Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2019. augusztus 10., szombat, Belföld

MINI-ERDÉLYT ÉPÍTENEK. Hatvanhárom híres erdélyi épület és településrészlet makettjét állítják ki ősztől Szejkefürdőn, a Mini Erdély Parkban. Fazakas Szabolcs ötletgazda szerint az épületek között van például a csíkszeredai Mikó-vár, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium és polgármesteri hivatal, a székelyderzsi erődtemplom, valamint a dévai és a barcarozsnyói várak kicsinyített mása.

  • Fotó: szekelyhon.ro
    Fotó: szekelyhon.ro

A helyszín alsó részén főleg a szász építészet csodáit lehet majd megtekinteni, fennebb pedig székelyföldi, partiumi és Erdély más területén lévő épületek makettjei lesznek láthatók. Ősszel megnyitják az Orbán Balázs Látogató Központot is, a székely­udvarhelyi Haáz Rezső Múzeummal és a helyi polgármesteri hivatallal együttműködve kisebb kiállítást is berendeznek Orbán Balázs sírjánál, ahol a legnagyobb székely életét, munkásságát mutatják be. (Székelyhon)

VILLÁMCSAPÁS ÁLDOZATA LETT csütörtök délután a sarmisegethusai dák erődítmény egyik biztonsági őre, két másik személy megsebesült. A Hunyad Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség szerint a 47 éves áldozat egy környékbeli településen élt, és az erődítmény őreként dolgozott. Sérülést szenvedett egy Buzău megyei házaspár is, őket a szászvárosi (Orăştie) kórházban ápolják. Hunyad megye középső részén csütörtök délután sárga jelzésű viharriasztás volt érvényben. (Agerpres)

KAMERÁKKAL AZ UTADÓÉRT. Négy új, útadómatrica-ellenőrző kamerát helyeztek üzembe szerdán. Hármat a román–magyar határon a nagylaki, a tornyai, illetve a székelyhídi átkelő körzetében, egyet pedig Calafatnál. Országszerte összesen 86 hasonló ilyen ellenőrző pont lesz az utak, autópályák mentén. Az útadó befizetésének elmulasztása 250 lejtől 4500 lejig terjedő bírsággal sújtható. (Rador/Marosvásárhelyi Rádió)

LEBUKTAK. Tíz iraki állampolgárt találtak a romániai határrendészek tegnap hajnalban egy török kamionban a Nagylak–Csanádpalota határátkelőhelyen. A török állampolgár által vezetett, török rendszámú kamion az iratok szerint Törökországból Lengyelországba szállított árut, amikor hajnalban Romániából való kilépésre jelentkezett. A határrendészek kockázatelemzés alapján döntöttek a jármű alapos átvizsgálásáról. A raktérben a kartondobozok tetején három férfit, három nőt és négy gyermeket találtak. Az előzetes vizsgálat során kiderült, mindannyian iraki állampolgárok, és korábban valamennyien menedéket kértek Romániában. Azt közölték, hogy Nyugat-Európába szerettek volna eljutni Magyarországon keresztül. A határrendészek a török sofőr ellen embercsempészet, az iraki bevándorlók ellen tiltott határátlépési kísérlet miatt indítottak vizsgálatot. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint jó hatása lesz-e az edzőváltásnak a Sepsi OSK-nál?

eredmények
szavazatok száma 606
szavazógép
2019-08-10: Belföld - :

Nagy erőkkel nyomoznak

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság szakemberei áttanulmányozták csütörtökön a caracali gyilkosságokkal gyanúsított Gheorghe Dincă házában talált elektronikus memóriák (egy laptop, egy fényképezőgép, két telefon és több USB-tároló) tartalmát.
2019-08-10: Közélet - Nagy B. Sándor:

Ismét formabontó alkotásokkal érkezik a pulzArt

Bár több, mint egy hónap van még hátra a szeptember 19. és 22. között Sepsiszentgyörgyön szervezendő hetedik pulzArt kortárs művészeti fesztiválig, a szervezők már teljes gőzzel dolgoznak: a program összeállítása mellett meghirdettek egy köztéri installáció elkészítéséről szóló pályázatot is, melyre hétfő éjfélig várják az ötleteket. Erről a pályázatról és az idei pulzArttal kapcsolatos tervekről Barta Mónika fő szervezőt, a sepsiszentgyörgyi városimázs iroda vezetőjét kérdeztük.