Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Tüntetésre készülnek Bukarestben

2019. augusztus 10., szombat, Belföld

A tavalyi augusztus 10-ei, erőszakos hatósági beavatkozásba torkolló tüntetések évfordulója alkalmából nagyszabású tüntetést szerveznek ma Bukarestben. A tiltakozó megmozdulás fő szervezője – Bukarest Polgármesteri Hivatalának tájékoztatása szerint – Tomescu Tommy Joul, a külföldön élő román állampolgárok civil csoportjának képviselője.

  • Fotó: europafm.ro
    Fotó: europafm.ro

A rendezvényre a Facebookon toborozzák a résztvevőket, a tüntetés a Victoriei téren zajlik szombaton 14 és 22:15 óra között, a szervezők 250 ezer résztvevőre számítanak. A városháza jóváhagyta a megmozdulás megszervezésére vonatkozó kérést.

Bejelentette részvételi szándékát Davide Martello német zongoraművész is, aki arról híres, hogy gyakran koncertezik konfliktuszónákban. Martello a Facebook-oldalán tette közzé: lemondta németországi koncertjeit, hogy augusztus 10-én a Bukarestben tüntetőknek zongorázhasson. Ugyanakkor az ország több nagyvárosában, sőt, nagyszámú román közösségek által lakott külföldi városokban is tüntetésekre készülnek ma.

Augusztus 10-én más, a külhoni románokat érintő akciókra is sor kerül: a Declic civil szervezet önkéntesei a levélszavazásról fogják tájékoztatni a hazatérő honfitársakat a határátkelőknél, illetve több nemzetközi repülőtéren. Erre a célra 50 ezer tájékoztató szórólapot készítettek.

A fővárosi csendőrség felhívást intézett a szombati megmozdulásra készülő polgárokhoz, arra kérve őket, hogy ne vigyenek magukkal nagy csomagot, és távolodjanak el azoktól a személyektől vagy csoportoktól, akik szemmel láthatólag zavarkeltési szándékkal vesznek részt a tüntetésen.

Mihai Fifor ügyvivő belügyminiszter ismételten felkérte a tüntetésre készülőket, hogy tanúsítsanak békés és törvénytisztelő magatartást. Hangsúlyozta, hogy Románia európai állam, ahol az állampolgároknak joguk van a szabad véleménynyilvánításhoz.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1099
szavazógép
2019-08-10: Közélet - Nagy B. Sándor:

Szentkirályba költözött a mozgásművészeti tábor

Az elmúlt években Sepsiszentgyörgyön szervezett CAMP (Contemporary Artistic Movement Platform) mozgásművészeti és kortárstánc-tábor kisfiának nevezte Bordás Attila koreográfus, a rendezvény megálmodója és fő szervezője az idei CampIN’ Nature elnevezésű tábor és fesztivál jellegű kezdeményezést, mely Fekete-Lovas Zsolt színművész, perkúciós zenész közreműködésével és Fodor Imre illyefalvi, dobolyi és szentkirályi polgármester támogatásával ezen a hétvégén zajlik Szentkirályban.
2019-08-10: Belföld - :

Működőképes államot teremtene Iohannis

Formálisan is saját elnökjelöltjévé választotta csütörtökön a romániai európai parlamenti választásokat megnyerő Nemzeti Liberális Párt (NLP) Klaus Iohannis hivatalban lévő államfőt, aki a működőképes, normális Románia megteremtésének ígéretével kezdte meg választási kampányát.