Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Bizonytalanságból jeles

2019. augusztus 8., csütörtök, Máról holnapra
Fekete Réka

Még nem tudni, hogy egy hónap múlva megkezdődik-e a 2019–2020-as tanév, vagy az eredetihez képest egy héttel hosszabb lesz a nyári szünidő – ahogy azt a turisztikából származó bevételek növelése érdekében javasolják –, de az már biztos, hogy korábbi évekhez hasonlóan bizonytalanság jellemzi az oktatás majd minden színterét.

Matematikus végzettségű, kultúráért felelős miniszterből lett ideiglenes tárcavezető mondja meg a tutit a következő hetekben, ha nem is saját kezdeményezésre, hanem felsőbb utasításra, de mindenképpen övé a rábólintás. Daniel Breaz megsürgetheti a rettenetes késésben lévő tankönyvkiadást, de varázsolni ő sem tud, így már bizonyos, hogy a magyar tankönyvek jó része nem lesz az iskolapadon a tanév első napján, az új tanterv szerint születendő, hetedikeseknek járók is késnek, marad tehát a tanárok találékonysága, hogy miből és mit tanítanak. Az ingázást tovább nehezíti, hogy egy júniusi sürgősségi kormányrendelettel kivették a vidéki autóbuszjáratok befolyásolását a megyei önkormányzatok hatásköréből, és lehetővé vált a piaci alapú szerződéskötés, ami nem szolgálja a kis települések bekötését a községek és a közeli városok vérkeringésébe. Nem kizárt, hogy ezzel még tovább növekszik az iskolaelhagyás, vagy marad a stoppolás, ami az utóbbi hetekben a caracali kiskorú lány meggyilkolása okán került az érdeklődés középpontjába országszerte, Ecaterina Andronescu oktatási miniszter pedig menesztésével fizetett azért, mert kijelentette, Alexandrának nem kellett volna alkalmival utaznia. Utóbb a tanügyben már megszokott tűzoltómódszert javasolta: ősztől tanítsák a diákokat arra, hogyan előzzék meg és védjék ki az erőszakos cselekedeteket.

Nagy csapás éri az oktatás költségvetését is: több mint egymilliárd lejjel csökkentik – miközben a Román Hírszerző Szolgálat közel 400 millió lejjel kap többet a jelenleginél –, ami a megkezdett beruházások megállítását, a tervezett fejlesztések elnapolását jelentheti egy olyan ágazatban, ahol a kétszer ekkora büdzsének is helye lenne. Például: míg az uniós országokban évek, évtizedek óta akadálymentesen működik az ingyenes diákétkeztetés, nálunk a vezetékes víz, az épületen belüli illemhely is gond több száz iskolában, az ingatlanok egy része pedig egyenesen veszélyes, bármikor beomolhat a tető, amit az érintett településeken gyakran azzal védenek ki, hogy esős időszakban néhány napos szünetet rendelnek el. Mindez csak egy része a hiányosságoknak a jövő nemzedéket nevelő, oktató rendszer háza táján, hisz folyamatosan változnak a jogszabályok, az érvényben lévő oktatási törvényt politikai döntések alapján alkalmazzák, a kisebbségi és főként a magyar oktatás működését akadályozzák, néhol a felszámolására törekvő rendelkezésekkel lehetetlenítik el, aminek egyik legfájóbb példája a MOGYE, a marosvásárhelyi magyar orvosképzés helyzete. Láthatjuk tehát, hogy egy cseppet sem lépünk előbbre, ráadásul a vizsgázó diákok és pedagógusok is újból halomra buktak, egyik-másik megmérettetésen még a korábbi éveknél is gyengébben teljesítettek.

Tudjuk, hogy szeptemberig csoda nem fog történni, de az igencsak üdvös lenne, ha további agyament rendelkezésekkel nem rontanák tovább a helyzetet.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 933
szavazógép
2019-08-08: Belföld - :

Nőtt a nettó átlagbér

Júniusban 3142 lejre nőtt az országos nettó átlagbér, ez 41 lejjel több, mint egy hónappal korábban – közölte tegnap az Országos Statisztikai Intézet. A bruttó átlagbér 5127 lej volt júniusban, 49 lejjel több, mint 2019 májusában.
2019-08-08: Közélet - :

Elbocsátás a nadrággyáraknál

Megválik háromszéki dolgozóinak egy részétől az RGT készruhaipari vállalkozás, mely az elbocsátás tényét kedden átiratban jelezte a megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökségnél – tudtuk meg Kelemen Tibor intézményvezetőtől.