Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Bűnügyi vizsgálatot indítottak Porosenko ellen

2019. augusztus 7., szerda, Világfigyelő

Az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) eljárást indított Petro Porosenko ellen annak kiderítésére, hogy a volt ukrán államfő tavalyi Maldív-szigeteki nyaralása során a vele utazókkal együtt követett-e el illegális határátlépést.

  •  Fotó: Unian
    Fotó: Unian

Porosenkóval szemben hivatalosan jogellenes határátlépés megszervezésének gyanújával indítottak vizsgálatot. A DBR nyomozói egyebek között azt vizsgálják, hogy a volt elnök használt-e hamis iratokat az utazásához. Vizsgálják továbbá a hivatalos vám- és határőrizeti szervek illetékeseinek a felelősségét is.

2008. január 1–8. között töltötte a karácsonyi szabadságát Porosenko inkognitóban a Maldív-szigeteken. Egy magángépen repült oda, amelynek vele együtt hét utasa volt. Újságírók akkoriban nem zárták ki, hogy nem az ő nevére kiállított úti okmányokkal utazott, de Porosenko azt állította, hogy saját útlevelét használta az utazáskor, és családjának tagjaival töltötte a vakációt a trópusi szigeteken. Újságírók kiderítették viszont, hogy a hotelben, ahol lakott, álnéven – Mr. Petro Incognito néven – szállt meg, ami egyébként nem kirívó eset a hozzá hasonló magas rangú vendégek esetében. A sajtóban megjelent számítások szerint Porosenko nyaralása legalább 500 ezer dollárba került. Az elnöki hivatal akkor azt állította, hogy ennél kevesebbe, de pontos összeget nem közöltek. Az inkognitóban eltöltött elnöki luxusnyaralás tavaly hosszú ideig közbeszédtéma volt Ukrajnában.

Andrij Portnov, a 2014-ben Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnök egykori hivatalvezető-helyettese közölte, hogy ő tett feljelentést Porosenko ellen. Portnov májusban tért vissza Ukrajnába, és azóta nagyjából tucatnyi feljelentést tett Porosenko ellen. Mint például a tavaly novemberi ukrán–orosz tengeri incidens ügyében, amelynek során 24 ukrán haditengerész esett orosz fogságba, és egy másik, a nyár elején kirobbant botrány ügyében is, amely társadalmi felháborodást váltott ki a július 21-i parlamenti választás előtt: nyilvánosságra került, hogy 2014 és 2019 márciusa között áron felül vásároltak az ukrán hadseregnek 20 ezer rossz minőségű golyóálló mellényt, amelyeket kisebb kaliberű lövedékek és repeszek is átütöttek a laboratóriumi teszteken, valamint lakhatásra alkalmatlan sátrakat.

A DBR július 25-én tanúként hallgatta ki Porosenkót egy üzemeladással kapcsolatos pénzmosási gyanú miatt. A volt elnök a napokban ismételten azt állította, hogy ellene nem folytat semmilyen eljárást az Állami Nyomozó Iroda. Közben a nyomozó szervet azzal vádolja, hogy összejátszik Portnovval ellene.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a magyar feliratok lefestéséről több székelyföldi településen?
eredmények
szavazatok száma 645
szavazógép
2019-08-07: Belföld - :

Nincs döntés az iskolakezdésről

Az oktatási tárca közlése szerint még nem született végleges döntés arról, hogy mikor kezdődik a tanév. A minisztérium annak kapcsán pontosított, hogy a sajtóban többfelé megjelent: az eredetileg tervezett szep­tember 9-e helyett szep­tember 16-án kezdődne az iskolai év.
2019-08-07: Világfigyelő - :

Lemondott a nagykövet

Benyújtotta lemondását Jon Huntsman, az Egyesült Államok moszkvai nagykövete. Donald Trump amerikai elnökhöz címzett lemondólevelében a diplomata teljes körű segítségét ígérte leendő utódjának, hogy az átmeneti időszak zökkenőmentes legyen, és külpolitikai céljaikra összpontosíthassanak.