Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Működőképes államot teremtene Iohannis

2019. augusztus 10., szombat, Belföld

Formálisan is saját elnökjelöltjévé választotta csütörtökön a romániai európai parlamenti választásokat megnyerő Nemzeti Liberális Párt (NLP) Klaus Iohannis hivatalban lévő államfőt, aki a működőképes, normális Románia megteremtésének ígéretével kezdte meg választási kampányát.

  • Fotó: presidency.ro
    Fotó: presidency.ro

Bár a hivatalos választási kampány csak október 10-én kezdődik, az NLP országos tanácsának 3500 küldötte előtt mondott beszédével Iohannis tulajdonképpen megkezdte újraválasztási kampányát.

Az elnök ismét a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Pártot (SZDP) tette felelőssé az állam működésképtelenségéért. Szerinte az SZDP becsapta a választókat, csődbe vitte a gazdaságot, képtelen megvédeni a polgárokat, állandó ostrom alá vonta az igazságszolgáltatást, az általa hozott törvények pedig nem a közérdekeket, hanem a politikai klientúra és a bűnözők gazdagodását szolgálják.

Iohannis szerint ennek véget kell vetni, az SZDP-kormányt le kell váltani. Egy olyan normális és működőképes állam újjáépítéséhez kért választói felhatalmazást, amely a tisztességen alapul, és amelynek tisztségviselői hozzáértésük és nem párthűségük alapján jutnak funkcióhoz. Az újabb ötéves mandátumra pályázó államfő a polgárok biztonságát garantáló, jogállamot védelmező, Európa-párti, a magánkezdeményezést pedig bátorító, és nem ellenségként kezelő kormánytöbbséget akar.

Újraválasztása esetén Iohannis az állam „újraindítását” egy új, SZDP nélkül megvalósítandó parlamenti többségre bízná, amelyet reményei szerint – az európai néppárti tagsággal rendelkező – Nemzeti Liberális Párt körül alakíthatnának ki, a jövő évi „rendes vagy előrehozott” parlamenti választások eredményeképpen.

Az elnökválasztást november 10-én rendezik és amennyiben egyetlen jelölt sem szerzi meg a névjegyzékben szereplő választók több mint felének a támogatását, november 24-én második fordulót rendeznek a két legjobb eredményt elért elnökjelölttel.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint jó hatása lesz-e az edzőváltásnak a Sepsi OSK-nál?

eredmények
szavazatok száma 607
szavazógép
2019-08-10: Belföld - :

Tüntetésre készülnek Bukarestben

A tavalyi augusztus 10-ei, erőszakos hatósági beavatkozásba torkolló tüntetések évfordulója alkalmából nagyszabású tüntetést szerveznek ma Bukarestben. A tiltakozó megmozdulás fő szervezője – Bukarest Polgármesteri Hivatalának tájékoztatása szerint – Tomescu Tommy Joul, a külföldön élő román állampolgárok civil csoportjának képviselője.
2019-08-10: Belföld - :

Elutasították Dragnea óvását

Jóváhagyta tegnap a bukaresti törvényszék a Szociáldemokrata Párt statútumának módosítására és új vezetőségének bejegyzésére vonatkozó kérését. Ugyanakkor elutasította a Liviu Dragnea volt SZDP-elnök által benyújtott óvást. Az erre vonatkozó döntés nem jogerős, megfellebbezhető.