Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. augusztus 14., szerda, Mi, hol, mikor?

Zene
ORGONAKONCERT. Sepsiszent­györgyön a Széna utcai evan­gé­likus-lutheránus templomban ma 18 órától orgonakoncertet tart Peter Kleinert ­(Németország). Műsoron: J. S. Bach-, K. D. Untch-, F. M. Mendelssohn-művek.

MESTERKURZUS-ZÁRÓKONCERT. A Plugor Sándor Művészeti Líceum és a Plugor Sándor Kulturális Egyesület szervezésében augusztus 12–18. között énekes mesterkurzust tart a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia magánénektanára, Halmai Katalin és Alszászy Gábor korrepetitor. A kurzuson részt vevő énekesek Nagyváradról, Csíkszeredából, Marosvásárhelyről, Kolozsvárról, Brassóból, Udvarhelyről és Sepsiszentgyörgyről érkeztek. A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében augusztus 18-án, vasárnap 17 órától kezdődik a zárókoncert, ahol Halmai Katalin és Alszászy Gábor mellett fellépnek a kurzuson részt vevő diákok.

Kiállítás
KOCSIS RUDOLF szobrászművész kiállítása nyílik meg pénteken 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Lábas Házban. A vendégeket Madaras Péter képzőművész köszönti. A kiállítást Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója nyitja meg. Közreműködik Cserkész Béla klarinéton.
KORTÁRS ROMÁN KÉPZŐMŰVÉSZEK festményeit mutatják be pénteken 18 órától az Árkosi Kulturális Központban (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám). A kiállítás résztvevői: Florin Ciubotaru, Teodora Coltofean, Dorin Coltofeanu, May Oana Isar, Horia Paștina, Alexandrina Siminic, Mihai Sârbulescu, Vasile Tolan festőművészek. A kiállítást megnyitja Petre Străchinaru.

Megjelent
A Székelyföld augusztusi számában Fekete Vince, Markó Béla, Kenéz Ferenc, Halmai Tamás, Csősz Gergő és  Zsigmond Győző versei mellett Szakács István Péter és Balázs Attila prózáját olvashatjuk. Balázs Lajos a paraszti világ szerelmi eposzáról ír Cérna és tű címmel. A Ködoszlás rovatban Cseke Gábor arra a kérdésre keresi a választ: Hős vagy áruló? Az Ujjlenyomat rovatban Jankó András a gyergyóditrói származású Fülöp Tamással beszélget, a Műteremtésben Finta Edit világát Temesi Ferenc által ismerhetjük meg. A Szemlében Kemény István és Borsodi L. László méltatja Fekete Vince Szárnyvonal című könyvét; Borcsa János Kenéz Ferenc pályaképéről ír; B. Kovács András Garda Dezső Az erdélyi fejedelemség és Gyergyó című könyvéről írt recenziót. Az Olvasólámpában Szilágyi István, Tímár Gábor, Cormac McCarthy és Shrek Tímea könyvéről olvashatunk ismertetőt.

Hitvilág
BÚCSÚ. Sepsibükszádon csütörtökön 12.30-tól tartják a búcsús szentmisét a katolikus templomban.
MÁRIA-ÁHÍTAT ÉS AKOLITUS-AVATÁS. Kovásznán augusztus 17-én, szombaton 19 órától Mária-áhítatot tartanak szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket a helyi plébániatemplomba. A szentmise főcelebránsa és szónoka nm. és ft. Tamás József püspök, aki a liturgián akolitussá avatja Jánó Árpádot. Ez alkalommal a megválasztott egyháztanács eskütételére is sor kerül. Az ünnepi eseményt az erdélyi Mária Rádió élőben közvetíti.
CARITAS – CSÍKOS, PÖTTYÖS, KOCKÁS GYERMEKEK HETE. A Gyulafehérvári Caritas játékos fejlesztőfoglalkozásra vár 9–12 éves gyermekeket augusztus 19–23. között. A tevékenység naponta 10–14 óráig zajlik a Caritas sepsiszentgyörgyi székhelyén (Kós Károly út 11. szám). A részvétel ingyenes. Érdeklődni, jelentkezni a 0736 609 531-es telefonszámon lehet.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.30-tól Egy kutya négy útja – amerikai családi film, magyarul beszélő; 16.45-től Angry Birds 2. – finn–amerikai animációs kalandfilm, románul beszélő; 18.30-tól Két lépés távolság – amerikai romantikus dráma, magyarul beszélő és Kettős életek – francia romantikus vígjáték, dráma, román felirattal; 20.45-től Pompon Klub – angol vígjáték, magyarul beszélő és Halálos iramban: Hobbs and Shaw – amerikai akciófilm, román felirattal.
Telefon: 0787 526 102. Honlap: arta.cityplex.ro.

Elkezdték a jegyértékesítést
A Sepsi OSK elkezdte a jegyértékesítést a szombaton 21 órától kezdődő Kolozsvári CFR, valamint a Dinamo (az időpont még nem ismert) elleni két hazai bajnoki mérkőzésre. A belépőket a sepsiszentgyörgyi városi stadion bejárata melletti jegyirodában lehet beszerezni ma, holnap és pénteken 10–12 és 15–17 óráig. A klub felhívja a szurkolók figyelmét, hogy a Dinamo elleni meccsre ezúttal nem lehet külön jegyet váltani, csak a CFR elleni találkozóval egybekötve. A Sepsi OSK–Kolozsvári CFR mérkőzésre azonban külön is lehet belépőt vásárolni. A klub ezzel a döntéssel azon szurkolóknak kíván kedvezni, akik minden mérkőzésen támogatják a csapatot, lehetőséget biztosítva arra, hogy ne kelljen kétszer sorba állniuk. A megmaradt helyek függvényében viszont a későbbiekben lehet külön belépőt vásárolni a Dinamo elleni találkozóra is.

Magyar állampolgársági ügyintézés
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–17.30 óráig a lisznyói, 18–19.30 óráig a sepsimagyarósi iskolákban fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek segítenek a magyar állampolgárság kérelmezésében, a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, az útlevél igénylésében, regisztrációval, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben, és dossziék összeállításában is. A fordítás és az igazolványkép elkészítése díjmentes.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Stadion utca 19. szám alatti Szemerja (telefon: 0267 313 942, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), Kézdivásárhelyen a Gábor Áron utcai Richter Gedeon (0267 362 280) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. ma 8–12 óráig javítási munkálatok miatt felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást Illyefalván és Aldobolyban. A munkálatok befejezése után a szolgáltatott ivóvíz zavaros lehet.
LOMTALANÍTÁS ÉS ÜVEGGYŰJTÉS. Ma 13 órától  Gidófalván, pénteken Étfalvazoltánban a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket, használt bútorokat, emellett szelektív hulladékot gyűjt a Tega. 5 kg leadott üvegért cserébe 0,5 liter Igazi Csíki Sört adnak (sík­üveget nem fogadnak el).
JOGI SZOLGÁLAT. Balogh Klára jogtanácsos ma 13–15 óráig fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsadást igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.
HOBBIKLUB. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Hobbi Cserebereklubjába ma 16 órára várnak minden szenvedélyes gyűjtőt (bélyeg, képeslap, telefonkártya, kártyanaptár, söralátét, szalvéta stb.).
ASZTALITENISZKLUB. Sepsiszentgyörgyön a Szemerja negyedbeli Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyermekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
TAGDÍJFIZETÉS. A sepsiszentgyörgyi Aranyszívek Nyugdíjas Egyesület szerdánként 11–13 óráig várja tagjait tagdíjfizetésre a Kőrösi Csoma Sándor utcai székházban.
MESTERKEDÉS. Ezen a héten is folytatódik a népi mesterek és mesterségek bemutatkozása a kézdivásárhelyi Borudvarban a Felső-háromszéki Készműves Egyesület jóvoltából és részvételével. Csütörtökön 18 órától Vajik Tünde rongybabakészítő, Incze Gábor bőrdíszműves és László Károly keramikus vezeti a foglalkozásokat.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 433
szavazógép
2019-08-13: Világfigyelő - :

Porosenko és a hazugságvizsgálat

Petro Porosenko volt ukrán elnök kijelentette tegnap, hogy nem bízik a vele szemben eljáró Állami Nyomozó Irodában (DBR), ezért kész az ország előtt nyilvánosan hazugságvizsgálatnak alávetni magát, de csak a tulajdonában lévő Prjamij televízió adásában.
2019-08-14: Riport - Fekete Réka:

Sepsiszentgyörgytől Darmstadtig (Beszélgetés dr. Bernád József Zsolt kvantumfizikussal)

Tizennyolc éve hagyta el Sepsiszentgyörgyöt, élt Magyarországon, Új-Zélandon, jelenlegi otthona a németországi Darmstadt. Elméleti kutatófizikus, a máltai Massey Egyetem tanára, két gyermek édesapja. Dr. Bernád József Zsolt nemrég Sepsiszentgyörgyön tartott előadást dr. Fejér Szilárd, a helyi Pro Vitam klinika kutatócsoportjának tagja meghívására a Pro Scientia Siculorum Egyesület és a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara szervezésében. Itthon tartózkodása alatt szakmai életútjáról, életérzéseiről, a magyar identitás megőrzésének németországi lehetőségeiről beszélgettünk.