Ellenőrzik a háromszéki állattartókat

2019. augusztus 5., hétfő, Közélet

Mintegy háromszáz háromszéki állattartót keresnek fel szeptember derekáig a megyei állategészségügyi hatóság felügyelői, akik azt vizsgálják, eleget tesznek-e kötelezettségeiknek, melyeket bizonyos támogatások elnyerésekor vállaltak.

Az ellenőrzéseket hét háromfős felügyelői csapat végzi, a kijelölt határidőig megyeszerte több mint hétezer szarvasmarha, tízezer juh, kétszáz kecske, valamint közel kétezer sertés esetében vizsgálják, hogy tulajdonosaik igazodnak-e a tartásukra vonatkozó szabályokhoz, illetve azt, hogy miként zajlik az állatok azonosítása és nyilvántartása, betartják-e az állatjóléti előírásokat. Ellenőrzik továbbá a gazdálkodás ügyvitelét, dokumentumait, az élelmiszer-biztonsági szabályok betartását, az állati eredetű termékek előállítását és forgalmazását, valamint bizonyos hormonális vagy antibiotikus hatású anyagok indokolatlan használatát az állattenyésztésben.

A megyei állategészségügyi hatóság közleményében azt javasolja a kis állattartóknak, gazdaságok tulajdonosainak, keressék fel mielőbb a körzeti állatorvosokat, rendezzék nyilvántartásaikat, gondoskodjanak állataik megfelelő tartásáról, takarmányozásuk, jólétük biztosításáról. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos arra figyelmeztet, mulasztás vagy hiányosságok esetén a magánszemélyek 600 és 1200 lej közötti, helyben kiszabható bírságot kockáztatnak. Emellett a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség a szabálysértés mértékének függvényében további szankciókat rendelhet el, melyek a megítélt támogatásokat befolyásolhatják.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1502
szavazógép
2019-08-05: Közélet - :

Törzsi dallamok Sepsiszentgyörgy főterén

A Diákok éve tematikus év Ütős nyár Sepsiszengyörgyön! rendezvénysorozata részeként adott koncertet az Artisjus-díjas Talamba Ütőegyüttes a péntek esti órákban, első ízben szólaltatva meg törzsi dallamait a megyeszékhely főterén. A több száz fős közönség áttapsolta a koncertet, a fiatalabbak tánccal méltatták a zenekart.
2019-08-05: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Állattetem a patakmederben

Kegyetlen látvány fogadta a napokban a Tega Rt. munkatársait, akik a Debren-patakot és környékét takarítják: egy méretes kutya tetemét valaki műanyag zsákba csomagolva dobta a patakba. Az eset kapcsán a köztisztasági vállalat közölte, lehetőség van az elhullott állatok vagy elpusztult házi kedvencek begyűjtésére, hamvasztására.