Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

VidékfejlesztésTöbb mint 52 százalékos lehívás a vidékfejlesztési alapnál

2019. augusztus 6., kedd, Gazdakör

Az uniós jóváhagyás szerint összesen 9,472 milliárd euró pályázható a 2014 és 2020 közötti, hétéves időszakban az uniós vidékfejlesztési alapokból. Ebből 8,125 milliárd az uniós költségvetésből származik, amihez a román állam költségvetéséből 1,347 milliárd eurót kell hozzátenni kötelezően. A tervben tizenöt nagy intézkedésre (pályázási területre) és több alintézkedésre (programra) lehet, illetve lehetett pályázni, ugyanis legtöbb intézkedésnél elfogyott a  pályázható pénz.

  • Még lesz egy utolsó pályázati kiírás gyümölcsfeldolgozók létesítésére vagy korszerűsítésére
    Még lesz egy utolsó pályázati kiírás gyümölcsfeldolgozók létesítésére vagy korszerűsítésére

A megyei vidékfejlesztési hivatal igazgatónőjétől, Cătălina Savintól kapott információ szerint az országos lehívási ráta jelenleg 52,3 százalékos, a pályázóknak az országos vidékfejlesztési ügynökség 4,6 milliárd eurót fizetett ki 2014 óta.

Az igazgatónő által bemutatott adatok szerint az igénylés a mezőgazdasági és vidékfejlesztési beruházást célzó intézkedéseknél jóval nagyobb, mint a pályázható keretösszeg, a jóváhagyott 5,8 milliárd euróra több mint 9,3 milliárd euró értékben tettek le pályázatokat. A teljes összegből bizonyos intézkedések kifizetését együttműködési szerződés alapján átruházták a mezőgazdasági intervenciós ügynökségre (APIA), a vidékfejlesztési alapból biztosítják a környezetvédelmi és a klímaváltozást megelőző kifizetéseket (1070 millió eurót szántak erre), az ökogazdálkodási támogatásokat (236 millió eurót különítettek el), a hátrányos helyzetű térségben gazdálkodóknak járó kifizetéseket, nálunk a hegyvidéki kifizetéseket (1355 millió euró értékben), az erdészeti szolgáltatások és az erdők telepítésének és megőrzésének támogatását (117 millió euró a félretett összeg), valamint az állatjóléti kifizetéseket. Ezen kiegészítő támogatásokra az országos ügynökség eddig több mint 2 milliárd eurót fizetett ki.

Az ügynökség eddig összesen 54 843 beruházási pályázatra kötött szerződést, itt a kifizetés értéke több mint 2,56 milliárd euró. Az igazgatónő elmondása szerint még mindig vannak pályázható intézkedések, jelenleg fogadják a pályázatokat a 6.3-as (kisgazdaságok támogatása), a 9.1-es (termelői csoportok megalakításának támogatása), valamint a 17.1-es (növénykulturák és állatok biztosításának támogatása) intézkedésnél.

A kisgazdaságok 15 000 eurós támogatásánál összesen 45,9 millió euróra lehet pályázni, ez 3060 pályázati támogatás kifizetésére elegendő. A teljes összeg­ből 13,8 millió euróra a hegyvidéken gazdálkodók külön pályázhatnak. A pályázatokat december 31-ig fogadnák, de több mint biztos,  hogy az összeg nem tart ki, két-három hónap alatt elfogy.

Az igazgatónő péntek déli adatai szerint a hegyvidéki övezetből 367 pályázatot töltöttek fel országszinten 5,5 millió euró, a nem hegyvidékről pedig 675-t 10,2 millió euró értékben. Az augusztus végéig érvényes magas minimális pontszám miatt (85) egyelőre a megyéből egyetlen pályázat érkezett be, egy méhész töltötte fel pályázatát az ügynökség számítógépes rendszerébe. Információi szerint többen készülnek pályázatot letenni, de lehetséges, hogy a következő hónapot (hónapokat) várják, mert nem elegendő a pályázati pontszámuk (szep­temberben 80, októberben 75 a minimális pontszám, amellyel lehet pályázni).

A biztosítási költségek részleges megtérítésénél a pályázható összeg 42,8 millió euró, és a kiírásra a pályázatokat november 30-ig lehet feltölteni az ügynökség számítógépes rendszerébe. Egyelőre még kevés a pályázat, országszinten 487 mezőgazdász, magánszemély vagy bejegyzett vállalkozás tett le támogatási igénylést 837 ezer euró értékben. A megyéből eddig ennél az intézkedésnél 13 pályázatot jegyeztek.

A másik jelenleg is pályázható intézkedés a termelői csoportok megalakításának támogatása, a pályázatokat szep­tember végéig lehet letenni, összesen 7,7 millió euróra. Nincs nagy versengés, eddig országos szinten 5 pályázatot tettek le 2,1 millió euró értékben.

Az igazgatónő elmondása szerint még lesz egy utolsó kiírás a gyümölcsfeldolgozók létesítésének, illetve korszerűsítésének támogatását célzó 4.2a intézkedésnél. Az ügynökség honlapjára a napokban került fel a végleges pályázati eligazító füzet. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az intézkedés pályázhatóságát napokon belül elindítják. Cătălina Savin információi szerint a kiírásra kerülő összeg 26 millió euró lesz.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 942
szavazógép
2019-08-06: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Az Óriáspince-tető alatt

A székelyföldi-háromszéki régmúltat mindenütt óriások népesítették be: óriások éltek a kőröspataki Vértetőn, az oltszemi Leánykavárban, a nagypataki Várnica ablakszikláiban, de a leghatalmasabbak az Eresztevény-Maksa és Sepsibesenyő közötti Óriáspince-tetőn, akik temérdek kincseiket a nagy hegy pincéiben tárolták – tartja a legenda. A soha nem látott kincsek a mélyben rejtőznek, de fenn, a zöldülő határban fellelhető az igazi kincs: az ember, sziklaszilárd akarata, anyanyelve, magyar énekei-dalai – ők ma a „kicsi óriások”.
2019-08-06: Közélet - :

Dolgoznak Bálványoson

Megkezdte a lejtő stabilizálását a 11C jelzésű országúton, Bálványosfürdőn a Brassó Megyei Útügyi Igazgatóság, az érintett szakaszon pénteken láttak neki a fúrásnak, illetve a 16 tartóoszlop betonozásának.