Volt politikai foglyokMódosult a kárpótlási törvény

2019. július 31., szerda, Közélet

Jóval elmarad a várakozásoktól az 1990/118-as kárpótlási törvény módosítása – tudatja a volt politikai foglyok szövetségének Kovászna megyei szervezetét vezető Török József. A témáról kiadott közleménye szerint a Volt Politikai Foglyok Országos Szövetsége (VPFOSZ) több mint négyéves közelharcot vívott Románia (éppen tisztségben levő) kormányával, hogy a kommunista diktatúra még élő áldozatait is kárpótolják, ha későre is.

  • A máramarosszigeti börtönmúzeum – a politikai foglyok egykori otthona.  Fotó: Mózes László
    A máramarosszigeti börtönmúzeum – a politikai foglyok egykori otthona. Fotó: Mózes László

Nos, a parlament a jelek szerint szűkmarkúnak bizonyult, a képviselőházban döntő házként június 12-én elfogadott törvénytervezet „jóval elmarad” a VPFOSZ által beterjesztett változattól. A jogszabályt Klaus Iohannis államfő július 25-én írta alá, de alkalmazni csak azután lehet, miután megjelenik a Hivatalos Közlönyben. Ezért Török József türelmet kér azoktól, akik már beadták iratcsomójukat a szövetség Kovászna megyei irodájánál: ahogy a törvény megjelenik, azonnal elkezdik az akták újbóli összeállítását, és leadják a megyei elbírálóbizottságnak.

A közlemény kitér arra is, hogy a kényszerlakhelyesek (D. O.) kimaradtak a törvény­módosításból, de a kiegészítést a szövetség már előkészítette. A hatékonyabb ügyintézés érdekében a VPFOSZ háromszéki irodájának munkatársai program szerint dolgoznak. Eddig megyeszinten több mint 1600 iratcsomót adtak le, de kárpótlásra jogosultak ennél többen vannak, várják az ő jelentkezésüket is. Bővebb tájékoztatást későbbre ígértek. (demeter)

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 88
szavazógép
2019-07-31: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Beteget jelentő munkanélküliek

Betegségre hivatkozva utasítják el gyakran a számukra felajánlott, ám nekik nem tetsző munkahelyet a nyilvántartott állástalanok – erről havi sajtótájékoztatóján beszélt Kelemen Tibor. A megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökség vezetője szerint havonta átlagosan 100 megbetegedést jegyeznek az állástalanok körében.
2019-07-31: Közélet - Iochom István:

Új utcaseprő gépet és szemeteskocsit vásároltak (Kézdivásárhely)

Háromszéken Kézdivásárhely áll első helyen a szelektíven begyűjtött hulladékmennyiség tekintetében, a lakosság egyre környezettudatosabb – nyilatkozta Zonda Balázs közgazdász, a Gosp-Com Kft. vezérigazgatója az első félévet kiértékelő sajtótájékoztatóján.