Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kommandói ifjúsági táborJövő hónapban avatják

2019. augusztus 9., péntek, Közélet

Várhatóan a megyei önkormányzat kihelyezett ülésén avatják fel szeptember folyamán az egykori kommandói pionírtábor helyén némi csúszással elkészült hárommargarétás panzió és hostel kategóriának megfelelő ifjúsági tábort. Az új telep létrehozásának kizárólag saját forrásokból fedezett költségei meghaladták az ötmillió lejt.

  • Fotó: Kovászna megye tanácsának sajtóirodája
    Fotó: Kovászna megye tanácsának sajtóirodája

A használhatatlan állapotban 2009-ben a megyéhez visszakerült egykori létesítmény helyén 2017 tavaszán indult az építkezés, amelynek befejezését múlt év nyarára tervezte a beruházó és egyben a tábor gondnoka, a háromszéki önkormányzat alárendeltségébe tartozó sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola.

A kivitelező az utolsó simításokat, szereléseket végzi, így e hónap végéig megejthető a munkálatok műszaki átvétele, majd szeptemberben következhet a hivatalos átadás is – ismertette a helyzetet lapunk megkeresésére Gáj Nándor, a népiskola igazgatója. Az általa vezetett intézmény 2015-ben vette át a kommandói – akkor már kimondottan romos állapotban lévő – létesítmény gondnokságát a megyei önkormányzattól, amelynek 2009-ben sikerült nehezen, de megszereznie azt a sport- és ifjúsági igazgatóságtól. Utóbbi tíz éven keresztül semmit sem fektetett az egykori pionírtáborba, így az menthetetlenül leromlott.

A népiskola vezetősége a gondnokság átvételét követően indította el azt a folyamatot, mely nyomán a hajdani faházikós tábor helyén korszerű, három új épületből álló telep jött létre. A központi ingatlanban 90 férőhelyes ebédlő kap helyet, a másik kettő szálláshelyként szolgál két- és háromágyas szobákkal. Az új felállásban a létesítmény legtöbb hatvan fő befogadását teszi lehetővé. Az udvaron füves sportpálya is helyet kap – a területrendezés még zajlik.

Az eredeti elképzelés szerint a beruházás – amelyet végül 2017 tavaszán sikerült elindítani – tizenhat hónap alatt valósult volna meg, azaz múlt év nyarára, de végül objektív okok miatt mostanáig csúszott. Az induláskor a munkálatok értéke meghaladta a 4,4 millió lejt, ez végül valamivel több, mint ötmillió lejre bővült. A finanszírozást teljes egészében Kovászna Megye Tanácsa biztosította saját forrásaiból.

Amint azt az építkezés elkezdésekor Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke, valamint a népiskola igazgatója is hangoztatta, a létesítményt több szempont szerint szándékoznak kihasználni. A közeli sportcsarnok, valamint a füves pálya, illetve a tervezett felszerelések akár edzőtáborok számára is alkalmassá teszik. Emellett a telep télen-nyáron használható lesz, így erdei iskolák helyszíne is lehet.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 1893
szavazógép
2019-08-09: Nyílttér - :

Hová lett a szakmai tudás?

Az utóbbi napokban a médiában, de az utcai beszélgetések során is az egész Európát megrázó caracali sorozatgyilkosság hírét hallom. Sajnos, ez a helyzet ma Romániában. A soha véget nem érő politikai csatározások, katasztrófák, tragédiák közepette csak lelkünkben érezhetünk békés csendet. Éppen azért érdemes a reménykeltő várakozásban átértékelni, megbecsülni emberi kapcsolatainkat, mert a segítő kéz mindennél többet ér.
2019-08-09: Közélet - Nagy D. István:

Burkolt átverés (Költségvetés-kiigazítás)

Igazságtalan és felháborító az az elv, amely mentén a kormány a költségvetés-kiigazítás kapcsán az önkormányzatokkal szándékszik eljárni, legalábbis a közvitára bocsátott, tegnap első olvasatra a kabinet tagjai elé terjesztett tervezetben foglaltak alapján – véli Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Az elöljáró elmondta, az állami költségvetés elfogadásának késlekedése miatti, a személyi jövedelemadó utáni kiesések pótlására, továbbá a helyi büdzsék kiegyenlítésére vonatkozó rendelkezések az önkormányzatok számára előnytelen helyzetet teremtenek.