Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Nyelvi megkülönböztetések

2019. augusztus 15., csütörtök, Máról holnapra
Fekete Réka

A magyar közösséget ért hátrányos megkülönböztetéseket nem lehet és nem is szabad rangsorolni, de talán az oktatásban történő akadályoztatás jár az egyik legsúlyosabb következménnyel, mert anyanyelvünk és az anyanyelven való érvényesülés forog kockán.

Ha megfosztanak magyar iskoláinktól, történelmi hagyományokkal rendelkező magyar felsőfokú intézményeinktől, megmaradásunk kerül veszélybe. De azzal is csapást lehet mérni közösségünkre, ha lehetetlen elvárások miatt kiesnek a rostán azok, akik nem beszélik az állam nyelvét anyanyelvi szinten, ha az óvodától az egyetemig azzal szembesítik őket, hogy emiatt kevesebbek román társaiknál.

Hogy miért időszerű ez a kérdés vakáció kellős közepén? Nem csak azért, mert közeleg a pótérettségi, hanem mert úgy tűnik, folytatni kell a harcot egy olyan ügyben, amelyről már-már azt hittük, megnyertük, és amelyről a múlt hónapban a nép ügyvédje is megállapította, hogy diszkriminatív a kisebbségi diákokra nézve. Egy 2016-os minisztériumi döntés értelmében ugyanis lehetővé vált, hogy az egyetemi alapképzésre, mesterire, doktori képzésre jelentkező diákokat a román nyelv ismeretéből vizsgáztassák, ha nem román tannyelvű középiskolát végeztek. Előbb az ombudsman kérte az oktatási minisztériumot, hogy vonja vissza a rendelkezést, a napokban pedig Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke tette szóvá a módszertan diszkriminatív jellegét, miután az oktatási minisztérium egy uniós jogszabályra hivatkozva elutasította a rendelkezés érvénytelenítését. A szaktárca leszögezte, az idegen nyelvek esetében három próbán – írásbeli, szóbeli és szövegértés – kell bizonyítani a nyelv ismeretét, és hat különböző szinten kell teljesíteni a nyelvi követelményeket, erre pedig a hazai román nyelvi érettségi vizsga nem alkalmas. A minisztérium tehát akaratlanul is beismeri, hogy hibás a rendszer, mégsem néz körül saját háza táján, inkább az egyetemekre felvételizők nyakába varr egy újabb diszkriminatív megmérettetést.

Hol voltak a magyar közösség minisztériumi képviselői, amikor ez a rendelkezés megszületett? Miként nézheti tétlenül a kisebbségi oktatásért felelős magyar államtitkár, hogy ugyanazt az érettségi vizsgát a román diákok esetében megfelelőnek tartja a szaktárca a román nyelv ismeretének mérésére, de elutasítja, ha kisebbségi tanulóról van szó? Meddig adják nevüket magyar tisztségviselők olyan döntésekhez, amelyek súlyosan sértik jogainkat? Ha pedig arra hivatkoznak – ahogyan nemegyszer történt –, hogy nem tudtak róla, akkor miért vállalnak szerepet olyan gépezetben, ahol mellőzik őket még az olyan döntéseknél is, amelyekért ők felelnek?

Válaszok helyett határozott kiállást várunk mindazok részéről, akik felelősséget vállaltak közösségünk érdekeinek képviseletére, jogaink megvédésére. Ha nem így történik, súlyos, vissza­fordíthatatlan veszteségek érhetnek. Ezt pedig egyetlen választott vagy kinevezett képviselőnk sem akarhatja.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1076
szavazógép
2019-08-15: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Kétes tisztaság, újrafagyott élelmiszerek (Hatósági ellenőrzés megyeszerte)

Főként a tisztaság hiánya, a higiéniai szabályok be nem tartása miatt bírságoltak, fogalmaztak meg felszólítást a megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság szakemberei, akik két hete átfogó ellenőrzést tartanak Háromszék-szerte. Boltok, nagyáruházak, panziók mellett állatkereskedéssel foglalkozókat és háztáji gazdaságokat is felkerestek, a mulasztások miatt eddig több mint 50 ezer lejre büntettek.
2019-08-15: Kármentő - Hecser László:

A főfogyasztóvédő munkájának nyoma

Ifjú koromban, amikor marosvásárhelyi napjaim gondtalanul teltek, s a világot azon a bizonyos rózsaszín szemüvegen át szemléltem, történt meg a következő eset.