KármentőTörténnek azért jó dolgok is...

2019. augusztus 6., kedd, Jegyzet
László Zsuzsa

Már elég régóta csak hellyel-közzel tévézek. Pontosabban csak két adót „követek”. Az egyik hazai (ez nem a reklám helye) színvonalas beszélgetésekkel, filmekkel, többnyire késő esti órákban. A másik angol, kizárólag filmeket sugároz (reklámmentesen), kiváló sorozatokat zseniális színészekkel.

A pár percre megforduló epizodista is remek, csak a színészekért már érdemes követni az adót. Ennyi. Láttam én is elég akciófilmet, bár sosem rajongtam értük, de manapság tudatosabban kerülöm ezeket. Már az első tíz percben harminc hulla hever szanaszét, még mindig lőnek, és csak ezután indul be az igazi történet. Mert az első tíz perc csak „prológus” a továbbiakhoz, amikor is a kaszkadőröknek és pirotechnikusoknak van munkájuk elég, és eszméletlen mennyiségű piros festék fogy. (Tarantinonál is megesik, de az más tál tészta.)

Szóval így állok én a tévével. Amit tudnom kell, az eljut hozzám az újságból, internetről, mert mégiscsak illik valamennyire képben lenni, hogy mi zajlik körülöttem és a nagyvilágban. Nincs türelmem tévézni, de lehet, hogy egyszerűen csak óvom magam. A legvadabb akció- (vagy akár horror) filmen túltesz az, amit a híradók nyomnak, arról nem beszélve, hogy miként teszik. Nem az érdektelenség, érzéketlenség vezérel, nem struccpolitika ez nálam, csak egyszerűen próbálom kímélni magam a mindenhonnan rám (is) zúduló mindenféle negatív információtól. Történnek azért jó dolgok is, nem csak borzalmakkal teli ez a világ, de valahogy azok nem túl érdekfeszítőek, izgalmasak, vagy ki tudja miért, nehezebben jutnak el az emberhez. Aki mintha le (el, meg) lenne vadulva. Szinte mazochista módon szívja magába a mindenhonnan feléje irányuló rosszat. Minek is?

Megrémít, felháborít, szomorúvá tesz engem is nagyon sok minden, de a megoldás nem nálam van. Bármennyire is változtatnék sok mindenen, nem tudok, tehetetlen vagyok. Nem akarom, nem tudom cipelni a világ összes terhét. És főképp, nem vagyok hajlandó elfogadni azt a hatásvadász csomagolást, amiben elém akarják nyomni folyton a már önmagában eléggé megrázó rosszat. Így hát védekezem. Cenzúrázok, kivédek, nem engedek magamhoz közel bármit, bárhogyan. Szükségem van a jó energiákra, az életkedvemre, a (minimális) tisztánlátásomra, mert lehet, hogy van még pár dolog, amit el kell végeznem. A nagy, világrengető, megváltó munkákhoz én kicsi vagyok, de akadhat egyéb, amiben egy pöccentésnyit én is mozdíthatok. Úgyhogy megpróbálok vigyázni magamra. Például kerülöm az „energiavámpírokat”, ha kiszúrom őket, eszeveszetten menekülök.

És már csak hellyel-közzel tévézek.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 323
szavazógép
2019-08-06: Közélet - Nagy D. István:

Árván maradt egyházak, behódolt igazságszolgáltatás? (Visszaállamosítás)

Igencsak aggasztó, hogy 2019-ben már nemcsak arról kell beszélni, hogy pár éve Romániában gyakorlatilag leállt az ingatlan-visszaszolgáltatási folyamat, hanem párhuzamosan egy újraállamosítás is elindult, melyben vezető szerep mára az igazságszolgáltatásnak jut, legalábbis az egyházi és a magyar közösségi ingatlanok esetében. Egyebek mellett erre a megállapításra jutottak a Visszaállamosítás. Mi van?! címmel meghirdetett tusványosi panelbeszélgetés meghívottjai. A beszélgetésen az európai szintű jogorvoslati lehetőségekről is szó esett, valamint az egyéni visszaszolgáltatási ügyek esélyeiről. Utóbbiak kapcsán némileg derűlátóbbak voltak a megszólalók, míg előbbi esetében inkább a szkepticizmus volt jellemző.
2019-08-06: Belföld - :

Hírsaláta

TAKARÉKOSKODNAK, DIÁKOK BÁNJÁK. Úgy néz ki, ezúttal is a diákokon spórol a kormány: az oktatási minisztérium egyik napról a másikra eltüntette azt a kormányrendelet-tervezetet, amely révén a tanulók 250 lejes értékjegyeket kaptak volna sport- és tanfelszerelés vásárlására.