Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kevesebb műanyag zacskót adnak el

2019. augusztus 6., kedd, Magazin

Tavalyhoz képest több mint harmadával csökkent az egyszer használatos műanyag zacskók eladása Anglia nagyobb szupermarketeiben – derült ki a legfrissebb hivatalos adatokból.

A mutatók szerint a 2018–2019-es időszakban az előző évhez képest 37 százalékkal kevesebb, összesen 1,11 milliárd műanyag bevásárlószatyrot adtak el a szigetország legnagyobb áruházláncaiban – írja a The Guardian brit lap internetes oldala. A műanyag zacskók fizetőssé tétele óta eltelt négy évben 90 százalékkal esett vissza az eldobható zacskók eladása a hét legnagyobb szupermarketben (Asda, Marks & Spencer, Morrisons, Sainsbury’s, The Co-operative Group, Tesco és Waitrose).

A brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium (Defra) legfrissebb adatai szerint az átlagos fogyasztó ma már mindössze 10 bevásárlószatyrot vásárol évente Anglia nagyobb kereskedelmi egységeiben, míg 2014-ben még ez a szám 140 volt. Angliában 2015 októbere óta számítanak fel 5 pennyt az egyszer használatos műanyag zacskókért a nagyobb kereskedelmi egységekben. Az intézkedés bevezetésének célja a hulladéktermelés visszaszorítása, a vadvilág megóvása és a fogyasztói magatartás befolyásolása volt, mivel a hét legnagyobb áruházlánc vásárlóinak „zacskófogyasztása” 200 millióval emelkedett 2014-ben. Akkoriban az angol fogyasztók több mint 7,6 milliárd bevásárlószatyrot használtak el évente, ami 61 ezer tonna műanyagnak felelt meg.

A brit kormány a közelmúltban jelentett be egy sor intézkedést – egyebek között a szívószálak, keverőkanalak és fülpiszkálók betiltását 2020 áprilisától – az „elkerülhető” műanyaghulladékok kiküszöbölése érdekében.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 934
szavazógép
2019-08-06: Magazin - :

Közeleg a pulzArt – pályázatot hirdettek

Szeptember 19. és 22. között Sepsiszentgyörgy immár hetedik alkalommal ad otthont a pulzArt kortárs művészeti fesztiválnak, amelyet az önkormányzat kezdeményezésére először 2013-ban szerveztek meg, és amely nagy sikerének köszönhetően azóta szervesen beépült a város programkínálatába. A köztéri pulzArt-hangulat megteremtésén a szervezők már most munkálkodnak egy szabadban kiállítható installáció elkészítéséről szóló pályázat meghirdetése által – adta hírül közleményében a városháza.
2019-08-06: Magazin - :

Prímásverseny Kalotaszegen

Kovács Márton nyerte a II. Kalotaszegi Prímásversenyt, amelyet a Mérán tartott világzenei fesztivál részeként rendezett meg a Hagyományok Háza és a Kalotaszeg NTE Egyesület.