Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Felavatták az Árpád és vezérei szoborcsoportot Ópusztaszeren

2019. augusztus 3., szombat, Magazin

Felavatták az első Kárpát-medencei magyar országgyűlésnek emléket állító Árpád és vezérei szoborcsoportot, Kligl Sándor alkotását tegnap az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

  • Kligl Sándor életnagyságú alakokat formázó szobrát az emlékparkban állították fel
    Kligl Sándor életnagyságú alakokat formázó szobrát az emlékparkban állították fel

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára ünnepi beszédében – amellyel egyben megnyitotta a VII. Magyarok Országos Gyűlését – úgy fogalmazott: felemelő látni, hogy a 2010 óta folytatott munka az élet egyre több területén hozza meg gyümölcsét. Az egységes nemzetben gondolkodás mára már nem holmi különc filozófia, egy szűk csoport sajátos gondolkodásmódja, hanem egyre inkább általánosan elfogadott felfogás és tény. Ennek bizonyítéka a Magyarok Országos Gyűlése és számos más program, kezdeményezés, amely országhatárok helyett nemzetben, egyén helyett össz­magyarságban gondolkodik. E felfogás megerősítése érdekében történt meg a nemzet közjogi újraegyesítése, hozta létre a kormány a nemzetpolitikai intézményrendszert, indította el programok és intézkedések sorát, amelyek a külhoni magyarság megmaradását szolgálják. Megerősítette a határon túli magyar oktatási és kulturális intézményeket, nagyszabású gazdaságfejlesztési és identitáserősítő programokat indított, támogatja évente több ezer külhoni magyar intézmény működését, s épül ezer óvoda szerte a Kárpát-medencében – mondta Potápi Árpád János. A Magyarok Országos Gyűlésének 2009-es elindításával, majd tavalyi újraindításával olyan hagyomány született, amely méltán nevezhető a nemzeti összetartozás ünnepének. A rendezvényen a fiatalok és idősek, kultúrára és kikapcsolódásra vágyók, anyaországi és külhoni magyarok egyaránt megtalálhatják, amit keresnek, hisz ez az esemény nemcsak a programok tárháza, hanem valódi találkozási pont a magyarság számára.

Az államtitkár kitért arra, hogy a szervezők munkájukkal a legnehezebb helyzetben lévő nemzetrészt, a kárpátaljai magyarságot is segítik, a rendezvényen befolyt összeg egyharmadát felajánlották a legrégebbi kárpátaljai magyar oktatási intézmény, a 117 éves beregszászi 4. számú Kossuth Lajos Középiskola számára.
Szólt arról, hogy az Árpád és vezérei szoborkompozíció egy évek óta dédelgetett álom megvalósulása, egyúttal mérföldköve az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark 37 éves történetének. Egyedülálló alkotás, amelynek minden eleme üzenetet közvetít. Üzenet a helyszín, hisz a magyarság számára szimbolikus helyet, államiságunk bölcsőjének helyszínét ékesíti, és üzenet az az örökség, amelynek emléket állít. Honfoglaló őseink több mint 1100 évvel ezelőtt ezen a helyen „ejtették szerét az ország dolgainak”, és egy olyan állam alapjait fektették le, amely erős és önálló, képes volt átvészelni a történelem zivataros századait, képes volt megvédeni magát minden körülmények között, és képes volt jólétet, biztonságot és jövőt nyújtani a nemzet minden tagja számára – mondta Potápi Árpád János, hozzáfűzve: „így volt ez egykor és így van ez ma is”.

Kligl Sándor életnagyságú alakokat formázó szobrát az emlékparkban az egykori Árpád-kori templom romjai mellett magasodó dombra állították fel. A kompozíció központi alakja a lovon ülő Árpád, akit jobbról és balról koszorúban fognak közre vezérei. A szoborcsoport talapzata a honfoglaló magyarok félelmetes fegyverét, egy íjat formáz.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 170
szavazógép
2019-08-03: Sport - :

A Sepsi-SIC csapatával, a KSE nélkül (3×3-as női kosárlabda)

Ma és holnap Zsilvásárhely (Târgu Jiu) ad otthont a női és a férfi 3×3-as kosárlabda-bajnokság döntőtornájának. Június és július során összesen hét tornát rendeztek országszerte, amelyeken minden, a nagypályás pontvadászatban szereplő csapatnak kötelezően részt kellett vennie.
2019-08-03: Magazin - :

Megfiatalították Robert de Nirót

Digitálisan megfiatalították Martin Scorsese The Irishman című filmjének szereplőit, köztük Robert De Nirót és Al Pacinót, a film szerdán közzétett trailere ízelítőt ad a szeptemberben bemutatandó alkotásból.