VidékfejlesztésA kisgazdaságok támogatásánál a pályázható pénz több mint fele még megvan

2019. augusztus 13., kedd, Gazdakör

Cătălina Savinnál, a megyei vidékfejlesztési hivatal igazgatónőjénél érdeklődtünk a kisgazdaságok támogatására letett pályázatok helyzetéről. Az igazgatónő szombati adatai szerint a népszerű intézkedésnél a pályázható összeg több mint fele még mindig megvan, és bőven van pénz a biztosítások támogatására is. A szaktárca a hónap végéig konzultációra várja a gazdaképviseleteket, ugyanakkor változtatott a közbeszerzési eljáráson.

A kisgazdaságok támogatására a hegyvidéki övezetben 13,77 millió euró használható fel, eddig 7,4 millió euró értékben 495 pályázatot töltöttek fel az országos ügynökség számítógépes rendszerébe. A nem hegyvidéki pályázatoknál a keretösszeg 32,1 millió euró, eddig 905 pályázat érkezett be 13,5 millió euró értékben. A kötelező pontszám elég magas, augusztus 31-ig a minimális pontszám, amellyel le lehet tenni a pályázatokat, 85 pont, szeptember folyamán ez 80-ra csökken, októberben 75, novemberben 70, decemberben 15 pont lesz a kötelező.

Még bőven van pénz a 17.1-es intézkedésnél is. Eddig 529 magánszemély, illetve mezőgazdasági vállalkozás töltötte fel a pályázatát 880 ezer euró értékben. A pályázható összeg 42,8 millió euró, a pályázatokat pedig egészen november 30-ig lehet feltölteni az ügynökség számítógépes rendszerébe. Az igazgatónő ­elmondása szerint ez az első ki­írás a tavaszi kultúrák biztosítá­sának támogatására szól, és az év vége felé lesz még egy kiírás az őszi kultúrák biztosítására. Az intézkedés lényege, hogy a biztosítótársaságok felé kifizetett biztosítási összeg egy részét pályázat útján az ügynökség visszatéríti a pályázónak.

Az igazgatónő azt is elmondta, hogy a mezőgazdasági minisztérium meghosszabbította azon partnerek jelentkezésének és kiválogatásának határidejét, amelyek az új, 2021 és 2027 közötti nemzeti stratégiai tervet fogják kidolgozni. (Az uniós szabályozás értelmében az új vidékfejlesztési terv nevét stratégiára kell változtatni.) Azoknak, akik szeretnének partnerek lenni a stratégia kidolgozásában és érdekeiket, ajánlásaikat belefoglalni a tervbe, szándéknyilatkozatukat (amelynek mintadokumentuma megtalálható a minisztérium honlapjának Vidékfejlesztés altárában) a pns2021@madr.ro e-mail-címre kell kitöltve elküldeniük augusztus 31-ig. A kiválasztott partnerek tagjai lesznek a Tematikus Konzultációs Tanácsnak, ennek keretében pedig majd munkacsoportokat fognak alakítani a mezőgazdaság, feldolgozás, élelmiszer-biztonság, környezetvédelem, foglalkoztatottság és kutatás területén. Az igazgatónő véleménye szerint ez jó alkalom a háromszéki gazdáknak, érdekvédelmi és szakmai szervezeteiknek, valamint a civil szervezeteknek, hogy beleszóljanak, milyen is legyen az új stratégia, hiszen a konzultációs tanács fogja meghatározni azt, hogy mire költik el a vidékfejlesztési alapot, melyek lesznek a prioritások, és mekkora összeg jut majd egy bizonyos terület, ágazat fejlesz­tésére.

Az igazgatónő arról is tájékoztatott, hogy a nemrég változott belső szabályzat értelmében közintézmények, közigazgatási egységek, amelyek pályázatait nyertesnek hirdették, a szerződés megkötése előtt megkezdhetik a közbeszerzés lebonyolítását. A sikeres pályázó hivatalos értesítést kap a pályázat kifizethetőségéről, amelyben azt is megszabják, hogy mennyi idő alatt kell a szerződéskötésre a megfelelő dokumentumokkal jelentkeznie (ez általában 3, 4 vagy 6 hónap, intézkedéstípustól függően). Az új szabályozás szerint a pályázó már az értesítés kézhezvétele után hozzákezdhet a közbeszerzés lebonyolításához, így megrövidülhet a pályázat megvalósítása és kifizetésének határideje.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 701
szavazógép
2019-08-13: Gazdakör - :

Új juhfajtát tenyésztettek ki

Új juhfajtát tenyésztettek ki a Konstanca megyei Pallas Juh- és Kecsketenyésztési Országos Intézetben. Az új juhfajtát hamarosan elismeri az Országos Állattenyésztési Hatóság is. A Merom névre keresztelt új juhfajta jellegzetessége, hogy hajlamos hármas ikrek ellésére, húsz százalékkal több húst és tejet képes termelni – jelentette be az intézmény igazgatója, Radu Răduca.
2019-08-13: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy a lisznyói születésű
id. BÁLINT ANTAL
asztalosmester
szerető szíve életének 97. évében megszűnt dobogni.
Drága halottunk földi ma­radványait 2019. augusztus 14-én 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a helyi ­református temetőben.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával a családi háznál.
A gyászoló család
4313294