Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Ötvenedik alkalommal tartják a debreceni virágkarnevált

2019. augusztus 14., szerda, Magazin

Augusztus 20-án, az ötvenedik debreceni virágkarneválon 18 virágkocsi, 10 hazai és 17 külföldi művészeti csoport mutatkozik be a karneváli menetben – ismertette az idei karnevál számait a cívis város kulturális alpolgármestere hétfőn nemzetközi sajtótájékoztatón a készülő virágkocsik mellett.

  • Virágkarnevál Debrecenben.  Fotó: debrecen.hu
    Virágkarnevál Debrecenben. Fotó: debrecen.hu

Komolay Szabolcs elmondta: augusztus 20-án este a Karneváléj elnevezésű stadionshow-n kétezer fellépő lesz, az augusztus 14-től 21-ig tartó karneváli héten pedig több mint száz program között válogathatnak az érdeklődők. Az idei karneváli menetben látható kompozíciók egyrészt tisztelegnek a több mint ezeréves magyar államiság és az államalapító Szent István király előtt, köszöntik az életet adó új kenyeret, másrészt felidézik a régi karneválok hangulatát – jelezte az alpolgármester.
Komolay Szabolcs elmondta azt is, hogy idén hat virágkocsi augusztus 21-én Nagyváradra utazik, ahol többek közt a Szent Koronát ábrázoló kocsit, a Szent László legendája című kompozíciót, valamint a Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma című, a hajdú-bihari önkormányzat és a Bihar Megyei Tanács közös kocsiját, továbbá Nagyvárad és Debrecen Hagyományok elnevezésű közös kocsiját is láthatják az érdeklődők.

Birta Florin, Nagyvárad alpolgármestere hozzátette: városuk évek óta haszonélvezője a debreceni virágkarneválnak, idén már 14. alkalommal látják vendégül a virágkocsikat. A korábbi évekkel ellentétben idén hídfelújítások miatt nem vonulnak végig Váradon a kocsik, hanem a Szent László téren lesznek majd láthatók.

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke elmondta: Nagyváradról az Érmelléken át, öt település érintésével térnek haza a virágkocsik. Valamennyi településen megállnak majd rövid időre, hogy az ott élők is megcsodálhassák a kompozíciókat. Bejelentette: Bihar megye Debrecentől legtávolabb eső területéről, a Belényesi-medencéből 50–50 magyar, illetve román anyanyelvű romániai gyereknek biztosítják a virágkarneválon való részvételt.

Pajna Zoltán, a hajdú-bihari önkormányzat elnöke elmondta: a két megye közös kocsija tavaly – utalva „Debrecen egykori szőlőskertjére”, az Érmellékre – a bor, a vigasság témakörét dogozta fel, az idei kocsin pedig a történelmi régió közösségeinek összetartozását jelképezi az életet jelentő kenyér.

A virágkarneválhoz kapcsolódva idén is megrendezik a Galiba gyermekfesztivált: augusztus 15-től 21-ig a Békás-tó Lurkó ligetében, a nagyerdei vidámparkban és a Nagyerdei Stadion rendezvényterén színes programokkal várják majd a családokat.

Bódor Edit, a virágkarnevál főszervezője azt mondta, az ötvenedik karnevál lesz az első, amikor nem értékeli zsűri a virágkocsikat, mindenki győztese lesz a felvonulásnak. Ugyanakkor a Galiba gyermekfesztiválon felvonuló kis virágkocsik közül a karneválra meghívott tiszteletbeli nagykövetek gyerekei – nyolc családból harminc gyerek – választják ki azt a három kocsit, amely felvonulhat az augusztus 20-ai karneváli menetben. Most első alkalommal közösen emlékeznek azokra, akik egykori szervezői, résztvevői, ötletgazdái voltak az először 1966-ban megrendezett virágkarneválnak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint jó hatása lesz-e az edzőváltásnak a Sepsi OSK-nál?

eredmények
szavazatok száma 607
szavazógép
2019-08-14: Sport - :

Lemondta a világbajnokságot (Kosárlabda)

A címvédő amerikai férfi kosárlabda-válogatott nem számíthat az augusztus végén kezdődő világbajnokságon Kyle Lowryra, az NBA-bajnok Toronto Raptors irányítójára.
2019-08-14: Magazin - :

Brazíliai magyar néptánccsoport Nyíregyházán

Nyolc ország több mint háromszáz táncosa és ötven zenésze vesz részt a holnap kezdődő 9. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztiválon Nyíregyházán.