Bonyodalmak Koszovóval

2007. július 12., csütörtök, Világfigyelő
Az Egyesült Államok és az EU olyan határozati javaslatot kíván az ENSZ BT elé terjeszteni, amely 120 napig tartó tárgyalásokat ír elő Szerbiának és Koszovónak, de már nem tartalmazza a dél-szerbiai tartomány automatikus függetlenné válását arra az esetre, ha a két félnek nem sikerül megállapodásra jutnia — tudta meg a Beta szerb hírügynökség.

A hírügynökség tudósítója látta a tervezetet, amely tehát figyelembe veszi a döntéshozatalnál megkerülhetetlen állandó BT-tag Oroszország legfőbb kifogását.

Moszkva azért utasította el az előző javaslatot, mert az kimondta, hogy amennyiben négy hónap alatt Belgrád és Pristina között nem születik megállapodás, automatikusan életbe lép az Ahtisaari-terv, s Koszovó elnyeri a nemzetközileg ellenőrzött függetlenséget. Ez a formula egyáltalán nem ösztönözte az albánokat arra, hogy bármiben is kompromisszumot kössenek a szerbekkel, csupán arra lett volna jó, hogy négy hónappal elhalassza a Belgrád által egyértelműen elutasított megoldás életbe léptetését. Az új tervezetből ez már kimaradt, s a dokumentum említést tesz a szerb parlament április 5-én elfogadott, az Ahtisaari-tervet elutasító, Koszovót ismételten Szerbia elidegeníthetetlen részének nyilvánító határozatáról. Az Egyesült Államok és az EU ugyanakkor az új javaslatban is ragaszkodik ahhoz, hogy a dél-szerbiai tartomány esete egyedi, Jugoszlávia erőszaktól kísért szétesésének, s az albánok elleni 1999-es népirtásnak a következménye, ezért a vele kapcsolatos döntések nem számíthatnak precedensnek az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Elsősorban orosz részről — de más országok is — több ízben felvetették, hogy Koszovó függetlenné tétele, egy nemzetközileg elismert ország, Szerbia területi szuverenitásának megsértése veszélyes példa lehet, láncreakciót indíthat el, amelynek során más országokban élő népcsoportok is önálló államiságot követelhetnek, s azt, hogy rajzolják át a nemzetközi határokat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2007-07-12: Világfigyelő - x:

Kiszorították a Fideszt a népszavazásból?

Amíg Pokorni Zoltán a három, korábban jóváhagyott, lejárt határidejű fideszes népszavazási kérdés személyes átadásával bajlódott, egy magánszemély e-mailen, pontban a lejárt határidő utáni percben ellenkező tartalmú kérdéseket adott be az Országos Választási Bizottsághoz. Ha a testület jövő szerdán az ellenkérdéseknek adja meg az elsőbbséget, a Fidesz nem népszavaztathat a kórházprivatizáció, a gyógyszerforgalmazás és a termőföld ügyében.
2007-07-12: Világfigyelő - x:

Maradt a halálos ítélet

Hatályban tartotta a líbiai legfelsőbb bíróság tegnapi határozatával a nyolc éve az észak-afrikai országban raboskodó öt bolgár ápolónőre és egy palesztin orvosra kimondott halálos ítéletet — jelentette a bolgár közszolgálati rádió.