Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Pozitív költségvetés-kiigazítás

2019. augusztus 13., kedd, Belföld

A kormány által tegnap elfogadott költségvetés-kiigazítás biztosítja a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak kifizetését, valamint a beruházások folytatását, „senkinek nem kell aggódnia” – hangsúlyozta a kabinet ülését követően a pénzügyminiszter.

  • Fotó: Capital
    Fotó: Capital

Eugen Teodorovici rámutatott, a bruttó hazai termék most először meghaladta az 1000 milliárd lejt, 9 milliárd lejjel nagyobb az eredetileg becsültnél, és az erre az évre kitűzött 2,76 százalékos költségvetésihiány-cél sem forog veszélyben. Hozzátette, az idei első negyedévben 5 százalékos gazdasági növekedést jegyzett Románia a tavalyi első negyedévhez viszonyítva, és a makrogazdasági adatok arra engednek következtetni, hogy a kormány által hozott intézkedések eredményeseknek bizonyultak. A miniszter ismertette, a költségvetés-kiigazítás biztosítja a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak maradéktalan kifizetését, valamint az infrastruktúra-projektek finanszírozását. Hozzátette, sehonnan nem vonják meg a finanszírozást, csak bizonyos, az éves költségvetés kidolgozásakor túlbecsült adatok korrekciójáról van szó.

A miniszter szerint a kivitelezés alatt álló beruházások gond nélkül folytatódhatnak, ugyanakkor 2,9 milliárd lejt utalnak ki a helyi önkormányzatok számára a költségvetések kiegyensúlyozására, és további 1,7 milliárd lejt szánnak a Helyi Fejlesztések Országos Programjára.

A tárcavezető ugyanakkor hangsúlyozta, a költségvetés-kiigazítási tervezettel kapcsolatban elhangzott vészjósló nyilatkozatoknak nincs valóságalapjuk, teljesen indokolatlanok, a román gazdaság ellen irányulnak és elrettentik a befektetőket.

A költségvetés-kiigazítást első olvasatban múlt heti ülésén tárgyalta a kormány, a pénzügyminisztérium akkori tájékoztatása szerint a tervezet értelmében a költségvetés GDP-arányos hiánya az eredetileg meghatározott 2,76 százalékos szinten marad. A dokumentum szerint az oktatási, az európai alapokért felelős és a kutatási tárcától vonnák el a legtöbb pénzt.

A kisebbik kormánypárt máris bírálta a költségvetés-kiigazítást, az LDSZ elnöke szerint a tegnap elfogadott módosítás arról tanúskodik, hogy az idei állami büdzsé nem reális, Călin Popescu-Tăriceanu ezért olyan intézkedéseket követel Viorica Dăncilă kormányfőtől, amelyekkel vissza tudják nyerni az állampolgárok bizalmát. Az LDSZ közleményében kifejti, az év elején, a költségvetésről szóló tárgyalások során a pártot arról biztosították, hogy több, elsősorban az infra­struktúrát érintő nagyberuházás finanszírozásban részesül. „Ma a költségvetés-kiigazítás tervezetének kidolgozási módja révén bebizonyosodott ezen ígéretek csődje. A mai kormányülésen részt vett LDSZ-es miniszterek rávilágítottak ezekre a hiányosságokra” – fogalmaz a közlemény.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 438
szavazógép
2019-08-13: Közélet - Józsa Zsuzsanna:

Nemzetközi ifjúsági találkozón Medjugorjéban

Nyolcvanhat országból több tízezer fiatal volt jelen az idei Mladifest 30. nemzetközi ifjúsági imatalálkozón, amelyet Medjugorjéban, a világ egyik leglátogatottabb zarándokhelyén tartottak augusztus 1–6. között Kövess engem! (Mk.10.21) mottóval. Sepsiszentgyörgyről közel 130 személy vett részt Román Enikő Mária Regina nővér (Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérei, Árkos), Ambrus István Ábel kapnikbányai plébános (2008–2015 között a Krisztus király-plébánia segédlelkésze) lelkivezetők és Kónya Rozália szervező segítségével. A Szent József plébánián csütörtökön hálaadó szentmisét mutattak be a zarándoklat kegyelmeiért, majd a szentségimádás után néhányan tanúságot tettek arról, hogy milyen lelki élményekkel tértek haza, mi változott az életükben.
2019-08-13: Belföld - :

Gyorsult az infláció

Júliusban 4,12 százalék volt a tavalyi hetedik hónaphoz mért infláció, ami ismét növekedés az előző hónapban jegyzett 3,8 százalék után – közölte az országos statisztikai intézet.