Közkedveltté vált a hagyományos termékvásár

2019. augusztus 2., péntek, Közélet

Mintegy félszáz erdélyi és székelyföldi termelő, illetve kézműves hozza el portékáit augusztus első hétvégéjén Sepsiszentgyörgy főterére a népszerű hagyományos vásárra. Az első alkalommal 2013 júniusában megszervezett rendezvény célja az volt, hogy a helyi termelők, kézművesek bemutatkozhassanak – azóta töretlen az igény a vásárlók részéről.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Kezdetben a Mikes Kelemen-lí­ceummal szembeni kis utcában, majd a Bodok Szálloda előtti parkolóban állították fel a bejelentkező kereskedők számára az asztalokat, az évek folyamán pedig az ünnepekhez és igényekhez is igazodva gyarapodott a vásárok száma – idézte fel érdeklődésünkre a kezdeteket Székely Kincső, a szervezésért felelős Tega Rt. munkatársa. 2016 márciusától végső helyére, a főtérre költözött a termelői vásár, mely az idők folyamán kétnaposra bővült, s minden hónap első hétvégéjén fogadja az érdeklődőket. Időközben tematikus rendezvényekkel is társították, három éve már, hogy tavasszal a sokak által kedvelt virág- és kertészeti vásárral kötik össze.

Székely Kincső elmondta, 2013-tól összesen 52 alkalommal tartották meg a seregszemlét, mely – a szervezők statisztikája alapján – 2015 óta igazán népszerű. Ehhez minden bizonnyal hozzájárult, hogy sikerült végleges helyszínt és időpontot találni ezeknek az alkalmaknak oly módon, hogy ne essen egybe a környékbeli hasonló rendezvényekkel. Székely úgy értékelte, maguk a termelők, vásárosok is igen kitartóak, akad köztük olyan, aki kezdetektől folyamatosan elhozza portékáit Sepsiszentgyörgyre. Megjegyezte, jót tett a seregszemle meghonosításának az is, hogy egy helyi határozat alapján nem csupán a helyi, de a régióból érkező termelőknek, kézműveseknek is részvételi lehetőséget biztosítanak – így valóban színes, gazdag a hagyományos vásárok felhozatala.

A soron következő, augusztus 3–4-i rendezvényre túljelentkezés van, félszáz kis­termelő és kézműves – Parajdról, Korondról, Gyergyó vidékéről, ­Marosvásárhelyről, Kézdivásárhelyről, Kézdi­szent­lélekről, Firtosváraljáról, Kálnokról, Székelyudvarhelyről, Csíkcsicsóból, Csíkszeredából, Sepsiszentgyörgyről, Illyefalváról, Kovásznáról, Kézdiszárazpatakról, Bitáról, Árkosról, Sóváradról – sorakoztatja fel munkája gyümölcsét a főtéren. Jó hír, hogy a szeptemberi vásárra már tucatnyian előre bejelentkeztek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 558
szavazógép
2019-08-02: Világfigyelő - :

Amerikai szankciók az iráni külügyér ellen

Az amerikai kormányzat szankciókkal sújtotta Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminisztert. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerint a szankciók újabb lépést jelentenek azon erőfeszítések sorában, amelyekkel Washington megpróbálja megakadályozni, hogy az iráni rendszer újabb erőforrásokhoz jusson, amelyek révén elősegítheti a terrorizmust és elnyomhatja az iráni népet.
2019-08-02: Belföld - :

Kirúgta a kormányfő az oktatási minisztert

Menesztette tisztségéből Ecaterina Andronescu tanügyminisztert a kormányfő pénteken. Viorica Dăncilă Facebookon jelentette be döntését, melynek indokaként az oktatási tárcavezető caracali üggyel kapcsolatos nyilatkozatát jelölte meg. Csütörtök este az Antena3 televízióban Andronescu az egész országot megdöbbentő caracali eset kapcsán úgy fogalmazott, őt arra tanították otthon, hogy ne üljön be idegenek autójába. Ezzel arra utalt, hogy Alexandrát autóstoposként vette fel kocsijába a meggyilkolását később bevalló férfi.