Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Megnyitotta kapuit a SicFeszt

2019. augusztus 10., szombat, Közélet

Kissé álmos, ébredező arcát mutatta a tegnap délelőtt a SicFeszt, ám a hivatalos megnyitót követően felpörög az élet Sugásfürdőn, ahová a hétvégén számos érdekes előadással, szabadidős tevékenységgel és hajnalig tartó koncertekkel várják a látogatókat. Szabó Kati, a négyszeres olimpiai bajnok tornász is vendége volt a fesztiválnak, tegnap kora délután érdeklődők és önkéntesek várták kötetlen beszélgetésre a Görgő Panzió teraszán. Ma a családokra összpontosít a SicFeszt, mely gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt kínál hasznos és szórakoztató programot.

  • Nagy D. István felvétele
    Nagy D. István felvétele

Tegnap délelőtt viszonylag csend uralta Sugásfürdőt, a sípálya közelében felhúzott sátrak lakói egy kávé mellett társalogtak, a borvízforrás előtt azonban már készültek az inni és harapnivalót kínáló kereskedők: dolgozott a kávéautomata, kis edényekben sorakozott a palacsinták ízesítésére szolgáló csokoládékrém, kavarták a jégkását, és készültek a közönség fogadására egy autóbuszban kialakított büfé dolgozói is. A melegfürdő közelében felállított nagy sátor alatt sokan kényelmes babzsákokba süppedve várták a hivatalos megnyitót.

Háromszéki Szabadegyetem néven a Benedek-mezőn 2009-ben negyvenfős csapattal indult a SicFeszt elődjének tekintett rendezvény, mely az évek során a megye és a megyeszékhely önkormányzata, valamint az ifjúsági szervezetek együttműködése révén fesztivállá nőtte ki magát – idézte fel köszöntőjében Kelemen Szilárd. A Háromszéki Ifjúsági Tanács (Hárit) elnöke kiemelte, a partnerség eredménye, hogy mára minden háromszéki településen működik ifjúsági a tanács, s az őket összefogó szervezet, a Hárit arra készül, hogy olyan akciótervet dolgozzon ki, mely az itt élő vagy éppen hazatérő fiataloknak próbál irányt mutatni, tudnivalókat szolgáltatni oktatási lehetőségekről, munkahelyekről, családalapításról.

Sepsiszentgyörgy polgármestere gratulált a szervezők azon döntéséhez, hogy a fesztivált Sugásfürdőre költöztették. Antal Árpád elismerte, ő maga szereti Sugásfürdőt, mely tulajdonképpen a megyeszékhely gyöngyszeme, így be kell azt lakni. A megnyitóra összesereglett fiataloknak azt kívánta, érezzék jól magukat a hétvégén, s ugyanakkor az együttműködés lehetőségét is felajánlotta számukra: kérdéseiket, javaslataikat, ötleteiket szívesen fogadja, s azt kérte, osszák meg azokat vele egy közös, a megnyitót követően létrehozott WhatsApp-csoportban.

Vallomása szerint nem vendégként, hanem táborlakóként érkezett a pénteki megnyitóra Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki örömmel nyugtázta, hogy a SicFesztnek többéves útkeresés nyomán sikerült hangulatát, helyét is megtalálnia. Méltányolta, hogy a szervezők közérdekű és hasznos előadásokkal készültek, hogy idén is várja az érdeklődőket a folk- és borudvar Sugásfürdőn, továbbá alkalom adódik fiatal vállalkozókkal, értelmiségiekkel beszélgetni arról, hogyan is jutottak egyről a kettőre. Kiemelte, a tegnapi nap vendége, Szabó Kati olyan példája a munkának és életérzésnek, amit érdemes megismertetni az ifjúsággal. Köszöntője végén megerősítette, a jó ötleteket és jó rendezvényeket a továbbiakban is támogatják.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2167
szavazógép
2019-08-10: Máról holnapra - Mózes László:

Nem felejthetünk

Nem felejthetünk, nem felejthetjük el az egy évvel ezelőtt, augusztus tizedikén történt megalázást, a gumibotot, a könnygázt, a kormányépület előtti térről megrémülten távozó gyermekeket, és ott leszünk a mai tüntetésen is – e szavakkal buzdította részvételre népes hallgatóságát egy tengerparti koncerten Tudor Chirilă, a Vama együttes népszerű és közismert frontembere. Ha keresnénk sem találnánk olyan hiteles közéleti szereplőt, művészt, aki a maga eszközeivel, dalaival és szavaival egyaránt azért küzd, hogy demagóg politikai klánok ne sajátíthassák ki Romániát.
2019-08-10: Közélet - Nagy B. Sándor:

Külföldre készül a mesetábor

A múlt héten zajlott az idei negyedik Aranykulcs mesetábor, melynek királylányai és királyfiai az aranykulcsocska elnyerése után rengeteg kalandot élhettek át a sepsiszentgyörgyi Vártemplom udvarán berendezett mesebirodalomban. A Szabó Enikő meseterapeuta által szervezett nyári táborok ezzel véget értek, de ősszel Angliában folytatódik a sorozat, jövőre pedig az idősebb korosztály számára is mesetáborokat indítanak.