PályakerékpározásZsinórban négy verseny vár Szabó Norbertre

2019. augusztus 12., hétfő, Sport

Zsinórban négy verseny vár a sepsiszentgyörgyi pályakerékpározóra, Szabó Norbertre, aki a soron következő bő négy hétben egy ukrán, egy litván, egy cseh és egy spanyol viadalon áll rajthoz. A megyeszékhelyi Sepsi-SIC sportklub bringásának amiatt vált sűrűvé a nyara, hogy július elején nagyot esve lenullázta a dublini CL1-es versenyét, és a világkupa-sorozatra való kvalifikáció miatt újra kell terveznie a versenystratégiáját. Szabó nincs megijedve a feszes program miatt, sőt, bizakodó: „Nagyon a penge élén táncolok, mind a négy verseny kell a világkupához. Nem mondom, hogy nincs nyomás rajtam, ám úgy érzem, menni fog.”

Szabó Norbert kedd reggel negyedmagával indul az ukrajnai Lvivbe, ahol Madaras Dániellel és Iulian Baciuval egy CL2-es megmérettetésen teszik próbára magukat (Lviv Open Cup). A csapat negyedik tagja Jankó Attila, ő a SIC-es pályakerékpározók fizikai felkészítője és asszisztense. Mindhárman sprintben és keirinben (motorfelvezetéses üldözőverseny) fognak versenyezni. „A Sepsi-SIC színeiben ez lesz az első megmérettetésem, amelyen elöl szeretnék végezni. A dobogós helyezést tűztem ki célul, de akár a győzelem is szóba jöhet. Sajnos, semmit nem tudok az ellenfeleimről, de én egy közepes szintű mezőnyt jósolok az ukrajnai versenyre. A végső diadalért 100 pont jár, így nagyon komolyan kell tekernem” – nyilatkozta érdeklődésünkre Szabó.

Augusztus 18-án Szabó Norbert és Jankó Attila Litvániába teszi át a főhadiszállását, ahol előbb egy tíznapos edzőtábort  ütemeztek be, majd augusztus 30. és szemptember 1-je között következik a panevezysi nemzetközi pályaverseny. A Sepsi-SIC frissen alakult szakosztályának másik két kerekese időközben visszatér Háromszékre, s hazai környezetben készül az októberben esedékes országos bajnokságra. A balti országban is sprintben és keirinben lesz érdekelt Norbert, és reménykedik a jó szereplésében.

„Mindegyik versenyen elöl kell lennem, nincs kegyelem. Erős vagyok, jó formában vagyok, és úgy érzem, motiváltabb is vagyok, mint a dublini verseny előtt. Az Írországban szerezett sérüléseim meggyógyultak, minden rendben, és készen állok a versenyzésre” – tette hozzá a szentgyörgyi sportoló.
Kerékpározónk számára a folytatásban sem lesz megállás, hiszen szep­tember 2-án a csehországi Prága felé veszi az utat, ahol 6–7-én jön egy CL2-es kategóriájú (GP Framar) viadal. Szabó bevallása szerint 9-én hazatér Sepsiszentgyörgyre, s egy nagyon rövid pihenő után utazik Spanyolországba. Cél a katalán főváros és a 14. Trofeu Ciutat De Barcelona – Memorial Miquel Poblet, amelyet szeptember 14–15-én rendeznek meg.

„A verseny utolsó napján, 15-én éjfélkor zárják le a világranglistát, és akkor derül ki, kvalifikáltam-e magam a világkupára, ahonnan a jövő évi nyári olimpiai játékokra juthatok ki. Ahhoz, hogy ott legyek a világkupán, mind sprintben, mind keirinben 850–900 pontra lenne szükségem. Jelenleg sprintben 616 pontom van, és a 71. helyen állok, míg keirinben eddig 566 pontot kerekeztem össze, valamint a világranglista 73. pozícióját foglalom el. Nagyon a penge élén táncolok, mind a négy verseny kell a világkupához. Nem mondom, hogy nincs nyomás rajtam, ám úgy érzem, menni fog” – össze­gezte a dolgokat Szabó.

A nyári versenyszezon befejeztével sem áll meg az élet a sepsiszentgyörgyi pályakerékpározók körül, hiszen Szabó Norbert (támogatói: Bertis, Conico, In-Nova, Depo, High Energy, Sport Világ, Román Kerékpáros-szövetség) és társai átcuccolnak Bulgáriába, ahol az októberben esedékes román országos bajnokságra készülnek. Akárcsak tavaly, idén is a szomszédos országban kerül sor a nemzeti pontvadászatra, hiszen itthon nincs már megfelelő pálya erre. Egy éve Szabó a Novák Team bringásaként négy arany- és egy ezüstérmet nyert a bolgár Plovdivban megtartott román pályakerékpáros országos bajnokságon. A háromszéki sportoló három egyéni és két csapatszámban állt rajthoz, s ő lett az olimpiai versenyszámnak számító keirin első román bajnoka.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 303
szavazógép
2019-08-12: Sport - :

Kiesett a második vonalból a magyar és a román válogatott (Atlétikai csapat Eb)

A kilencedik helyen végzett a magyar válogatott a norvégiai Sandnesben rendezett atlétikai csapat Európa-bajnokság második vonalának számító 1. osztály küzdelmeiben, így kiesett.
2019-08-12: Sport - :

Nyolcadik lett Románia (Női kosárlabda, U20)

A megyeszékhelyi Sepsi-SIC két kosarasát, Kovács Renátát és Orbán Nikolettet, valamint a Kézdivásárhelyi SE játékosát, Biszak Boglárkát a keretében tudó román válogatott a 8. helyezett lett a Pristinában megrendezett húsz év alatti női B-osztályos Európa-bajnokságon. A Cătălin Tănase edzette csapat hat meccset játszott a kontinenstornán, mérlege pedig egy győzelem és öt vereség. Kovács 106 percet töltött a pályán és 23 pontot szerzett, Orbán 160 percet játszott és 66 pontot jegyzett. A Koszovó ellen megnyert meccsen lesérült Biszak csak 17 játékpercet könyvelhetett el, neve mellé sajnos egy pontot sem jegyezhettünk fel.