Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Utcajavítások SepsiszentgyörgyönJósolni nem mernek, de haladnak

2019. augusztus 13., kedd, Közélet

Az akadályok ellenére viszonylag jól haladnak a legfontosabb utcakorszerűsítési munkálatok Sepsiszentgyörgyön – derült ki Antal Árpád polgármester beszámolójából. Az önkormányzat vezetői ugyanakkor nem mernek jóslatokba bocsátkozni egyes felújítások lezárását illetően, mivel az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják: soha nem tudni, mibe „botlanak” az aszfalt alatt.

  • Javítják az Ág utcát. A szerző felvétele
    Javítják az Ág utcát. A szerző felvétele

A polgármester elmondása szerint az ütemtervnek megfelelően végezte el a kivitelező a Kós Károly utcának a Szabadság tér és a Kriza János utca közötti szakaszán elmaradt felújítást, ezt a részt meg is nyitották a forgalom előtt, hátravan még a felfestés. A Kós Károly út még korszerűsítés alatt álló részén elhelyezték az esőelvezető csatornákat a Cigaretta utca irányába. Antal Árpád szerint a befejezésről akkor beszélhetnek, ha a kivitelezőnek átadott szakaszt – amelyen egyelőre csak egy sávon zajlik a munka – visszakapja az önkormányzat. Addig nem szeretne találgatásokba bocsátkozni. „A régészek sokszor megirigyelnék azt a munkát, amit az építészeknek, utászoknak egy-egy városban véghez kell vinniük. Olyan vezetékeket fedeznek fel az utcajavítások során, melyekről senki nem tud. Előfordulhat, hogy hetven évvel ezelőtt még tudtak, de nem hagyták hátra a mostaniaknak” – magyarázta az elöljáró.

A Váradi József utca felső szakaszán az áramszolgáltató vállalat eltávolította a régi oszlopok túlnyomó többségét, amint a maradékkal végeznek (múlt héten már csak három maradt, amit el kellett még bontani), következhet a járdák aszfaltozása. Az utca középső szakaszán a járdák megújultak, viszont az úttesten a koptatóréteget még le kell önteni. A közeli Sas utcában már csak a zöldövezetek kialakítása, valamint az úttest felfestése, illetve a közlekedési táblák kihelyezése van hátra, ugyanez érvényes a Vasile Goldiș utcából nyíló László Ferenc utcára is.

Érdeklődésünkre a polgármester kifejtette, hogy a Sas és Váradi József utcák elég szűk kereszteződése kapcsán már több alkalommal próbáltak megoldást találni. A kiszélesítést csak a két sarki ház megvételével és lebontásával tudnák megoldani, de azok tulajdonosai nem szándékoznak megválni az ingatlanoktól, ami érthető. Antal Árpád szerint középtávon az lehet a megoldás, hogy egyirányúvá teszik a forgalmat a Sas utca, a Váradi József utca középső szakasza, illetve a Kertész utca és Gesztenye sétány felső része által határolt négyszögben. Amíg a Sas utca korszerűsítés miatt le volt zárva ugyanis kiderült, hogy a Kertész utcán keresztül átszervezhető, tehermentesíthető a forgalom.

A további munkálatokat illetően Antal Árpád elmondta: az Andrei Șaguna utcában vagy ismertebb nevén a dohánygyári hegyen egy ideje már elkezdődtek a munkálatok, az esővíz-elvezető rendszer csöveit lefektették, most a közüzemek vette át a terepet, az ivóvízhálózat felújítását végzik. Az Ág utcában is nekiláttak a korszerűsítésnek, az eredeti bejelentésektől eltérően végül szakaszosan zajlik a felújítás, mivel a környéken jelentős a járműforgalom mind a zöldségpiac közelsége, mind a lakónegyed miatt. Az első szakaszban a Császár Bálint utcai kereszteződésig végzi el a megyei útügyi társaság a korszerűsítést.

A nagyobb munkálatokon kívül a Grigore Bălan sugárút, a Nicolae Iorga utcai tömbházak környékén zajlik út- és járdafelújítás, illetve már használható a valamikori Bodok Szálloda előtti (a romos szökőkút helyén kialakított)  parkoló – ismertette a polgármester.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 433
szavazógép
2019-08-13: Kármentő - Szekeres Attila:

Zászlók mindenütt

Lengyelországból jöttem haza nemrég Felvidéken és Magyarország északkeleti részén át. Átléptem a román határt, s nemsokára rossz érzés fogott el. Vége volt a zászlómentes hétnek. Itthon lépten-nyomon zászlókat látni.
2019-08-13: Közélet - Józsa Zsuzsanna:

Nemzetközi ifjúsági találkozón Medjugorjéban

Nyolcvanhat országból több tízezer fiatal volt jelen az idei Mladifest 30. nemzetközi ifjúsági imatalálkozón, amelyet Medjugorjéban, a világ egyik leglátogatottabb zarándokhelyén tartottak augusztus 1–6. között Kövess engem! (Mk.10.21) mottóval. Sepsiszentgyörgyről közel 130 személy vett részt Román Enikő Mária Regina nővér (Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérei, Árkos), Ambrus István Ábel kapnikbányai plébános (2008–2015 között a Krisztus király-plébánia segédlelkésze) lelkivezetők és Kónya Rozália szervező segítségével. A Szent József plébánián csütörtökön hálaadó szentmisét mutattak be a zarándoklat kegyelmeiért, majd a szentségimádás után néhányan tanúságot tettek arról, hogy milyen lelki élményekkel tértek haza, mi változott az életükben.