Választások előtti mozgolódások

2019. augusztus 9., péntek, Máról holnapra
Farcádi Botond

Lefutottnak tűnik a késő őszi elnökválasztás Romániában, a legutóbbi felmérések szerint nem nagyon van, aki megszorongathatná Klaus Iohannis államelnököt, mégis, komoly mozgolódás indult a politikai porondon: elkezdtek a helyezkedések, új szövetségek köttetnek, régiek bomlanak fel.

Az államfőválasztás ugyanis csak egyike az előttünk álló megmérettetéseknek: jövőre önkormányzati, majd parlamenti szavazás következik, s ha Iohannis újabb mandátuma kevéssé kérdéses is, egyáltalán nem mindegy, hogy ki marad majd talpon 2020-ra. A jelenlegi elnökválasztás előtti átrendeződéseket éppen ezért ajánlatos a következő évi választások perspektívájában értelmezni.

Így pedig van magyarázat arra, hogy Viorica Dăncilă miért kénytelen versenybe szállni az államelnöki tisztségért: a jövő évi választások tükrében a Szociáldemokrata Párt egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy ne legyen saját jelöltje. Jelöltségének, persze, az alakulaton belüli ellenfelei is örülnek: amennyiben ugyanis nem jut be a második fordulóba, azt aligha éli túl a párt élén. Iohannis sem bánkódhat nagyon, Dăncilănak ugyanis esélye sincs legyőzni a jelenlegi elnököt. Az egyedüli, akinek rosszul jött a szoicáldemokrata pártelnök döntése, az Călin Popescu-Tăriceanu, akinek így jelentősen csökkentek az esélyei. Aligha véletlen, hogy a liberális-demokrata politikus elkezdett új szövetségesek után kutatni, és a napokban jelezte: közel a megállapodás a Victor Ponta vezette Pro Románia párttal. Az ex-szociáldemokrata politikusnak azért jöhet kapóra Tăriceanu szövetsége, mert együtt tovább szorongathatják a szociáldemokratákat, és még a kormány parlamenti többsége is megszűnhet, ha a liberális-demokraták kifarolnak Dăncilă mellől. Dăncilă pozícióinak gyengülése pedig Ponta malmára hajtja a vizet: rá ugyanis némi nosztalgiával tekintenek a Szociáldemokrata Pártban, olyan vezetőt látva benne, akivel az alakulat újra erőre kaphat, és a következő évi választásokon ismét jó eredményt érhetne el.

Mindeközben a jobboldalon is átrendeződés zajlik: Dan Barna a Mentsétek meg Romániát Szövetség elnökjelöltje ugyanis visszafogottan ugyan, de egyre határozottabban támadja Klaus Iohannist is. A jelenlegi államelnöknek pedig éppen őmiatta kell aggódnia: minden más jelöltet legyőzne a második fordulóban, ha viszont Barnának sikerül bejutnia, még bármi megtörténhet.

Izgalmasnak ígérkezik tehát az előttünk álló pár hónap, a magyarság szavazási kedvét a második fordulóban alighanem az befolyásolja majd, hogy a jelöltek közül valaki fogalmaz-e meg valamiféle programot vagy legalább üzenetet a legnagyobb kisebbségben élő nemzeti közösség irányába. A Băsescu- és a Iohannis-éra tapasztalatai után ugyanis újabb biankó csekkhez nem valószínű, hogy asszisztálnak a magyarok.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2019-08-09: Közélet - Nagy D. István:

Szerződést bont az önkormányzat (Kisstadioni munkálatok)

A kivitelező és az önkormányzat képviselőinek tegnapi egyeztetése nyomán felbontják a sepsiszentgyörgyi kisstadion átépítéséről szóló szerződést, miután továbbra sem sikerült megegyezniük a munkálatok költségmódosításairól. A szerződés felbontását követően az önkormányzat egy műszaki felmérés után újraértékeli a fennmaradt munkálat költségeit és közbeszerzést ír ki a befejezésre. Antal Árpád polgármester szerint az építő szempontjait megértik, viszont az önkormányzat a jelenlegi jogi rendszerben az új árakat nem tudja elfogadni.
2019-08-09: Sport - :

Olasz pódium a háromszéki szakaszon (Székelyföld Kerékpáros Körversenye)

Tripláztak az olaszországi bringások az idei Székelyföld Kerékpáros Körversenye csütörtöki, első szakaszán, miután a mezőnyhajrá legjobbjának három talján sportoló bizonyult. Elsőként Ricardo Bobbo haladt át a célvonalon, a második Leonardo Bonifazio, a harmadik Paolo Toto volt. A Bukaresti Steauának versenyző sepsiszentgyörgyi Bartha Csaba a 75. lett, a prológot megnyerő Daniel Crista pedig megtartotta az összetettben élen állónak járó piros-fekete Székelyföld-trikót.