Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Szabó Kati a SIC Feszten

2019. augusztus 12., hétfő, Sport

A SIC Feszt meghívottja volt Szabó Kati négyszeres olimpiai bajnok, aki mesélt az életéről, sikereiről és a mindezzel járó nehézségeiről, ugyanakkor a jelenlegi életébe is bepillantást engedett. Magával hozta a Csinta Samu által írt, a pályafutásáról szóló könyvet is, amellyel az előadás végén megajándékozta a jelenlevőket. A beszélgetést Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke moderálta.

  • Fotó: Facebook / SIC Feszt
    Fotó: Facebook / SIC Feszt

Szabó Kati elmondta, hogy már hatéves kora óta elköltözött szülőfalujából, Zágonból, hogy Onyesten tornásztehetségét kamatoztathassa és tovább fejlődhessen, majd a továbbiakban Déván tanult. Bár az elején a honvágy mellett a nyelvi nehéz­ségekkel is meg kellett küzdenie, a későbbiekben mindezért az elért sikerek kárpótolták. 1980-ban csupán 12 éves volt, amikor Lyonban részt vett az első ifjúsági Európa-bajnokságon, ahol négy aranyérmet nyert, viszont a legnagyobb sikereit 1984-ben a Los Angeles-i nyári olimpiai játékok hozták, ahonnan négy arany- és egy ezüstéremmel térhetett haza. Számításai szerint 5 perc alatt szerzett meg 5 olimpiai érmet.

A zágoni tornászcsillag ezúttal is felemlegette, hogy az egyéni összetettben szerzett ezüstérem fáj számára a legjobban, mivel az amerikai Mary Lou Retton mögött végzett, hiszen öt ezreddel kevesebb pontot kapott ellenfelénél, ezt pedig a mai napig is nehezen tudja megemészteni. „Soha nem voltam megelégedve a második vagy harmadik hellyel” – fogalmazott Szabó Kati. Ugyanakkor nagyon fontosnak tartja az akaratot, amely mindvégig vezényelte a karrierje során. Nagyon sok nehéz pillanat volt, amikor már feladta volna, viszont a kitartása és az elszántsága vezényelte, hogy a legjobb lehessen. „Ha valamit csinálsz, akkor csináld jól” – összegezett a négyszeres olimpiai bajnok.

Az egykori kiváló sportolónő már 28 éve Franciaországban él családjával, két gyerek édesanyja. Egy kis falu sportcsarnoka az ő nevét viseli, ezért szabad idejében gyakran jár be fiatal tornászokkal foglalkozni. Szülőfalujában is megtartotta a házát, amelyben édesanyja emlékeit őrzi. Az előadás végén a közönség Csinta Samu Az ötödik szer című könyvével térhetett haza, amelyet aláírathatott Szabó Katival.
 

Csulak Noémi

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 1780
szavazógép
2019-08-12: Sport - :

A német Jonas Rapp az idei viadal győztese (Székelyföld Kerékpáros Körversenye)

Az ausztriai Hrinkow Advarics Cycleang német kerékpározója, Jonas Rapp végső sikerével ért véget a Székelyföld Kerékpáros Körversenyének tizenharmadik kiírása, amelyre augusztus 7–10. között Kovászna és Hargita megyében került sor. A térség legfontosabb nyári sportrendezvényére tizennyolc csapat színeiben kereken száz bringás nevezett be, ám csak hetvenen fejezték be a hagyományos megmérettetést.
2019-08-12: Sport - :

Három gólt lőtt első hazai mérkőzésén az FK Csíkszereda (Labdarúgás, 2. Liga)

A Valentin Suciu által irányított csíkszeredai csapat szombaton 3–0 arányban diadalmaskodott a Bukaresti Metaloglobus felett története első hazai másodosztályú mérkőzésén.