KézdivásárhelyIdén hárman kapnak Pro Urbe-díjat

2019. augusztus 16., péntek, Közélet

Dr. Vitális Sándor nyugalmazott főorvos, Deme László nyugalmazott német–magyar szakos tanár, a Nagy Mózes Líceum volt igazgatója és Vetró András szobrász kapják idén a Pro Urbe-díjat, amelyet az Őszi sokadalom nyitónapján, augusztus 29-én a Vigadó színháztermében ad át Kézdivásárhely önkormányzata.

  • Vetró András. A szerző felvétele
    Vetró András. A szerző felvétele

Az elismerésben idén hárman részesülhetnek, miután Nagy-Babos Tamás RMDSZ-es önkormányzati képviselő előterjesztésére a kézdivásárhelyi városatyák módosították a Pro Urbe-díj odaítéléséről szóló határozatot, s ha eddig egyetlen hetven év fölötti személy kaphatta meg ezt a rangos díjat, mostantól legtöbb három személynek lehet odaítélni.

Mint ismert, tavaly húszéves szünet után adtak át ismét Pro Urbe-díjat Kézdivásárhelyen dr. Szőcs Géza nyugalmazott pedagógus, közíró és rádiós szer­kesztőnek, így Incze ­László történész (1928–2007) és özv. Vikol Kálmánné Poller Erzsébet nyugalmazott pedagógus (1913–2006) után ő Kézdivásárhely harmadik Pro Urbe-díjasa. Hozzájuk csatlakoznak az idei jelöltek, akiket a Székely Kutya Klub, a Nagy Mózes Közművelődési Egyesület és a Tegyünk Kézdiszékért civil tömörülés javasolt a rangos kitüntetésre. A laudációkat Nagy-Babos Tamás és Deák Ferenc magyartanárok, valamint Forró Béla, a Székely Kutya Klub elnöke tartják, majd ünnepi beszédet mond Bokor Tibor polgármester.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 758
szavazógép
2019-08-16: Közélet - Iochom István:

Kemenceépítők Csernátonban

Vasárnapig tart a hétfőn kezdődött kemenceépítő-tábor a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban. A skanzenben a régi székely házak mellé felépítendő kemencével a múzeum munkaközösségének egy régi álma teljesül. A munkálatokat a Pest megyei Ürömből érkezett Nagy Bence kemenceépítő irányította.
2019-08-16: Belföld - :

Parlamenti képviseletet kérnek a székelyföldi románok

Már nem csak ügyeikkel foglalkozó kormányhivatal felállítását és programjaik állami finanszírozását, hanem parlamenti képviseletet is kérnek a székelyföldi románok szervezetei – hangzott el a 27. alkalommal megszervezett Marosfői Nyári Egyetemen.