Új juhfajtát tenyésztettek ki

2019. augusztus 13., kedd, Gazdakör

Új juhfajtát tenyésztettek ki a Konstanca megyei Pallas Juh- és Kecsketenyésztési Országos Intézetben. Az új juhfajtát hamarosan elismeri az Országos Állattenyésztési Hatóság is. A Merom névre keresztelt új juhfajta jellegzetessége, hogy hajlamos hármas ikrek ellésére, húsz százalékkal több húst és tejet képes termelni – jelentette be az intézmény igazgatója, Radu Răduca.

Az új juhfajta több hasznot hoz a juhtenyésztőknek, kitűnő a szoptatásban, a vágott juh minősége pedig megközelíti a Pallasi Merinóét – mondta az igazgató az Antena Satelor rádióműsorban.

Az új fajta alapját a Pallasi Merinó és a Romanov fajták adják. 2018-ban kezdték meg a keresztezést a két húshasznú fajta berbécseivel, az eredményt több generáción át ellenőrzik. Az új fajta kiválósága a gyors gyarapodás, az állatok jól bírják a hazai környezeti körülményeket – mondta az igazgató.

A pallasi kutatóállomáson több juhfajtát is kitenyésztettek. 1962-ben jegyezték be a Pallasi Merinó fajtát, 2010-ben a Pallasi Tejhasznú Merinót (kimondottan síkvidékre kitenyésztett, jól tejelő fajta), majd 2012-ben a Pallasi Húshasznú Merinót, most pedig a Merom fajtát is. (bokor)

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 702
szavazógép
2019-08-13: Gazdakör - Bokor Gábor:

Eltérően adózunk a juhok után

Az országban megyénként változik a juhok után fizetendő jövedelmi adó – tette közé az agroinfo.ro. A weboldal az országos pénzügyi hivataltól kapott adatokra alapozza cikkét. Eszerint Buzău megyében a legkisebb a juhok után fizetendő adó, ott egy juh jövedelmi normáját 5,5 lejben állapították meg; ezzel szemben Dâmboviţa megyében 36,67 lejt vesznek alapul.
2019-08-13: Gazdakör - Incze Péter:

A kisgazdaságok támogatásánál a pályázható pénz több mint fele még megvan (Vidékfejlesztés)

Cătălina Savinnál, a megyei vidékfejlesztési hivatal igazgatónőjénél érdeklődtünk a kisgazdaságok támogatására letett pályázatok helyzetéről. Az igazgatónő szombati adatai szerint a népszerű intézkedésnél a pályázható összeg több mint fele még mindig megvan, és bőven van pénz a biztosítások támogatására is. A szaktárca a hónap végéig konzultációra várja a gazdaképviseleteket, ugyanakkor változtatott a közbeszerzési eljáráson.