Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Otthont kap a világháborús magángyűjtemény

2019. augusztus 10., szombat, Közélet

Megoldódni látszik az első és második világháborús lemhényi magángyűjtemény sorsa, tudtuk meg Biró Erikától, a Kézdiszéki Ifjúsági Szervezet (KISZ) vezetőjétől.

  • A lemhenyi Bem József iskola
    A lemhenyi Bem József iskola

A több mint háromezer világháborús tárgyat tartalmazó gyűjteményt Bene Zoltán és Biró Attila szedte össze hangyaszorgalommal 2008-tól kezdődően egykori háborús hadszínterekről. A tárgyak először Bene Zoltán felsőlemhényi lakásában egy szobában kaptak helyet. A gyűjtemény bővülésével a szoba már kicsinek bizonyult, így egy általuk kibérelt felsőlemhényi lakatlan ház két szobájában állították ki. Sajnos, ott sem maradhatott sokáig, a ház tulajdonosa eladta az ingatlant, ezért a tárgyak dobozokba kerültek.

A két megszállott „kincskereső” évek óta próbál megfelelő helyiséget találni, hogy látogatható lehessen a magángyűjtemény. A közelmúltban árverés nyomán a KISZ a lemhényi önkormányzattól bérbe kapta az alsólemhényi Bem József-iskola szomszédságában levő egykori lerobbant szolgálati lakást, ahol a könyvtár is van. „Várjuk a bérleti szerződés aláírását, hiszen mielőbb szeretnénk berendezkedni, ám előtte kisebb-nagyobb javításokra van szükség” – mondotta Biró Erika, akitől azt is megtudtuk, hogy a magyar honvédelmi minisztériumtól is remélnek támogatást. Jelenleg a gyűjtemény leltározása zajlik. Ha e hónap végéig átvehetik az épületet s megkezdik a felújítást, már az őszön megnyitják a gyűjteményt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 293
szavazógép
2019-08-10: Közélet - Nagy B. Sándor:

Ismét formabontó alkotásokkal érkezik a pulzArt

Bár több, mint egy hónap van még hátra a szeptember 19. és 22. között Sepsiszentgyörgyön szervezendő hetedik pulzArt kortárs művészeti fesztiválig, a szervezők már teljes gőzzel dolgoznak: a program összeállítása mellett meghirdettek egy köztéri installáció elkészítéséről szóló pályázatot is, melyre hétfő éjfélig várják az ötleteket. Erről a pályázatról és az idei pulzArttal kapcsolatos tervekről Barta Mónika fő szervezőt, a sepsiszentgyörgyi városimázs iroda vezetőjét kérdeztük.
2019-08-10: Közélet - Iochom István:

Mesterkedés a Borudvarban

A Tegyünk Kézdiszékért civil tömörülés által kezdeményezett Mesterkedjünk Kézdiszékért programsorozat csütörtök délután a kézdivásárhelyi Borudvarban újabb mesterek és mesterségek bemutatásával folytatódott. A három meghívott Szabó Erzsébet (Bimbi) csuhészobrász és szalmatárgy-készítő, László Károly keramikus, csempe- és cserépkészítő, valamint Incze Gábor bőrdíszműves volt.