Nincs elegendő magyar oktató?

2019. augusztus 2., péntek, Belföld

Állítólag nincs elegendő tanár a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) orvosképzés magyar szakán, ezért csökkentené le a Romániai Felsőoktatás Minőségbiztosítási Hatósága (ARACIS) a beiskolázási számokat – derül ki a hivatal válaszaiból, amelyeket a Kisebbségi Államtitkári Hivatal Kabinetjének kérdéseire adott, és amelyeket a Transindex portál közölt tegnap.

  • Fotó: erdély.ma
    Fotó: erdély.ma

Az ARACIS szerint az egyetem kérte a felmérést, mivel a legutóbbi óta öt év telt el. A fel­mérést végző bizottság nem hozta nyilvánosságra jelentését, ugyanis még dolgoznak rajta (szeptemberre várható), csak a határozatot adták ki. A jelentést elküldik majd az egyetemnek, és két hét áll az intézmény rendelkezésére, hogy megfellebbezze azt. Jelenleg kizárólag az általános orvosi szakot vizsgálták, a fogorvosi és gyógyszerészeti szakokat nem, így értelemszerűen ott maradnak a tavalyi beiskolázási számok.

Az ARACIS azt állítja, hogy a maximális kapacitás azért változott, mert a magyar tagozaton a humán erőforrás szempontjából nem tartják teljesen be az európai szinten szabályozott előírásokat. Az egyetemi oktatók és hallgatók arányát európai szinten ugyanis úgy határozzák meg, hogy egy egyetemi oktató jusson öt-hat egyetemi hallgatóra, ez azonban a MOGYTTE magyar orvosi képzéseinek esetében nem valósul meg. A hatóság jelezte azt is, hogy abban az esetben, ha nőne a magyar tagozaton tanító egyetemi oktatók száma, a 2019–2020-as tanév elejétől bármikor lehet kérvényezni egy újabb felmérést a maximális befogadóképesség növelése érdekében.

Nagy Előd rektorhelyettes viszont a Transindex portálnak azt állította, nem igaz, hogy nem lenne elég oktató az orvosi képzésen. Szerinte amennyiben ez lenne a helyzet, úgy a román karon is fel kellett volna merülniük ugyanezeknek a problémáknak. A rektorhelyettes nem tudja, hogy az akkreditációs eljárás során hány oktatót vett figyelembe a bizottság, ugyanis vannak átfedések, azaz olyan tanárok, akik több karon is tanítanak. A rektorhelyettes közölte: meg fogják fellebbezni az ARACIS döntését.

A Kisebbségi Oktatásért Felelős Államtitkári Kabinet a Transindexnek eljuttatott állásfoglalásában elfogadhatatlannak tartja, hogy bármilyen indokkal csökkentsék a marosvásárhelyi magyar orvosi képzésben részt vevők számát, hiszen Romániában csak itt van magyar nyelvű orvosi képzés. Szerintük a jelenlegi egyetemi oktatói állományhoz képes sokkal több orvostanhallgatót lehetne képezni, mint amennyit legutóbbi döntésével jóváhagyott az ARACIS. „Azt kérjük, hogy tartsák be a törvényes előírásokat, hozzák létre az önálló magyar kart az orvosi és gyógyszerészeti egyetemen” – idézi levelüket a portál.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 513
szavazógép
2019-08-02: Kármentő - Mózes László:

Nyújtanák a vakációt

Államátalakítási lendületében Viorica Dăncilă miniszterelnök azt is kérte tanügyminiszterétől, vizsgálja meg annak a lehetőségét, hogy az új tanév ne szeptember 9-én, hanem egy héttel később, 16-án kezdődjék. „Biztos vagyok benne, hogy ezt az intézkedést nagyon várják a romániai diákok” – nyomatékosított a kormányfő.
2019-08-02: Belföld - :

Nézeteltérés a kormányban

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (LDSZ) nem támogatja, ahogyan a költségvetés-kiigazítást tervezik – jelentette ki tegnap Iaşi-ban Varujan Vosganian. Az LDSZ országos alelnöke szerint ők próbálják megmenteni a koalíciót, de nem minden áron.