Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Nagybaconban fúvósok jártak

2019. augusztus 12., hétfő, Közélet

A nagybaconi fúvószenekar meghívására immár ötödik alkalommal gyűltek össze a rezes zene iránt érdeklődő fiatalok, hogy elhivatott barátaiktól tanuljanak. Hogy az egyhetes tábor ideje alatt mennyit fejlődtek, látható-hallható volt a tizennegyedik alkalommal szervezett fúvóstalálkozón, amelyen a tábori zenekar is fellépett.

  • Fotó: Vágási István
    Fotó: Vágási István

A nagybaconiak hívására Kálnok, Árkos, Gidófalva, Székelyzsombor, Szárazajta zenészpalántái, na meg a helyi fiatalok – mintegy ötvenen – fogtak közös tanulásba múlt hét elején. Oktatóik – Czier Zsolt (mélyhangszerek), Sándor Sándor (trombita, szaxofon), Sorbán Miklós (trombita, tenor), Sorbán Hanna (fuvola) és Benedek Ildikó (klarinét) – tudásuknak megfelelő csoportokba szervezték a fiatalokat, szólampróbákat tartottak, a tábori zenekar pedig közös munka által forrt eggyé.

„Jó látni, hogy mennyi fiatal mondott igent meghívásunkra s jött el a táborunkba. Életkorukat tekintve igencsak vegyes a kép – akad köztük alig hétéves és hamarosan érettségiző is –, de közös bennük, hogy szeretik a fúvószenét, és minél jobban szeretnének játszani. Hála Istennek, jó tanároktól tanulhatnak, így a nagybaconi tábornapok alatt sokat fejlődnek kottaolvasás- és fúvásgyakorlásban, tanultak összhangzattant, és minden bizonnyal élmény volt számukra az is, hogy annyi ember előtt felléphettek a főtéren. Hogy mindezt elértük, hálás köszönettel tartozunk a közbirtokosságnak és Bocskor László elnök úrnak, akik a megfelelő körülményeket biztosították számunkra” – mondotta Vágási István fő szervező.

A kultúrháznak és a polgármesteri hivatalnak otthon biztosító épület előtti parkban tegnap Gidófalva, Étfalvazoltán, Barátos, Árkos, Kálnok, Lécfalva, Mikóújfalu, a tábori zenekar és a nagybaconi fúvósok léptek fel. A nagybaconi fúvóshagyománynak emléket állító kopjafánál megemlékeztek egykori zenésztársaikról, majd indulók, csárdások, keringők, modern zenedarabok és filmek zenéi csendültek fel. Az esemény fő szervezői, Nagy-Kusztos Csaba és Szász Endre úgy nyilatkoztak: nagy öröm számukra, hogy a fúvóstáborba ily sokan jelentkeztek, hiszen ez azt jelenti, lesz utánpótlás, és a rezesbandák jövője hosszú távon biztosítottnak látszik. Hasonlóképp elégedettek azzal is, hogy a fúvóstalálkozó szép számban vonzotta az érdeklődőket: ilyen közönség előtt élmény játszani.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint jó hatása lesz-e az edzőváltásnak a Sepsi OSK-nál?

eredmények
szavazatok száma 704
szavazógép
2019-08-12: História - :

A világosi fegyverletétel (1849. augusztus 13.)

1849. augusztus 13-án tette le a fegyvert a Görgei Artúr vezette feldunai hadtest Paszkievics főherceg, az orosz intervenciós erők főparancsnoka előtt. Az 1848–49-es szabadságharc gyászos záróakkordja máig történelmünk egyik legfájdalmasabb pontjának számít, amit – sajnos – az sem ellensúlyoz, hogy a honvédek még az utolsó pillanatokban is számos tanújelét adták bátorságuknak és büszkeségüknek.
2019-08-12: Közélet - Bokor Gábor:

Rekordot döntött a trabisok kovásznai találkozója

Az elmúlt hétvégén 12. alkalommal szervezték meg az immár hagyományos kovásznai Trabant-találkozót. Idén minden eddigi rekordot megdöntött a részvétel, 62 Trabantot hoztak el tulajdonosaik a találkozóra, a részvételt gyarapította a kovásznai motorkerékpárosok csapata, és korabeli autók is a sorba álltak.