Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Várják a hiányzó védőoltásokat

2019. augusztus 9., péntek, Közélet

A hatéves gyermekek újraoltásához szükséges diftéria-tetanusz-acellularis pertussis, valamint a VPI gyermekbénulás elleni kombinált oltás jelenleg hiányzik a megyei közegészségügyi igazgatóság gyógyszerraktárából, a többi oltóanyag kellő mennyiségben rendelkezésre áll – tudtuk meg a megyei járványügyi hatóságtól.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Lapunk érdeklődésére Igyártó Gabriella járványtani szakember elmondta, a hiányzó védőoltás a megyében 359 hatéves gyermeket érint, ők kiestek az elmúlt hónapok újraoltási időszakából, egyesek közülük amiatt, mert nem jelentkeztek, amikor még rendelkezésükre állt az oltóanyag. A szóban forgó vakcina hiánya országos szintű, ezért nem tudták pótolni kölcsönből sem vagy más úton, de az egészségügyi minisztérium a héten hivatalosan értesítette a megyei igazgatóságot, hogy ezt az oltóanyagot augusztus 25-ig minden megye megkapja, az elmaradt oltásokat már tanévkezdés előtt be lehet pótolni. Háromszék egyes településein a múlt hónapban is oltottak, amikor már máshol hiány mutatkozott, mert a nyilvántartásban lévő gyermekeket nem vitték el a szüleik a meghatározott időpontban oltásra, és némelyik családorvosi rendelőben maradt néhány dózis a vakcinából.

Az alapoltásokból nem hiányzik jelenleg egyetlen védőoltás sem – tájékoztatott a szakember –, ezek a következők: diftéria-tetanusz-pertussis, Haemophilus influenzae B, pneumococcus, hepatitis B, VPI gyermekbénulás elleni oltóanyag, RRO (kombinált kanyaró-rózsahimlő, mumpsz elleni védőoltások).  Igyártó Gabriella közölte, a tizennégy évesek számára is van a készletben diftéria-tetanusz-acellularis pertussis formájú oltóanyag az újraoltáshoz.

Tanévkezdés előtt amiatt van különös szerepe annak, hogy minden gyermek igazolni tudja, megkapta a kötelező védőoltásokat, mert ez a közösség szempontjából is fontos, ezt elsősorban az óvodába indulóknál ellenőrzik, később a kisdiákok menetrendszerűen megkapják a kellő védőoltásokat. Jelenleg a szülő vissza is utasíthatja, hogy gyermekét beoltsák, ilyen esetben nem kötelező befogadni az érintett gyermeket óvodába, iskolába, de egyértelmű rendelkezés sem létezik, hogy ilyenkor kinek mi a joga, kötelezettsége.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 1889
szavazógép
2019-08-09: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Új világot nyitó képzés időseknek

Húsz szépkorú tett sikeres záróvizsgát a héten egy számítógép-használó alapismereti képzésen, amelyet a KárpátHáló Egyesület a Kertváros Egyesülettel és a sepsiszentgyörgyi Za­thureczky Berta Idősgondozó Központtal együttműködésben szervezett. Csütörtök délben családias hangulatú ünnepségen adták át a végzősöknek a magyarországi felnőttképzési törvény által előírt okleveleket.
2019-08-09: Közélet - :

Korszerűsítik a belvárosi hidat

Felújítaná Sepsiszentgyörgy önkormányzata az Erzsébet park fölötti hidat. Állapotát követik, és bár egyelőre nem veszélyes, alsó része mindenképp javításra szorul.