Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A vezetés közben telefonálók jogosítványát végleg be kellene vonni

2019. augusztus 14., szerda, Magazin

Egyszer és mindenkorra ki kellene tiltani a forgalomból azt, aki vezetés közben okostelefont használ – vélekedetett Dobrocsi Endre közlekedésbiztonsági szakértő az M1 tévécsatorna tegnap reggeli műsorában.

  • Fotó: sicurauto.it
    Fotó: sicurauto.it

A szakember egyetértett azzal, hogy aki sms-ezik, facebookozik, csetel, az mintha bekötött szemmel vezetne. Egy jó vezető reakcióideje 0,7 másodperc, ez nő meg jelentősen, ha vezetés közben másra figyelünk – mondta. Ráadásul adódhatnak olyan forgalmi helyzetek, amelyekben mindkét kezére szüksége van a sofőrnek, például egy durrdefekt vagy egy járdáról váratlanul lelépő gyalogos esetén. A tragikus következményeket pedig utólag már nem lehet meg nem történtté tenni – fűzte hozzá. A közlekedésben a legrosszabbak a váratlan helyzetek, készen kell állni a másik hibájának kivédésére is – jegyezte meg a szakember.

A bukaresti kormány hétfőn döntött arról, hogy október közepétől szigorúbban büntetik az okostelefonok és hasonló készülékek autóvezetés közbeni használatát. Azután indult kampány az okostelefonok vezetés közbeni használata ellen, hogy tavaly májusban kilenc halálos áldozatot követelő balesetet okozott Magyarországon egy romániai idénymunkásokat szállító, Face­book-közvetítéssel elfoglalt vezető. Vasárnap szintén egy Facebook-közvetítés kedvéért száguldozó sofőr okozott három halálos áldozatot követelő balesetet Tulcea megyében. Romániában naponta átlagosan öten halnak meg autóbalesetben.

A közlekedési törvényt módosító, két hónap múlva életbe lépő kormányrendelet értelmében 870–1160 lej közötti pénzbírságra és négy büntetőpontra számíthat az a járművezető, aki kezét kép, hang vagy írott szöveg rögzítésére, illetve visszaadására alkalmas készülékre teszi, miközben járműve mozgásban van. A tilalmat és bírságot most azokra a járművezetőkre is kiterjesztik – például kerékpárosokra és rollerezőkre –, akik jogosítvány nélkül közlekedhetnek az utakon. Amennyiben az okostelefon vagy más hasonló készülék használata más kihágással társul, az elkövetőnek 30 napra felfüggesztik a jogosítványát.

A belügyi tárca közösségi oldalán arra kérték a tömegközlekedési eszközökön utazókat, hogy szóljanak rá az autóbuszok, trolibuszok, villamosok vagy taxik vezetőire, ha azt látják, vezetés közben használják a telefonjukat. A rendőrség közösségi oldalán a Lájkold az életet! felhívásában figyelmeztette a járművezetőket: a facebookos élő közvetítés elvonja a járművezető figyelmét a forgalomról és nagymértékben növeli a balesetek valószínűségét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint jó hatása lesz-e az edzőváltásnak a Sepsi OSK-nál?

eredmények
szavazatok száma 606
szavazógép
2019-08-14: Magazin - :

Erdélyi hun sírleletet mutatnak be (Ősök napja Bugacon)

Az első, Erdélyben talált lovas hun temetkezés sírleletét is bemutatják az idei Ősök napján, amelyet augusztus 16. és 18. között Bugacon rendeznek meg – közölte a szervező Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány elnöke.
2019-08-14: Máról holnapra - Nagy D. István:

A kettős mérce bajnokai

Eget verő újdonságokkal nem állhattak elő a székelyföldi, illetve ez alkalommal a külhoni románok, valamint az államfői hivatal és a kormány képviselői Marosfőn az e héten zajló nyári szabadegyetemen. Maradtak a jól bejáratott témák: a Hargita és Kovászna megyei románság szerintük egyre gyatrább helyzetének a felemlegetése, illetve a román államnak a vajdasági, a Timok-völgyi (bulgáriai és szerbiai), a besszarábiai (moldovai és ukrajnai) és a magyarországi román közösségekkel szembeni közömbösségének bírálata.