháborodást keltő ügye miatt történt meg.

Az alkotmánybíróság által most visszafordított törvénymódosítás ugyanis egyebek mellett enyhíti egy sor bűncselekmény büntetési tételeit, csökkenti az elévülési határidőket, és eltörli a hivatali mulasztás büntethetőségét. Emiatt Alexandra feltételezett gyilkosát nem is lehetne életfogytiglanra ítélni, mert túl van 65. életévén, jó eséllyel elengednék büntetése jelentős részét, a lány telefonos segélyhívásait felületesen kezelő és ezáltal megmentését hátráltató rendőrt pedig nem lehetne hivatali hanyagságért büntetőjogi felelősségre vonni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1446
szavazógép
2019-07-30: Belföld - :

Hírsaláta

A LEGLÁTOGATOTTABB TUSVÁNYOS. Minden idők legsikeresebb és leglátogatottabb Tusványosa ért véget szombaton, ahol a tavalyi, rekordnak számító 75 ezer látogatónál is többen, mintegy 82 ezren fordultak meg. Míg a fesztivál első két napján az esős időjárás miatt kevesebb fesztiválozó jelentkezett be a táborba, pénteken és szombaton 24, illetve 25 ezer ember volt kíváncsi valamelyik programra – mondta el Kristály Lehel, a rendezvény sajtófőnöke.
2019-07-30: Világfigyelő - :

A családi táborok erősítik a nemzeti összetartozást

A családi táborok erősítik a nemzeti összetartozást, összehozzák a magyar családokat, gyermekeket – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára tegnap Szerencsen, a külhoni nagycsaládosoknak szervezett Kolompos Tábor megnyitóján.