Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Brazíliai magyar néptánccsoport Nyíregyházán

2019. augusztus 14., szerda, Magazin

Nyolc ország több mint háromszáz táncosa és ötven zenésze vesz részt a holnap kezdődő 9. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztiválon Nyíregyházán.

  • Fotó: korosiprogram.hu
    Fotó: korosiprogram.hu

Az öt napon át tartó folklórprogramot ebben az évben az augusztus 20-ai ünnepséggel együtt rendezik meg a nyírségi nagyvárosban, ahová a helyi együttesek mellett Bulgáriából, Szerbiából, Thaiföldről, Indiából, Indonéziából, Mexikóból és Brazíliából várnak összesen tizenegy néptánccsoportot – hangzott el az esemény hétfői sajtótájékoztatóján Nyíregyházán.

Demarcsek György, a szervező Nyírség Néptáncegyüttes vezetője elmondta, a hagyományosan kétévenként megrendezett fesztivál egyik fő célja, hogy szereplési lehetőséget kapjanak a határon túli magyarság képviselői és bemutassák tánchagyományaikat. 2017-ben a zilahi Terbete lépett fel, idén pedig a São Pauló-i magyar közösség Pántlika Néptáncegyüttesét hívták meg a szervezők.

A második-harmadik generációs brazíliai magyarokból álló tánccsoportot 1968-ben Kokron Ilona alapította, aki a második világháború után érkezett a dél-amerikai országba. A többnyire fiatal cserkészekből kialakított csoportot magyarországi tánctanárok oktatták, de az együttes is gyakran utazott magyarországi falvakba, ahol a táncosok megtanulták az eredeti tánclépéseket, és az ottani népviseletek alapján készítették el fellépőruháikat.

A külföldi együttesek mellett az Igrice és a Szabolcs Néptáncegyüttes, valamint a Figurás és a fennállásának 45. évfordulóját ünneplő Nyírség Táncegyüttes lép majd fel a nyíregyházi közönség előtt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint jó hatása lesz-e az edzőváltásnak a Sepsi OSK-nál?

eredmények
szavazatok száma 606
szavazógép
2019-08-14: Magazin - :

Ötvenedik alkalommal tartják a debreceni virágkarnevált

Augusztus 20-án, az ötvenedik debreceni virágkarneválon 18 virágkocsi, 10 hazai és 17 külföldi művészeti csoport mutatkozik be a karneváli menetben – ismertette az idei karnevál számait a cívis város kulturális alpolgármestere hétfőn nemzetközi sajtótájékoztatón a készülő virágkocsik mellett.
2019-08-14: Magazin - :

Erdélyi hun sírleletet mutatnak be (Ősök napja Bugacon)

Az első, Erdélyben talált lovas hun temetkezés sírleletét is bemutatják az idei Ősök napján, amelyet augusztus 16. és 18. között Bugacon rendeznek meg – közölte a szervező Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány elnöke.