Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Otthoni beteggondozás Csernátonban

2019. augusztus 13., kedd, Közélet

A helyi önkormányzattal kötött szerződés alapján Csernátonban is elindította otthoni beteggondozói szolgálatát a Gyulafehérvári Caritas. A katolikus segélyszervezet jelenleg havonta 500-600 idős embernek nyújt egészségügyi, háztartási, illetve szociális segítséget Háromszéken, az augusztus elsejétől indított csernátoni programmal együtt Kovászna megye tizenhárom községében végez karitatív munkát.

  • A csernátoni községháza. Iochom István felvétele
    A csernátoni községháza. Iochom István felvétele

Lapunk érdeklődésére Seuciuc Tünde, a Gyulafehérvári Caritas sepsiszentgyörgyi kirendeltsége otthoni beteggondozói szolgálatának irányítója elmondta, Csernátonban a polgármesteri hivatal szociális irodájával és a helyi plébánossal működnek együtt, hogy feltérképezzék, kik a leginkább ellátásra szoruló, egyedül élő idősek, mert úgy vélik, a szükség közelről látszik a legjobban.

Számítanak arra, hogy kezdetben az idősek bizalmatlanok, és amíg nem értesülnek arról, hogy a szomszédnak, az ismerősnek milyen sokat jelent a segítség, amíg nem ismerik meg a Caritas munkatársát, Tóth Annamária asszisztensnőt, addig nehezen fogadják el az otthonukban történő segítségnyújtást, esetleg hazavárják távol élő gyermekeiket, hogy velük is megtanácskozzák az ügyet. A Caritasnak az a tapasztalata, hogy amikor beindul a szolgáltatás, alig lehet eleget tenni az igényléseknek.

A huszonkét éve működő otthoni gondozói program célja egészségügyi alapápolás és szociális gondozás biztosítása, az egészségi állapot megtartása, helyreállítása, illetve javítása az ágyhoz, házhoz kötött idős, beteg emberek esetében. A betegápolási tevékenység az otthonhoz, ágyhoz kötött betegek, illetve a valamilyen okból kifolyólag szakorvosi ellátásban hiányt szenvedők számára nyújt megoldást – közölte a Caritas sajtószolgálata. Az egészségügyi szakápolás sebellátást, kötözést, injekciózást, vérnyomásmérést, vér­cukormérést, felfekvések megelőzését és kezelését, katé­terezést, mobilizálást (ízületek átmozgatása) jelent, az alapápolás része pedig a mosdatás, fürdetés, öltöztetés, étkeztetés, ágytálazás, pelenkacsere, fehérneműcsere, ágyneműcsere, tanácsadás az idős, beteg, fogyatékossággal élő ember környezetének kialakításában.

A Caritas ápolási segédeszközöket, járássegítőket kölcsönöz a beteg embereknek. Háztartási segítséget nyújtanak: takarítás, mosás, vasalás, élelem- és étkezés előkészítése, bevásárlás, számlák kifizetése, más adminisztratív ügyek intézése, a szociális szolgáltatás jelentheti szociális felmérés készítését az ellátottak otthonában, szociális tájékoztatás és tanácsadás az ellátottak és hozzátartozóik számára, együttműködés más szervezetekkel a rászorulók hatékonyabb segítésének érdekében.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2171
szavazógép
2019-08-13: Sport - :

Albon veszi át Gasly helyét (Forma–1)

A Belga Nagydíjon már nem az első fél évben gyengélkedő Pierre Gasly, hanem a mindössze 12 futamot teljesítő Alexander Albon lesz Max Verstappen csapattársa – jelentette be a Red Bull. Gasly eközben „visszatér” a Toro Rossóhoz.
2019-08-13: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Kormányválság küszöbén?

Szokatlanul éles hangot ütött meg Călin Popescu-Tăriceanu tegnap, amikor a kormány által elfogadott költségvetés-kiigazítást bírálta, szerinte ugyanis ez azt bizonyítja, hogy a büdzsét eleve rosszul tervezték meg. A liberális demokraták elnöke egyenesen úgy látja, új kormányprogramra van szükség, elengedhetetlenné vált az állami intézmények mélyreható megreformálása, Viorica Dăncilănek pedig át kell alakítania a csapatát oly módon, hogy végre a szakmai hozzáértésé legyen a főszerep, mert csak így lehetne visszaszerezni a lakosság bizalmát.