Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron

2019. augusztus 19., hétfő, Magazin

Szombaton kezdődött a három napon át tartó Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg. A Nemzeti Emlékhelyen felépített szabadtéri színpadon bemutatott látványos előadást ezúttal is Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója rendezte, a színészek mellett táncosok, zenészek, valamint 80 határon túlról érkező diák is közreműködik.

Az Árpád-ház nagy királyainak emléket állító sorozatban Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, II. (Vak) Béla, III. Béla és II. András után 2019-ben a második honalapítónak nevezett IV. Béla király koronázási szertartását és életét vitték színre. A pusztulást hozó tatárjárás után az országot újjáépítő IV. Béla az egyik legjelentősebb Árpád-házi uralkodó.

Az idei szertartásjátékban a rítus hangsúlyos szerepet kapott, miközben bemutatták az uralkodó kiemelkedő élettörténetét. Fontos párhuzam a tavalyi előadással Margit jelenléte, akinek személyében a második meghatározó szent lányt tisztelhetjük. Hozzá is kapcsolódik az előadás alcíme. Az élet magja kifejezés egyrészt a király uralkodását örökíti meg, másrészt azt a tényt, hogy ez a család négy szentet adott az egyháznak: Szent Margit mellett Szent Kingát, valamint Boldog Jolánt és Boldog Konstanciát.

Az előadás díszlettervezője Szendrényi Éva, jelmeztervezője Kovács Yvette Alida, a zeneszerző Szirtes Edina, a koreográfus Horváth Csaba.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1232
szavazógép
2019-08-19: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a drága jó férj, szerető édesapa, nagytata, testvér, nagybácsi, após, sógor, apatárs, melegszívű rokon, jó szomszéd, barát
és munkatárs,
SZABÓ LAJOS,
a Partisa tulajdonosa
életének 76. évében türelemmel viselt betegség után családja körében
csendesen elhunyt.
Temetése 2019. augusztus 20-án 15 órakor lesz a közös temető ravatalozójából.
Részvétfogadás a temetés napján 13 órától.
Nyugalma legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
1254
2019-08-19: Magazin - :

Holtan találták Török Zsolt hegymászót

Holtan találták szombaton a Fogarasi-havasok egyik szakadékában Török Zsolt aradi hegymászót. A 45 éves hegymászó három nappal korábban indult el a Fogarasi-havasokba, hogy megmássza a 2535 méter magas Negoj- (Negoiu) csúcsot. Napok óta nem adott életjelt magáról, ezért a családja riasztotta a hatóságokat. A hegyimentők több csapata és egy helikopter is a keresésére indult szombaton. Testét a Negoj-csúcs alatt, egy szakadékban találták meg. Adrian David, a Szeben megyei hegyimentők vezetője valószínűnek tartotta, hogy Török Zsolt a Negoj meredek oldalán a mélybe zuhant.