Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A török hadsereg bevonul Északkelet-Szíriába

2019. augusztus 6., kedd, Világfigyelő

A török hadsereg be fog vonulni Északkelet-Szíriába, az Eufrátesz folyótól keletre eső területre, amelyet az Ankara által terrorszervezetnek tekintett Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia tart ellenőrzése alatt – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök. Jelezte, hogy erről már tájékoztatták Washingtont és Moszkvát is. Hozzátette: Törökország nem maradhat csendben, miközben az YPG belövéseivel megsérti a török–szíriai határt.

  • Recep Tayyip Erdogan. Fotó: AP
    Recep Tayyip Erdogan. Fotó: AP

A török államfő nem közölt részleteket a tervezett hadműveletről. Ankara korábban többször kilátásba helyezte egy újabb szíriai katonai beavatkozás lehetőségét az Eufrátesztől keletre, amennyiben nem tud megállapodni az Egyesült Államokkal a török–szíriai határ mentén kialakítandó biztonsági övezet létrehozásáról. A török vezetés szerint az YPG nemzetbiztonsági fenyegetést jelent, miután a Délkelet-Törökországban évtizedek óta fegyveres felkelést folytató, nemzetközileg is terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szövetségese. Az YPG ugyanakkor az Egyesült Államok támogatását élvezi, Washington az utóbbi években fegyverekkel látta el a milíciát, mert úgy vélte, hogy a leghatékonyabb partnere az Iszlám Állam terrorszervezet dzsihadistái elleni harcban.

Az északkelet-szíriai biztonsági övezet létrehozásának ötletét január közepén Donald Trump amerikai elnök tűzte újból napirendre. James Jeffrey, az amerikai kormány Szíriáért felelős megbízottja legutóbb a múlt hét elején látogatott Ankarába az ügyben. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a tárgyalásokat követően úgy nyilatkozott, hogy az amerikai küldöttség új javaslatai nem kielégítőek. Rámutatott: a török és az amerikai fél még mindig nem jutott dűlőre abban, hogy a biztonsági övezet milyen széles legyen és kik ellenőrizzék.

Ankarának három fő feltétele van: az övezetnek 32 kilométer szélesnek kell lennie, a térség felügyeletét Törökországnak kell végeznie, az YPG-nek pedig maradéktalanul ki kell vonulnia a területről.

Törökország korábban két hadművelet indított az YPG jelenlétének visszaszorítására Szíriában: Eufráteszi Pajzs fedőnéven először 2016 augusztusától megtisztította északon az Azáz, Dzserablúsz és el-Báb városok alkotta háromszöget az Iszlám Államtól, valamint az YPG-től, majd 2018. januártól az Olajág műveletben irányítása alá vonta a korábban kurdok ellenőrizte északnyugati Afrín várost és környékét.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a magyar feliratok lefestéséről több székelyföldi településen?
eredmények
szavazatok száma 644
szavazógép
2019-08-06: Világfigyelő - :

Afrikai menekültek csónakkal keltek át a tengeren

Önerőből kelt át egy motoros csónakkal a tengeren és az olaszországi Lampedusa szigetére érkezett egy afrikai migránscsoport tegnap. Negyvennyolcan érkeztek meg, több társuk a tengerbe veszett.
2019-08-07: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Forgalomkorlátozások Sepsiszentgyörgyön
Székelyföld Kerékpáros Körversenyének 13. kiadására augusztus 7–10. között kerül sor. A tavalyi évhez hasonlóan, az egyéni időfutam Sepsiszentgyörgy utcáin, a verseny első szakasza pedig Háromszéken zajlik. A verseny hivatalos megnyitóját, a csapatok bemutatkozását, valamint az 5,3 km-es prológot (előszakasz) Sepsiszentgyörgyön tartják ma 17 és 19.15 óra között. A megnyitó és a bemutatkozó helyszíne Sepsiszentgyörgy főtere.