Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Amerika is segítséget ajánlottPutyin bevetette a hadsereget

2019. augusztus 2., péntek, Világfigyelő

Elrendelte a hadsereg bevetését a Szibériában és a Távol-Keleten pusztító eredőtüzek ellen Vlagyimir Putyin orosz elnök – közölte a Kreml sajtószolgálata. A szibériai erdőtüzek elleni küzdelemben Vlagyimir Putyinnak segítséget ajánlott fel Donald Trump amerikai elnök is.

Oroszországban mintegy 3 millió hektáron (30 ezer négyzetkilométeren) ég a növényzet. A katasztrófa főleg lakatlan területeket sújt, de a füst mintegy 800 települést elért, köztük olyan városokat, mint Novoszibirszk, Krasznojarszk és Csita. A lángok terjedése miatt hétfőn a Krasznojarszki területen, Irkutszk megyében, Szahában (Jakutföldön) és Burjátföld egy részén rendkívüli állapotot hirdettek ki. Az orosz védelmi tárca közölte, hogy Oroszország hét régiójából 10 Il–76-os repülőgépet csoportosított át Krasznojarszkba. Dmitrij Medvegyev miniszterelnök Krasznojarszkba utazott, ahol közölte, hogy a kabinet tartalékalapból pótlólagos eszközöket csoportosít át oltásra. Medvegyev szerint a lakosságot közvetlen veszély nem fenyegeti. Fő feladatként annak megakadályozását nevezte meg, hogy a lángok elérjék a lakott településeket.

A TASZSZ szerdai összesítése szerint jelenleg 147 erdőtűz ellen folyik a küzdelem, több mint 300 nehezen megközelíthető tűzfészket viszont nem oltanak a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős regionális bizottságok döntése alapján – írta az orosz hírügynökség. Egy 2015-ben bevezetett szabály felhatalmazza az érintett helyi hatóságokat arra, hogy ha a lángok lakott területeket és gazdasági objektumokat nem fenyegetnek, és ha az ellenük folytatott küzdelem költségei meghaladnák az okozott kárt, eltekintsenek ettől.

A következményeket a tűztől több száz kilométerre is észlelni lehetett. Sajtóbeszámolók szerint a burját székvárosban, Ulan-Udéban a füsttől már harmadik napja nem látni a napot, és az égéstermékeket Mongólia fővárosáig, Ulánbátorig is elsodorta a szél.

Segítséget ajánlott fel a szibériai erdőtüzek elleni küzdelemben Vlagyimir Putyinnak Donald Trump – közölte a Kreml sajtószolgálata. Az amerikai és az orosz elnök Washington kezdeményezésére telefonon lépett kapcsolatba egymással. Putyin a moszkvai tájékoztatás szerint megköszönte a figyelmességet, valamint a segítség és a támogatás felajánlását. Mint mondta, szükség esetén élni fog a felajánlással. Az orosz elnöki hivatal sajtószolgálata szerint Putyin Trump lépését annak zálogaként értékelte, hogy a jövőben sikerül majd helyreállítani a teljes körű kapcsolatokat a két ország között. A két vezető egyebek között a telefonos és a személyes kapcsolattartás folytatásáról állapodott meg.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma egyébként nem zárja ki, hogy elfogadja a felajánlott amerikai segítséget – közölte Vlagyimir Szolovjov, a tárca külkapcsolatokért felelős osztályának vezetője. „Hálásak vagyunk amerikai kollégáinknak, amiért felajánlották, hogy segítenek az erdőtüzek elleni küzdelemben. Ugyanakkor meg kell jegyeznünk, hogy Szibériában erős repülőcsoportot hozunk létre a tűz elleni harchoz, de nem zárjuk ki annak a lehetőségét, hogy élünk majd ezzel a felajánlással” – mondta Szolovjov. Emlékeztetett: Oroszország és az Egyesült Államok között volt már együttműködés ezen a téren, ami szerinte világszerte bevált gyakorlat. Az orosz fél 2000-ben, 2003-ban és 2011-ben az új-mexikói, 2005-ben, 2015-ben, 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban a kaliforniai erdőtüzek elfojtásához ajánlotta fel a segítségét. Az amerikai fél 2005-ben elfogadta a Louisianában pusztító Katrina hurrikán következményeinek felszámolásában való orosz segédkezést. Moszkva akkor négy Il–76-os repülőt küldött a tengerentúlra. 2012-ben két ugyanilyen gép szállított segélyt az amerikai atlanti partvidéken végigsöpört Sandy hurrikán károsultjainak.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a magyar feliratok lefestéséről több székelyföldi településen?
eredmények
szavazatok száma 643
szavazógép
2019-08-02: Világfigyelő - :

Orbán Viktor: jó döntés volt Ursula von der Leyent választani

Jó döntés volt az ideológiai gerillákat távol tartani és pragmatikus életösztönű vezetőket választani – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök Ursula von der Leyennel Brüsszelben folytatott tegnapi megbeszélését követően az M1 tévécsatornának. Az Európai Bizottság új elnökével kapcsolatban a kormányfő úgy fogalmazott: „jó döntést hoztunk, eddig”.
2019-08-02: Világfigyelő - :

Salvini zsarolással vádolja Berlint

Zsarolásnak nevezte Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga kormánypárt vezetője Berlin kérését, miszerint csak akkor vesz át menedékkérőket Olaszországtól, ha Róma engedélyezi a Sea-Eye német nem kormányzati szervezet (NGO) hajójának kikötését 40 migránssal a fedélzetén.