Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Észak-SzíriaKözös műveleti központot létesítenek

2019. augusztus 8., csütörtök, Világfigyelő

Közös műveleti központ létrehozásáról állapodott meg Törökország és az Egyesült Államok az Észak-Szíriába tervezett biztonsági övezet kialakításáról és annak igazgatásáról – közölte tegnap a török védelmi minisztérium azt követően, hogy véget értek Ankarában az amerikai és a török katonai illetékesek hétfő óta tartó tárgyalásai.

  • Fotó: The  Defender
    Fotó: The Defender

A központot Törökországban alakítják majd ki. A felek egyetértettek abban is, hogy minél hamarabb végre kell hajtani azokat az intézkedéseket, amelyek eloszlatják Törökország biztonsági aggodalmait. Ankara szerint ugyanis az Északkelet-Szíriát ellenőrző, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia nemzetbiztonsági fenyegetést jelent Törökország számára. A török vezetés azt állítja, hogy az YPG a Délkelet-Törökországban évtizedek óta fegyveres felkelést folytató, nemzetközileg is terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szövetségese.

Ezzel szemben Washington az utóbbi években fegyverekkel látta el az YPG-t, mert úgy vélte, hogy a szíriai kurd milícia a leghatékonyabb partnere az Iszlám Állam terrorszervezet dzsihadistái elleni harcban.

Törökország és az Egyesült Államok hosszú hónapok óta nem jutott dűlőre az övezet kiterjedését és felügyeletét illetően, ami miatt Recep Tayyip Erdogan török elnök az elmúlt napokban már egyre határozottabban fenyegetőzött az önálló hadművelet gondolatával az Eufrátesz folyótól keletre eső szíriai területeken. Mark Esper amerikai védelmi miniszter kedden elfogadhatatlannak nevezett bármilyen török beavatkozást Szíria északi részén.

Hulusi Akar török védelmi miniszter néhány órával a szerdai egyeztetések lezárta előtt már elégedetten jelezte: az amerikai álláspont közeledett az övékhez. A török tárcavezető egyúttal Ankara legutóbbi feltételeit is ismertette: a zónának legalább 30 kilométer szélesnek kell lennie, az YPG-nek maradéktalanul ki kell vonulnia a területről, a kurd milíciánál található nehézfegyvereket be kell gyűjteni és el kell távolítani a térségből, az YPG hadállásait és alagútjait pedig együttesen kell felszámolniuk a török és az amerikai katonáknak. Akar hangsúlyozta: Törökország együtt akar működni NATO-szövetségesével, ám ha ez mégsem működik, Ankara eltökélt, hogy maga tegye meg a szükséges lépéseket biztonsága érdekében.

A török védelmi tárca tegnapi közleményében a béke folyosójának minősítette a tervezett biztonsági övezetet. A minisztérium rámutatott: a katonai illetékesek megállapodtak arról is, mindent megtesznek azért, hogy a szíriai menekültek visszatérhessenek hazájukba.

Törökország korábban két hadművelet indított az YPG jelenlétének vissza­szorítására Szíriában: Eufráteszi Pajzs fedőnéven először 2016 augusztusától megtisztította északon az Azáz, Dzserablúsz és el-Báb város alkotta háromszöget az Iszlám Államtól, valamint az YPG-től, majd 2018 januárjától az Olajág műveletben irányítása alá vonta a korábban kurdok ellenőrizte északnyugati Afrín várost és környékét.

Törökországban a regisztrált szíriai menekültek száma jelenleg 3 644 000. Süleyman Soylu török belügyminiszter június elején arról számolt be, hogy eddig 331 ezer szíriai tért vissza hazájába azokra a területekre, amelyeket Ankara ellenőriz.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a magyar feliratok lefestéséről több székelyföldi településen?
eredmények
szavazatok száma 643
szavazógép
2019-08-08: Világfigyelő - :

Az orosz és a francia elnökkel tárgyalt az ukrán államfő

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhívta telefonon tegnap Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Donyec-medencei válságövezetben előző nap megölt négy ukrán katona ügyében, és arra kérte őt, hasson a szakadárokra, hogy ne gyilkoljanak meg ukrán katonákat.
2019-08-08: Világfigyelő - :

Növelnék a védelmi költségeket

Tárgyalásokat kezdett az Egyesült Államok Dél-Koreával a védelmi költségekről – közölte tegnap Donald Trump amerikai elnök. Dél-Korea nagyon gazdag, amely most érzi, hogy kötelessége a hozzájárulás az Amerikai Egyesült Államok által biztosított katonai védelemhez – fogalmazott bejegyzésében.