Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Az orosz és a francia elnökkel tárgyalt az ukrán államfő

2019. augusztus 8., csütörtök, Világfigyelő

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhívta telefonon tegnap Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Donyec-medencei válságövezetben előző nap megölt négy ukrán katona ügyében, és arra kérte őt, hasson a szakadárokra, hogy ne gyilkoljanak meg ukrán katonákat.

  • Volodimir Zelenszkij. Fotó: Karpatin
    Volodimir Zelenszkij. Fotó: Karpatin

Mindenki arról beszél, hogy békét akar, de a szavakon túl tettekre lenne szükség, nagyon is sürgős mértékűekre. Nagyon szorgalmaztam és nagyon kértem az orosz elnököt arra, hogy ma sürgősen hasson oda, hogy az szakadárok vessenek véget a cselekményeknek. Ez nem játék – hangsúlyozta Zelenszkij.

Az ukrán elnök előzőleg a vezérkari főnökkel, a nemzetbiztonsági tanács vezetőjével és a harcoló katonai egységek parancsnokaival is tárgyalt az incidensekről. Ruszlan Homcsak vezérkari főnök beszámolt arról, hogy négy ukrán katona kedden meghalt, amikor az ellenséges erők tüzet nyitottak rájuk a válságövezetben. Egy aknagránát csapódott abba az állásba, amelynek kialakítását a katonák végezték. Az ukrán hadsereg kész lett volna a válaszcsapásra, de addigra a támadók megváltoztatták helyzetüket és feladták addigi állásukat. A térségben jelenleg viszonylagos nyugalom honol.

A Donyec-medencei feszültség csökkentéséhez mindenekelőtt az kell, hogy az ukrán hadsereg beszüntesse a lakott települések lövetését, ami áldozatokat szed a békés lakosság körében – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután felhívta őt Volodimir Zelenszkij. Putyin a beszélgetés során hangsúlyozta, hogy nélkülözhetetlen a konstruktív párbeszéd a Donyec-medencei konfliktus részvevői – Moszkva felfogása szerint az ukrán kormányerők és a szakadárok – között, egyebek között a minszki összekötő csoport keretei között.

Az ukrán fél adatai szerint a július 21-i tűzszünet kezdete óta hat ukrán katona vesztette életét és további kilenc megsebesült. Az orosz médiának a szakadárokra hivatkozó jelentései szerint az ukrán hadsereg egy napig sem tartotta tiszteletben a fegyvernyugvást, és polgári célpontokat lőtt.

A tegnapi volt a két elnök második telefonbeszélgetése Zelenszkij hivatalba lépése óta. A két vezető először július 11-én tárgyalt ugyancsak Kijev kezdeményezésére. Akkor is a Donyec-medencei helyzetről, a fogolycseréről és a normandiai keretek közötti együttműködés lehetőségeiről esett szó.

Az ukrán elnök telefonon tárgyalt Emmanuel Macron francia államfővel is. Tájékoztatta a Donyec-medencében lelőtt négy ukrán katona esetéről és a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetéséről. Zelenszkij rámutatott: a keddi incidens, amelynek során négy ukrán katona életét vesztette, nem az első támadás volt az ellenséges oldal – a térségben tevékenykedő fegyveres szakadárok – részéről. Kijelentette, hogy a támadás célja a békefolyamat aláaknázása volt.

Macron a maga részéről teljes támogatásáról biztosította Ukrajnának a békés rendezésre tett kezdeményezéseit, és egyetértett azzal, hogy mihamarabb tető alá kell hozni a normandiai négyek, azaz Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország vezetőinek találkozóját. Ígéretet tett arra, hogy kapcsolatba lép Putyinnal és Angela Merkel német kancellárral a találkozó egyeztetése érdekében.

Közben Leonyid Paszecsnyik, az önkényesen kikiáltott szakadár luhanszki népköztársaság vezetője tegnap meghívta Zelenszkijt közvetlen tárgyalásokra a szakadár ellenőrzés alatti Luhanszk városába. Hozzátette, hogy a látogatás alatt garantálja az ukrán elnök biztonságát.

Kedden kézi gránátvetővel nyitottak tüzet az – ukrán megfogalmazás szerint – szakadármegszálló erők Donyeck megye déli részén, a Mariupoltól mintegy 30 kilométerre északra fekvő Pavlopil település közelében, aminek következtében négy ukrán katona halálos sérüléseket szenvedett.

A háromoldalú – Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló – minszki összekötő csoportban született megállapodás alapján július 21-től úgynevezett aratási tűzszünet volt érvényben a Donyec-medencei konfliktus övezetében, amit ezzel a támadással Kijev szerint a másik fél felrúgott.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a magyar feliratok lefestéséről több székelyföldi településen?
eredmények
szavazatok száma 643
szavazógép
2019-08-08: Sport - Tibodi Ferenc:

Kereken százan indultak (Székelyföld Kerékpáros Körversenye)

Sepsiszentgyörgyi prológgal és megyeszékhelyi versenyzővel rajtolt el tegnap délután a 13. Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amely a térség legfontosabb nyári sportrendezvénye. A hagyományos megmérettetés startvonalánál – amely immáron harmadik éve Háromszéken rajtol – idén tizennyolc csapat színeiben kereken száz biciklis sorakozott fel. Akárcsak egy éve, az egyéni időfutamot ezúttal is Daniel Crista nyerte meg, míg a Bukaresti Steaua színeiben tekerő szentgyörgyi Bartha Csaba a 89.-ként ért célba.
2019-08-08: Világfigyelő - :

Közös műveleti központot létesítenek (Észak-Szíria)

Közös műveleti központ létrehozásáról állapodott meg Törökország és az Egyesült Államok az Észak-Szíriába tervezett biztonsági övezet kialakításáról és annak igazgatásáról – közölte tegnap a török védelmi minisztérium azt követően, hogy véget értek Ankarában az amerikai és a török katonai illetékesek hétfő óta tartó tárgyalásai.