Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Nemzetközi ifjúsági találkozón Medjugorjéban

2019. augusztus 13., kedd, Közélet

Nyolcvanhat országból több tízezer fiatal volt jelen az idei Mladifest 30. nemzetközi ifjúsági imatalálkozón, amelyet Medjugorjéban, a világ egyik leglátogatottabb zarándokhelyén tartottak augusztus 1–6. között Kövess engem! (Mk.10.21) mottóval. Sepsiszentgyörgyről közel 130 személy vett részt Román Enikő Mária Regina nővér (Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérei, Árkos), Ambrus István Ábel kapnikbányai plébános (2008–2015 között a Krisztus király-plébánia segédlelkésze) lelkivezetők és Kónya Rozália szervező segítségével. A Szent József plébánián csütörtökön hálaadó szentmisét mutattak be a zarándoklat kegyelmeiért, majd a szentségimádás után néhányan tanúságot tettek arról, hogy milyen lelki élményekkel tértek haza, mi változott az életükben.

  • Fotó: Kónya Rozália
    Fotó: Kónya Rozália

Ambrus István Ábel atya beszélt a rózsafüzér történetéről, amely Szent Domonkos nevéhez fűződik, az ő követői alakították meg az első Rózsafüzér Társulatot. Arra buzdította a jelenlevőket, hogy Máriával együtt kövessük Jézust. Teréz anyától tanulta, hogy a rózsafüzér mindig a kezében legyen, amikor útra kel, azóta a távolságokat tized rózsafüzérekben méri. Akármilyen nehéz helyzetben is vagyunk, az Úr mindig velünk van. Aki imával kezdi a napot, az nem fárad bele, nem panaszkodik és el tudja végezni a munkáját. Figyelmünkbe ajánlotta a Szűzanya kéréseit Medjugorjéban: imádság, böjt (szerdán és pénteken), szentmisehallgatás, Szentírás-olvasás. Kérte: merjük a mindennapi problémáinkat Isten és a Szűzanya elé vinni.

Regina nővér kifejezte háláját a jó Isten és a Szűzanya felé, mert mindenki megtapasztalta a kis mennyországot Medjugorjéban: sok csoda, gyógyulás és szabadulás történt. Hazafelé jövet az autóbuszon mindenki személyesen számolt be erről. Sok szeretetet tapasztalt. Hat kispap is velük volt. Regina nővér kezdeményezésére alakult Sepsiszentgyörgyön a Medjugorjei Imacsoport, tagjai megtapasztalták már a zarándoklat kegyelmeit és folytatásra vágytak. Minden hónap első csütörtökén az esti szentmise után szentségimádást tartanak, rózsafüzért imádkoznak, és meghívnak egy vendég lelkészt, aki magyarázza a Szentírást. Október 3-án Böjte Csaba ferences testvér lesz a vendégük.

Kónya Rozália vállalkozó ötödik éve vállalja a szervezés nehézségeit, hogy mások is részesülhessenek a medjugorjei élményből: „Ez a zarándoklat nem az én érdemem, mivel nagyon sokan segítenek benne. Én úgy mondanám, hogy a jó Isten puzzle-ként rakott össze bennünket, sok segítség jön a csoporttagoktól. Elsősorban hálás vagyok a jó Istennek, hogy a sokévnyi ima meghozta a gyümölcsét, és a férjem is részt vett a fesztiválon. Nekem Medjugorje a lelkem otthona, nagyon sok kegyelmet, szeretetet, békét kapok ott. Csodálatos emberekkel vagyok körülvéve. Idegenként indulunk, és egy nagy családként térünk haza. A csoportunk életében a csodák, a gyógyulások erősítettek meg abban, hogy útnak induljunk évről évre. A legnagyobb élményem az, amikor látom az emberekben a változást, a visszajelzéseket. Akkor azt mondom minden nehézség ellenére, hogy megérte. Én hiszem, hogy aki nyitott szívvel elmegy Medjugorjéba, a tanúságtételek, a szentmisék, a szentségimádások által választ kap kérdéseire... Megszületnek a csodák az életünkben. Aki kinyitja a szívét, annál Isten munkálkodik, és a javára válik.”

Kalányos Ottó kispap másodjára járt a zarándokhelyen. Hiszi, hogy a jó Isten embereken keresztül működik, ezt most nagyon megtapasztalta. Számára áldott időszak volt. Megértette, hogy Isten tisztaságot vár el papjaitól. A láng a szívünkben csak az imádság által tud égni.

Simon Sándor kispap úgy élte meg az utat, akár egy hetes lelkigyakorlatot. Minden napnak megvolt az ajándéka. Nagy élmény volt, amikor a feltámadt Jézus szobránál látta a csodát, az öt könnycseppet legördülni a szoborról.

Gergely József kispap Csíkszentmártonból érkezett, a jó gyónás felszabadító és megbocsátó erejéről tett tanúságot.

Ceara Dori egyetemista: „Számomra Medjugorje olyan, mint egy bepillantás a Mennyek országába: a kegyelmek, lelki meghívások, viszont kétségtelenül a próbatételek helye is. Ez jelzi, hogy még nem érkeztem haza, hanem az Úr további földi sétára hív engem. Ez az út pedig nem könnyű, azonban a Mladifest egy olyan lelki dobbantó, amely kivételesen közel repít Istenhez és Szűz Máriához. Nekem rengeteg felismerésben és szabadulásban volt részem. Megkaptam a kegyelmet, hogy amióta megtértem, először tudtam megtagadni önmagam, és a saját akaratomat, terveimet félretéve a Lélek sugallatára hallgattam, anélkül, hogy tudtam volna, miért kell másképp történjenek a dolgok.”

A lelki élmények mellett lehetőség adódott a Kravica-vízesésnél megfürödni, és hazafelé jövet megálltak egy napra a horvát tengerpartnál frissülni.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 433
szavazógép
2019-08-13: Közélet - Nagy D. István:

Jósolni nem mernek, de haladnak (Utcajavítások Sepsiszentgyörgyön)

Az akadályok ellenére viszonylag jól haladnak a legfontosabb utcakorszerűsítési munkálatok Sepsiszentgyörgyön – derült ki Antal Árpád polgármester beszámolójából. Az önkormányzat vezetői ugyanakkor nem mernek jóslatokba bocsátkozni egyes felújítások lezárását illetően, mivel az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják: soha nem tudni, mibe „botlanak” az aszfalt alatt.
2019-08-13: Belföld - :

Pozitív költségvetés-kiigazítás

A kormány által tegnap elfogadott költségvetés-kiigazítás biztosítja a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak kifizetését, valamint a beruházások folytatását, „senkinek nem kell aggódnia” – hangsúlyozta a kabinet ülését követően a pénzügyminiszter.