A berlini fal építésére emlékeztek

2019. augusztus 15., csütörtök, Világfigyelő

Megemlékezéseket tartottak kedden a német fővárosban az egykori berlini fal felhúzásának 58. évfordulója alkalmából. Idén a legnagyobb figyelem nem a fal felépítésére, hanem a kerek évforduló miatt a fal 1989-es lebontására irányul, azonban az ünneplés mellett nem szabad megfeledkezni a várost kettéosztó határőrizeti rendszer és Németország megosztottsága áldozatairól sem – emelte ki Michael Müller, Berlin kormányzó polgármestere.

A tartományi rangú város vezetője a Bernauer Strassén lévő központi emlékhelyen koszorúzott, miután ökumenikus imádságot tartottak az emlékhely szomszédságában álló Megbékélés kápolnában, amely az egykori határsávban – a keleti és nyugati szektor közötti, elaknásított földsávban – épült a Megbékélés-templom helyén, amelyet a keletnémet határrendőrség 1985-ben felrobbantott.

A szociáldemokrata politikus aláhúzta, hogy a fal áldozatai miatt átélt gyász és a fal ledöntése által kiváltott öröm összetartozik, egyazon közös emlékezet része. Berlin mint „a szabadság városa” azt üzeni a világnak, hogy a szabadság iránti vágyat nem lehet elnyomni falakkal, de meg is kell küzdeni a szabadságért. Hangsúlyozta: augusztus 13. arra figyelmeztet, hogy a szabadság elveszhet, méghozzá – amint a berliniek 58 évvel ezelőtt érezték – beláthatatlanul hosszú időre. Ezért „meg kell becsülni a szabadság értékét, és tudatosítani kell, hogy a szabadságot, a demokráciát és a jogállamot meg kell védeni” – fogalmazott Berlin kormányzó polgármestere.

A határőrizeti rendszert az NDK-ból az NSZK-ba és így Nyugat-Berlinbe is irányuló menekülthullám miatt építették fel. A két Németország megalapításától, 1949-től a fal felépítéséig nagyjából 3 millióan menekültek az NDK-ból Nyugatra, a legtöbben Nyugat-Berlinen keresztül, mert a nagyvárosban szinte egyáltalán nem volt ellenőrzés a keleti és a nyugati szektorok határán. A fal 1989. november 9-ig osztotta ketté a várost és képletesen egész Európát. A 156 kilométer hosszú határőrizeti rendszeren 28 év alatt mintegy ötezren jutottak át Nyugat-Berlinbe. Több ezer embert szökés közben fogtak el, és – a fal történetét kutató közalapítvány (Stiftung Berliner Mauer) adatai szerint – 138-an életüket vesztették. Az áldozatok többségét a keletnémet határrendőrök lőtték le, mások vízbe fúltak, többen a sikertelen szökés után a börtönben követtek el öngyilkosságot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2382
szavazógép
2019-08-15: Világfigyelő - :

Isten éltessen, Magyarország! (Háromnapos ünnepi programsorozat)

Isten éltessen, Magyarország! szlogennel tartják meg a hagyományokhoz híven háromnapos rendezvénysorozatot az államalapítás ünnepén – mondta Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján.
2019-08-15: Világfigyelő - :

Peking „terrorizmust” emleget (Hongkongi tüntetések)

A kínai kormány tegnap ismét a „terrorizmus” szót használta a Hongkongban zajló tüntetések során történt erőszakos cselekmények kapcsán, és a tettesek mielőbbi felelősségre vonását szorgalmazta, miközben a kínai sajtóban a „színes forradalom” kifejezéssel írták le a tiltakozáshullámot.