Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hová lett a szakmai tudás?

2019. augusztus 9., péntek, Nyílttér

Az utóbbi napokban a médiában, de az utcai beszélgetések során is az egész Európát megrázó caracali sorozatgyilkosság hírét hallom. Sajnos, ez a helyzet ma Romániában. A soha véget nem érő politikai csatározások, katasztrófák, tragédiák közepette csak lelkünkben érezhetünk békés csendet. Éppen azért érdemes a reménykeltő várakozásban átértékelni, megbecsülni emberi kapcsolatainkat, mert a segítő kéz mindennél többet ér.

Ma már a rendőrségben, ügyészségben sem bízhatunk. Rendőrség, bíróság – semmi nem a régi. A politika belépett a rendőrségbe is. Hol van az az idő, amikor a rendőrvezetőket szaktudásuk szerint nevezték ki? Eltűnt a szakmai tudás. Bukarest kinevez egy jó, párthoz kötődő, esetleg valakivel rokon, sógor vezetőt, akinek lehetőleg nincs semmi köze a városhoz, a megyéhez.  Alexandru Ioan Cuza 1860. november 4-én alapította meg a rendőrséget, miután a két tartomány, Moldva és Havasalföld 1859-ben perszonálunió révén egyesült. Hiába volt! Alexandru Ioan Cuza reformjai az országot Európa irányába próbálták tereli, de lemondatták. A romániai rendőrség haladt tovább a maga „balkanizált” módján.

A két világégés után sem változott semmi, a rendőrség vezető mentalitása sem. 1944-ben Bukarest Vörös Hadsereg általi elfoglalása után a prostitúció, a csempészet, a törvénytelenség virágzott. A Bukarestben állomásozó Vörös Hadsereg számára a bűncselekmények nem ismeretlenek. A politikai pártok, bírók összekeveredtek az alvilággal, ez már a kommunista világban, Gheorghe Gheorghiu-Dej szeme láttára történt. Aztán a Vörös Hadsereg visszavonulása után ő is „eltűnt”. Ceaușescu idejében a rendőrség államot, pártot szolgáló szervezetté alakult át. Ne feledjük, hogy a szekuritáté árgus szemekkel figyelt mindenkit. Mindenki félt, de a korrupció, a lopás akkor is létezett. Jött a „demokrácia”, de tovább virágzott a bűnözés minden szinten. A belügyminisztérium teljesen a pártok hatása alá került. Olyan személyek lettek vezetők, akiknek sikerült lerombolni a rendőrséget. Liviu Popa tábornok úrnak sikerült felszámolnia a falusi őrsöket, aztán következett a szektorista-rendszer megszüntetése. Az őrsöket később visszarendezték, ám a szektoristákat nem, pedig, ha lett volna ilyen például Caracalon, talán időben felfedezhette volna ennek az őrültnek a gyilkos tevékenykedését. A szektoristák ismerték körzetüket, többségük szakember volt. Nem kellettek.
Most olyan emberek vezetik a rendőrségeket, akiknek mesterségük a párttagság. Szomorú.

Orbán-Barra Gábor

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 938
szavazógép
2019-08-09: Nyílttér - :

Napirenden a csángóügyek

Tusnádfürdőn, a Kriza János-sátorban egy asztal mellé ültették a néphagyományok védelmét szolgáló Kelemen László főigazgatót és Pál István Szalonnát, a budapesti Hagyományok Háza munkatársait Járay Zsigmond volt pénzügyminiszterrel, akit nemrég neveztek ki a csángóügyek kormánybiztosának.
2019-08-09: Közélet - Nagy D. István:

Jövő hónapban avatják (Kommandói ifjúsági tábor)

Várhatóan a megyei önkormányzat kihelyezett ülésén avatják fel szeptember folyamán az egykori kommandói pionírtábor helyén némi csúszással elkészült hárommargarétás panzió és hostel kategóriának megfelelő ifjúsági tábort. Az új telep létrehozásának kizárólag saját forrásokból fedezett költségei meghaladták az ötmillió lejt.