Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Prímásverseny Kalotaszegen

2019. augusztus 6., kedd, Magazin

Kovács Márton nyerte a II. Kalotaszegi Prímásversenyt, amelyet a Mérán tartott világzenei fesztivál részeként rendezett meg a Hagyományok Háza és a Kalotaszeg NTE Egyesület.

A Hagyományok Háza szombati közleményében emlékeztet arra, hogy a prímásversenyre 16 és 35 év közötti, az autentikus erdélyi népzenei hagyományt ápoló zenészek jelentkezhettek. A győztes Kovács Márton mellett a második helyezett Dezső Attila lett, a harmadik díjat Horváth Balázs kapta. A zsűri döntése alapján a Hagyományok Háza különdíjaiban részesül Szász Dávid, aki koncertlehetőséget kap a Hagyományok Házában; Vajas Albert erdélyi gyűjtőúton vehet részt, Rigó Márton, Nagy Albert és Vizeli Máté pedig kiadványcsomagokkal gazdagodott.

Az összegzés felidézi, hogy a másodszor megrendezett versenyen induló nyolc prímás egy kötelező és egy szabadon választott, maximum ötperces összeállítást mutatott be a négytagú zsűri előtt. A kötelező versenyszámokat Varga Ferenc „Csipás” kalotaszegi prímás játékáról készült eredeti népzenei felvételekből kellett választani, míg a másik produkcióban a versenyzők szabadon választhattak a kalotaszegi prímások játékai közül.

A zsűri tagjai a Kárpát-medence ismert és elismert népzenészei voltak: idősebb Tóni Rudolf, Árendás Péter, Koncz Gergely és Fazakas Levente. A magas művészi színvonalon lezajlott versenyen a zsűrizés szempontjai között a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott dallamok stílushű előadásmódja, az előadó technikai tudása játszott döntő szerepet – olvasható a közleményben.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 1893
szavazógép
2019-08-06: Magazin - :

Kevesebb műanyag zacskót adnak el

Tavalyhoz képest több mint harmadával csökkent az egyszer használatos műanyag zacskók eladása Anglia nagyobb szupermarketeiben – derült ki a legfrissebb hivatalos adatokból.
2019-08-06: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Az Óriáspince-tető alatt

A székelyföldi-háromszéki régmúltat mindenütt óriások népesítették be: óriások éltek a kőröspataki Vértetőn, az oltszemi Leánykavárban, a nagypataki Várnica ablakszikláiban, de a leghatalmasabbak az Eresztevény-Maksa és Sepsibesenyő közötti Óriáspince-tetőn, akik temérdek kincseiket a nagy hegy pincéiben tárolták – tartja a legenda. A soha nem látott kincsek a mélyben rejtőznek, de fenn, a zöldülő határban fellelhető az igazi kincs: az ember, sziklaszilárd akarata, anyanyelve, magyar énekei-dalai – ők ma a „kicsi óriások”.