Női kosárlabda, U20Nyolcadik lett Románia

2019. augusztus 12., hétfő, Sport

A megyeszékhelyi Sepsi-SIC két kosarasát, Kovács Renátát és Orbán Nikolettet, valamint a Kézdivásárhelyi SE játékosát, Biszak Boglárkát a keretében tudó román válogatott a 8. helyezett lett a Pristinában megrendezett húsz év alatti női B-osztályos Európa-bajnokságon. A Cătălin Tănase edzette csapat hat meccset játszott a kontinenstornán, mérlege pedig egy győzelem és öt vereség. Kovács 106 percet töltött a pályán és 23 pontot szerzett, Orbán 160 percet játszott és 66 pontot jegyzett. A Koszovó ellen megnyert meccsen lesérült Biszak csak 17 játékpercet könyvelhetett el, neve mellé sajnos egy pontot sem jegyezhettünk fel.

  • Fotó: FIBA
    Fotó: FIBA

A középdöntő második körében Bulgáriával mérkőztek meg Kovácsék. A találkozó első kosarát a bolgárok jegyezték, amire triplával válaszoltak a Cătălin Tănase edzette lányok (2–3). A folytatásban azonban megléptek Tatyana Gateva tanítványai, a román csapatnak pedig futnia kellett az eredményért. A 8. percben 10 pont volt Románia hátránya, de a remekül játszó Kováccsal szépített a válogatottunk (22–20). A második negyed elejét Bulgária kapta el jobban, de a mieink gyorsan egyenlítettek, sőt, vezettek is. A nagyszünet előtt 2 perccel 33–33 volt az állás, ám Orbánék hétpontos hátrányban vonultak szünetre (42–35). A harmadik játékrész kiegyensúlyozott küzdelmet hozott, akárcsak az utolsó, és végül Bulgária 82–73 (22–20, 20–15, 19–18, 21–20) arányban győzött. Kovács 4, míg Orbán 12 pontot jegyzett, a sérült Biszak nem játszott. A vereség miatt Románia az 5–8. helyért folytatta tovább, a bolgár lányok viszont elődöntősök lettek.

A helyosztók első összecsapását Horvátország ellen játszotta Románia. Álomrajtot vett nemzeti csapatunk, s tízpercnyi játék után 12–20-ra vezettek. A második negyed is Kovácsékról szólt, és Cătălin Tănase együttese 10 pontos előnnyel vonult szünetre (25–35). Az öltözőből egy határozottabb horvát alakulat jött ki, amely a 27. perc közepére kiegyenlített 44-re. Ekkorra megtört a román lányok lendülete, amit ki is használtak ellenfeleik, és Horvátország plusz háromról várta az utolsó negyedet (51–48). Ebben újra jól játszottak a Tănase-lányok, s ledolgozva hátrányukat, hosszabbításra tolták a meccset (67–67). A ráadást a horvátok bírták jobban, akik végül 72–69-re (12–20, 13–15, 26–13, 16–19, 5–2) nyertek. Az ezen a mérkőzésen hét percet játszó Kovács pont nélkül, míg Orbán 8 egységgel zárt.

A 7. helyért kiírt párharcot egykori csoportellenfelével, azaz Törökországgal szemben vívta Románia. A csapatok első fordulóbeli meccsét 80–69-re a félholdas válogatott nyerte meg, így a nemzeti csapatunknak volt miért visszavágnia. Majdnem négy perc kellett az első kosárváltásig, s 8–8-ig fej fej mellett haladtak az együttesek. A 6. percben ritmust váltott Törökország és 14–0-s rohammal meglépett (8–22). A román válogatott szerény teljesítménye a második negyedben is folytatódott, s az első félidő végére 36 pontos hátrányba került Cătălin Tănase alakulata (14–50). Az első két játékrész legjobbja Kovács volt a maga 6 pontjával. A szünet után feljavult valamelyest a román együttes játéka, de ez nem volt elég a törökök megállításához (29–68). A zárószakaszban visszavettek Ayhan Avci tanítványai, így a 17 ponttal záró Carla Popescu irányításával Románia megnyerte a negyedet, de ez csak olcsó vigasz volt, hiszen 56–85-re (8–22, 6–28, 15–18, 27–18) veszítette el a meccset. Kovács 6, míg Orbán 2 ponttal fejezte be a mérkőzést, hazánk válogatottja pedig a 8. helyezett lett a húsz év alatti női B-osztályos Európa-bajnokságon. (t)

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1567
szavazógép
2019-08-12: Sport - Tibodi Ferenc:

Zsinórban négy verseny vár Szabó Norbertre (Pályakerékpározás)

Zsinórban négy verseny vár a sepsiszentgyörgyi pályakerékpározóra, Szabó Norbertre, aki a soron következő bő négy hétben egy ukrán, egy litván, egy cseh és egy spanyol viadalon áll rajthoz. A megyeszékhelyi Sepsi-SIC sportklub bringásának amiatt vált sűrűvé a nyara, hogy július elején nagyot esve lenullázta a dublini CL1-es versenyét, és a világkupa-sorozatra való kvalifikáció miatt újra kell terveznie a versenystratégiáját. Szabó nincs megijedve a feszes program miatt, sőt, bizakodó: „Nagyon a penge élén táncolok, mind a négy verseny kell a világkupához. Nem mondom, hogy nincs nyomás rajtam, ám úgy érzem, menni fog.”
2019-08-12: Sport - :

Viviani nyerte a mezőnyversenyt (Kerékpáros-Eb)

Elia Viviani nyerte a férfi mezőnyversenyt az Alkmaarban rendezett országúti kerékpáros-Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján.