Nem felejthetünk

2019. augusztus 10., szombat, Máról holnapra
Mózes László

Nem felejthetünk, nem felejthetjük el az egy évvel ezelőtt, augusztus tizedikén történt megalázást, a gumibotot, a könnygázt, a kormányépület előtti térről megrémülten távozó gyermekeket, és ott leszünk a mai tüntetésen is – e szavakkal buzdította részvételre népes hallgatóságát egy tengerparti koncerten Tudor Chirilă, a Vama együttes népszerű és közismert frontembere. Ha keresnénk sem találnánk olyan hiteles közéleti szereplőt, művészt, aki a maga eszközeivel, dalaival és szavaival egyaránt azért küzd, hogy demagóg politikai klánok ne sajátíthassák ki Romániát.

Nem felejthetünk. Hogy nem jó irányba tartunk, bizonyítja az is, hogy sokasodnak az olyan évfordulók, amikor emlékeznünk kell egy-egy, az ország sorsára nézve tragikus eseményre. Ilyen a mai, augusztus 10-i dátum is. Egy évvel ezelőtt a csendőrség szégyenteljesen és értelmetlenül szétverte a romániai diaszpóra által szervezett fővárosi tüntetést, mi több, később még azt is megfogalmazták, hogy a tiltakozók valójában államcsínykísérletet próbáltak végrehajtani. Mindez nyilvánvalóan nem más, mint a jól ismert diverziókeltési kísérlet, miközben a karhatalmi erődemonstráció az azóta lemondott Carmen Dan belügyminiszter számlájára írható, aki hűséges alattvalóként felettese, az azóta börtönben ücsörgő Liviu Dragnea utasításait hajthatta végre.

Az egy évvel ezelőtti brutalitás következményeként megsebesült több mint négyszáz tüntető és tíz csendőr, 708 tiltakozó sérülései miatt feljelentést is tett, ám az ügyben érdemi előrelépés, felelősségre vonás nem történt. Mi több, a csendőröket vezénylő három főkolompos csupán széket cserélt, Ionuț Sindile és Sebastian Cucoș ezredesek (utóbbi az úzvölgyi ortodox emlékműavatáson is közreműködött!), illetve Laurențiu Cazan őrnagy esetében vizsgálódni kezdtek ugyan, de vádat egyikük ellen sem emeltek, vezető beosztásban maradtak (Cucoșt éppen a napokban nevezték ki a fővárosi csendőrség élére). Ezzel szemben megbüntettek tizennyolc huligánként emlegetett tüntetőt, ám a békés tiltakozókat bántalmazó csendőrök közül senkit. Nincs felelős, nincs vétkes.

Mindez természetesen azóta is joggal borzolja a kedélyeket, ezért is szerveznek ma tekintélyesnek ígérkező tüntetéssorozatot nem csupán Bukarestben, hanem az ország nagyvárosaiban is. A fővárosi kormánypalota elé több tízezer tiltakozót várnak, s mind többen jelzik, hogy délután ott lesznek a téren.

A szociáldemokraták joggal remegnek a mai megmozdulások miatt, hiszen az elmúlt időszak történései, de különösképpen a caracali szörnyűségek, illetve az állami hatóságok hanyagsága miatt ismét tekintélyes az elégedetlenségi hullám, sokan távozásukat is joggal követelik. A Dăncilă-kormány bukása sem zárható ki, valójában erre teljes mértékben rá is szolgáltak, s a Szociáldemokrata Párt mélyrepülése is megállíthatatlannak tűnik. Ha mégis túlélik e válságot, csupán azért lesz, mert az ellenzék nem kíván kormányozni, ők ugyanis a szociáldemokraták további, még erőteljesebb hanyatlására játszanak. Nem is esélytelenül – csak velük együtt bukhat az egész ország.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 47
szavazógép
2019-08-10: Belföld - :

Mégsem halasztják az iskolakezdést

Szeptember 9-én kezdődik a 2019–2020-as iskolai év – döntötte el csütörtök este Daniel Breaz ügyvivő tanügyminiszter. Az oktatási minisztérium közleménye szerint a tárca megvitatta társadalmi partnereivel a miniszterelnök javaslatát – hogy egy héttel később, szeptember 16-án kezdődjék az iskola –, de úgy döntöttek, maradnak az eredeti elképzelés mellett, így az új tanév első napja szeptember 9-e lesz.
2019-08-10: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Megnyitotta kapuit a SicFeszt

Kissé álmos, ébredező arcát mutatta a tegnap délelőtt a SicFeszt, ám a hivatalos megnyitót követően felpörög az élet Sugásfürdőn, ahová a hétvégén számos érdekes előadással, szabadidős tevékenységgel és hajnalig tartó koncertekkel várják a látogatókat. Szabó Kati, a négyszeres olimpiai bajnok tornász is vendége volt a fesztiválnak, tegnap kora délután érdeklődők és önkéntesek várták kötetlen beszélgetésre a Görgő Panzió teraszán. Ma a családokra összpontosít a SicFeszt, mely gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt kínál hasznos és szórakoztató programot.