Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Új világot nyitó képzés időseknek

2019. augusztus 9., péntek, Közélet

Húsz szépkorú tett sikeres záróvizsgát a héten egy számítógép-használó alapismereti képzésen, amelyet a KárpátHáló Egyesület a Kertváros Egyesülettel és a sepsiszentgyörgyi Za­thureczky Berta Idősgondozó Központtal együttműködésben szervezett. Csütörtök délben családias hangulatú ünnepségen adták át a végzősöknek a magyarországi felnőttképzési törvény által előírt okleveleket.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A július derekán meghirdetett tanfolyam iránt a vártnál jelentősebb volt az érdeklődés: 21 jelentkezővel indultak, ám az 50 fős várólista jól jelzi, az idősek körében is igény van a modern kommunikációs eszközök használatának elsajátítására, a virtuális világgal való ismerkedésre – hangzott el a Zathureczky Berta-központban tartott záróeseményen.

Klárik Mária Antónia intézményvezető kiemelte, a Bethlen Gábor Alap által támogatott, 30 órás ingyenes magyar nyelvű képzés résztvevői – mindannyian 60 évnél idősebbek – kivétel nélkül sikeresen vizsgáztak. Említésre méltó teljesítményük azt igazolja, tanulni soha nem késő – a csoport legidősebb tagja egy 86 éves úr volt. Oktatójuk, Keresztes László rendszermérnök (a képző Oktker-Nodus Kiadó Kft. tanára) úgy fogalmazott: amíg kíváncsiak maradunk, újat tanulunk, addig fiatalok vagyunk. Meggyőződése, hogy a zárókonzultációval nem a végére jutottak, hanem elkezdtek valamit, hiszen a tanfolyam résztvevői barátságosabban viszonyulnak a számítógéphez, laptophoz, táblagépekhez, magabiztosan használják ezeket az eszközöket. Úgy érezte, a képzés során tulajdonképpen húsz új barátra tett szert, s arra biztatta szépkorú diákjait, bátran vegyék fel a kapcsolatot vele akár e-mailben, akár Facebookon, szívesen lát bárkit.

A képzés résztvevői közt akadt olyan idős is, akinek korábban sem volt teljesen idegen a számítógép. Egy hölgy, aki az édesanyja gondozása miatt kevesebb időt tölthetett a korábban látogatott csoportokban, unokája útmutatásával ismerkedett a számítógéppel, s így jutott hozzá a legújabb, őt érdeklő informá­ciókhoz – idézte fel érdeklődésünkre. Úgy vélte, a tanfolyam révén nem csupán a modern kommunikációs eszközök, hanem régi ismerősök is közelebb kerültek hozzá, most már a közösségi háló révén is ápolják a kapcsolatokat.

A Zathureczky Berta Idősgondozó Központ magyarországi partnereivel korábban már két tanfolyamot szervezett, 2016 nyarán egy informatikai képzést, később pedig elindították a Genkapocs elnevezésű programot, amelynek célja a nemzedékek közötti együttműködés erősítése volt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1112
szavazógép
2019-08-09: Kármentő - Kuti János:

Rablóból pandúrt!

Mostanában sok szemenszedett igazsággal vádolják a rendőrség tagjait, a legkisebbektől a hatalmasokig. Pedig ők tehetség(telenség)üknek megfelelően legtöbbször megtesznek minden tőlük telhetőt. Például legutóbb is résen voltak Bukarestben az utcán, és megbírságoltak egy 81 éves mamit, aki a villanyrendőr zöld színén indult neki a zebrának, de aztán a lámpa pirosra váltott.
2019-08-09: Közélet - Fekete Réka:

Várják a hiányzó védőoltásokat

A hatéves gyermekek újraoltásához szükséges diftéria-tetanusz-acellularis pertussis, valamint a VPI gyermekbénulás elleni kombinált oltás jelenleg hiányzik a megyei közegészségügyi igazgatóság gyógyszerraktárából, a többi oltóanyag kellő mennyiségben rendelkezésre áll – tudtuk meg a megyei járványügyi hatóságtól.