Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Összeöntötték a búzát a Magyarok Kenyeréhez

2019. augusztus 13., kedd, Magazin

Mintegy négyszáz tonna búza gyűlt össze eddig Magyarországon a Magyarok Kenyere Kárpát-medencei programban, amelyet a gazdák rászoruló gyermekek részére adományoztak. A kezdeményezés sikerének titka a gazdák jövőbe vetett hite – mondta az Agrárminisztérium államtitkára szombaton Nemeshanyban. Farkas Sándor hozzátette: a 19 megyéből és 12 külhoni régióból gyűjtött adomány több mint 80 ezer rászoruló gyermek egészséges táplálását biztosítja.

Mint fogalmazott, a Magyarok Kenyere program úgy gyűjt egybe minket, ahogy a kenyér tisztelete összefogja a magyarokat, kifejezve a világban élő magyarság egységét. A búza gyűjtése augusztus végéig folytatódik. Az államtitkár kiemelte: a közelgő ünnep, augusztus 20. egybeköti a búzaaratás végét, az államalapítás ünnepét és István király szentté avatásának évfordulóját. A Magyarok Kenyere program méltó módon készíti elő Szent István napját, ami a magyarság egységének ünnepe.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett Magyarok Kenyere program 2018-ban Magyar Örökség Díjban részesült. A Magyarok Kenyere Alapítvány idén már célul tűzte ki, hogy a nyugati, tengerentúli szórvány magyarságot is bevonja az adományozásba. Az eseményen jelen volt Csomortányi István, az EMGE Szövetség elnöke, az Erdélyi Magyar Néppárt országos elnöke, valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Hupka Félix, a Máramaros megyei Mara-Agro Egyesület ügyvezetője is. Csomortányi István elmondta: az EMGE Szövetség keretében az Érmelléki Gazdák Egyesülete immár ötödik alkalommal vesz részt a jótékonysági adakozás partiumi megszervezésében, a Szatmári Gazdák Egyesülete pedig szintén élen jár a gyűjtésben. Mindkét megyében – Biharban és Szatmárban is – zajlik még a búza begyűjtése, melyeket helyi malmok őrölnek meg, a lisztet pedig helyi, felekezeti gyermekotthonok kapják.

Gergely István, a Magyarok Kenyere Alapítvány kuratóriumának erdélyi tagja úgy fogalmazott: a megújulás a fennmaradás egyetlen útja, amelyen haladva a Szent Korona népei történelmi átalakulásukat élik. Győrffy Balázs, a NAK elnöke elmondta, tavaly több mint ötezer gazda vett részt a programban, amelynek célja, hogy minden, magyarok által körülült asztalra jusson kenyér. Jakab István, a Magosz elnöke szerint a kárpátaljai gazdák erejéről ad tanúbizonyságot, hogy a nélkülözés ellenére sikerült összegyűjteniük 100 tonna gabonát.

Az ünnepség a beszédeket követően a búza összeöntésével folytatódott. A búza mennyisége a hónap végére a becslések szerint eléri vagy meg is haladja a tavalyi 605 tonnát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint jó hatása lesz-e az edzőváltásnak a Sepsi OSK-nál?

eredmények
szavazatok száma 705
szavazógép
2019-08-13: Magazin - :

Szentistvánok találkozója

Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke szerint Magyarország ma ugyanazt kívánja magának, mint a szomszédainak: valamennyien legyenek erős és cselekvőképes regionális együttműködésre kész és képes nemzeti államok, amelyek minden többségben és kisebbségben élő nemzeti közösség számára biztosítani tudják a szülőföldön a biztonságot, a nemzeti méltóságot és a gazdasági növekedést. A házelnök szombaton az erdélyi székelyszentistváni református templomban beszélt erről a Kárpát-medencei Szentistván és Szentkirály nevű településeket tömörítő Szent Király Szövetség 23. találkozóján.
2019-08-13: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

A Csere-tető alatt, Sepsimagyaróson

A lisznyói patak völgyéből meredeken emelkedik a Heveder útja a tetőre. Ebbe az isten háta mögötti helységbe aszfaltszőnyegen juthat el, aki ismerkedni akar Kóréh Ferenc falujával. Északi és déli irányból is aszfalt borítja a községi utat, de pont a falu közepén mégis burkolás nélkül maradt félszáz méternyi szakasz. Mikor lesz ezen is aszfalt? – kérdezik, akiknek kellemetlen, hogy a falu szívében esőben sár, kánikulában pedig por nehezíti az életüket.