Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Tüntettek a kormány ellen Bukarestben

2019. augusztus 12., hétfő, Belföld

Ismét a kormány székháza elé vonultak a szabadságukra hazaérkezett, külföldön dolgozó romániai vendégmunkások a tavalyi, tömegoszlatással végződött kormányellenes megmozdulásuk évfordulóján szombaton, a tüntetőkhöz az ellenzéki pártok hívei is csatlakoztak. A tiltakozók a tavalyi karhatalmi erőszak kitervelőinek és végrehajtóinak felelősségre vonását, valamint a Viorica Dăncilă vezette kormány távozását követelték. Az előző évtől eltérően az idei megmozduláson nem történtek komolyabb incidensek, ezt Georgian Enache, a csendőrség szóvivője hivatalosan is megerősítette a tüntetés után. A bukaresti demonstrációval egy időben több romániai és nyugat-európai nagyvárosban is szimpátiatüntetések zajlottak.

Már a fővárosi megmozdulás kezdetén nyilvánvaló volt, hogy a szervezők és a karhatalom is kerülni akarja az erőszakot. Gabriela Firea szociáldemokrata főpolgármester jóindulatának jeleként tízezer ásványvizes palackot, négyezer liter ivóvizet küldött a szociális szolgálat tartalékaiból a rekkenő hőségben összesereglett tüntetőknek, a kormányszékház előtti Victoria téren pedig száz mobil vécét is elhelyeztek. A rendfenntartók, akik – a futballstadionoknál alkalmazott módszer szerint – a térre érkező minden tüntetőt megmotoztak, mindössze két személynél találtak fegyverként használható eszközt, egy harmadiknál pedig petárdát.

A legtöbben napnyugta után, este kilenc óra körül gyűltek össze a kormányszékház előtti Victoria téren, számukat az Agerpres hírügynökség húszezerre becsülte. Ez több mint egy nagyságrenddel elmarad a szervezők várakozásától, akik a térfoglalási engedély kiváltásakor negyedmillió tüntetővel számoltak.

A téren mécseseket gyújtottak a caracali gyilkos tizenéves áldozatainak emlékére, akiknek a haláláért a közvélemény a hatóságokat tette felelőssé. A tömeg több ízben percekig skandálta a két hete elrabolt és meggyilkolt 15 éves Alexandra nevét, aki hiába kért segítséget a 112-es segélyhívón, a rendőrök nem vették komolyan, késve indultak a keresésére, így életét nem sikerült megmenteni.

A román hírtelevíziók által megszólaltatott, külföldön dolgozó vendégmunkások azt mondták, számukra sem érdektelen, mi történik az országban, sikerül-e változtatni azokon a közállapotokon – a bürokrácián, korrupción –, amelyek miatt külföldön keresték a boldogulásukat. A mostani demonstráció hangadói azonban inkább a hazai ellenzékiek voltak, akik a szociáldemokrata kormány leváltását tartják a romániai intézményi reformok előfeltételének.

A résztvevők egyebek között Bűnözők nélküli közéletet, A korrupció öl, Börtönbe veletek feliratú táblákat emeltek a magasba, és az utóbbi évek megmozdulásairól ismert korrupcióellenes jelszavakat skandálták.

Az ellenzék seregszemléjének számító napra időzítve szombaton Klaus Iohannis államfő is megkezdte az elnökjelöltségét támogató aláírásgyűjtési kampányát. Mint ismert, novemberben rendezik az elnökválasztást, amelyen azok indulhatnak, akik ehhez legalább 200 ezer választópolgár támogatását megszerzik. Iohannis személyesen is részt vett a Nemzeti Liberális Párt első aláírásgyűjtési akcióján, amelyet Bukarest egy másik jelképes helyszínén, az 1989-es kommunistaellenes forradalom és a későbbi ellenzéki tüntetések alkalmával híressé vált Egyetem téren rendeztek. A tisztségben lévő államfő a kormánnyal szembeni elégedetlenség megtestesítőjeként egy másik, működőképes, „normális Románia” megteremtésének zászlóvivőjeként pályázik újabb ötéves mandátumra.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint jó hatása lesz-e az edzőváltásnak a Sepsi OSK-nál?

eredmények
szavazatok száma 607
szavazógép
2019-08-12: Közélet - Nagy B. Sándor:

Családi nap kicsiknek és nagyoknak is

A háromszéki családi rendezvények közül az egyik legnépszerűbb a SIC Feszten szervezett Családi nap, amelyre idén is rengetegen érkeztek. A Sugásfürdőn tartott rendezvénysorozat szombati napján egymást érték és olykor egymással párhuzamosan is zajlottak a gyermekeknek és szüleiknek szóló izgalmas foglalkozások, érdekes előadások, tanulságos beszélgetések, így a részt vevő mintegy 650 család minden tagja kedvére válogathatott a programok közül.
2019-08-12: Belföld - :

Nemzetstratégiáról, magyar küldetésről (EMI-tábor Gyergyószentmiklóson)

A szülőföldön való megmaradásról, az erdélyi magyarság elleni támadásokról, Magyarország nemzetstratégiájáról, a börtönben raboskodó Beke István és Szőcs Zoltán ügyéről is szó esett az EMI-táborban rendezett beszélgetéseken a hétvégén.